Hachi dan kin

Vorige week hebben we Chinese yoga in de les gedaan. Voor de mensen die thuis willen doen, hier zijn de oefeningen


Er is ook een filmpje op youtube om het nog even na te kijken.hatchidankin

Zwangerschapsyoga

Tijdens de lessen van de zwangerschapsyoga komt deze serie oefeningen aanbod. Heb je mee gedaan met de zwangerschapsyoga en wil de serie thuis oefenen, dan kan dat met deze video.

Oude tekst van Daruma

daruma

Interview met David

bhujangasana


Waarom yoga?

Fun! Het geeft me de vrijheid om plezier te maken. Ook al neem ik het beoefenen heel serieus, toch is het resultaat ervan dat ik daarna een lach op mijn gezicht heb. Als het leven niet zo makkelijk is, maakt yoga voor mij alles duidelijk. Niet alles wat je meemaakt is leuk, en ik wil niet dat mijn reactie en gedachten daarover, de boventoon krijgen in mijn leven. Als het in je familie niet goed gaat, om je heen overlijden mensen, of geliefden zijn ziek, of je vind het pijnlijk om de problemen in de wereld te zien, en je draagt dat met je mee, dan is dat een last. Yoga helpt mij te relativeren. Ik ben het gaan doen om stabiliteit en rust te vinden. Ik zag op mijn dertiende yogi’s die die rust en kracht hadden. En ik voelde dat ik wilde doen wat zij deden. Ik wilde weten hoe zij dat voor elkaar hadden gekregen. Ik wilde dat oefenen.Wie inspireert jou?

Mensen die de zware en zwarte kant van het leven kennen, maar zelf de kleur en de melodie van het leven helder blijven zien en horen. Die een connectie hebben met de realiteit van dit moment. Mijn grootmoeder, die de oorlog aan den lijve heeft ondervonden, en toch nog met haar kleinkinderen plezier kon maken. Yogi’s in de 80 of 90, die nog vol levensenergie zitten. Ik gaf jarenlang yogales aan mevrouw De Moor, die op haar 83ste nog op een cruise ging naar de Noordpool. Sensei Suzuki, van wie ik op zijn 82ste nog trainingen volgde, en wie na 64 jaar lesgeven nog altijd jeugdig en plezierig voor de klas stond, in zijn element. Mensen die hun handen uit de mouwen steken.Drie woorden over jouw manier van lesgeven?

Emanciperend, autonoom, geanimeerd.Waar vind jij harmonie?

Op mijn kussen, op de mat. Dingen doen met mijn gezin en vrienden. Wandelen in de stad, in het bos, over het strand, door het park. Wandelen, wandelen, wandelen, ‘take it all in’.Waaraan maak jij je schuldig?

Zoetigheid, taart, koek, snoep. En ik word er altijd blij van.Meer info:

David geeft wekelijks les sinds 1998, aan mensen van alle leeftijden en achtergronden. De training in De Lijfschool, en ook de inrichting, kregen vorm door zijn jarenlange studie, training en ervaring met lesgeven. De website en het drukwerk, weet David vorm te geven door zijn korte achtergrond als applicatie-programmeur in 1999. Hij besloot al kort na zijn opleiding dat kantoor en computer zijn hobby zouden worden, en sport en lesgeven zijn baan. Sinds 2009 leidde hij in een team van bevlogen yogi’s meer dan 400 yoga-docenten op in de vorm van een verkorte beroepsopleiding tot yoga-docent goedgekeurd door de Nederlandse overheid en de Amerikaanse Yoga Alliance International. Velen van hen geven nu les verspreid over ons land en in het buitenland.


Utkatasana II

Weet je niet zeker of je goed staat? Doe dan de oefening een keer voor de spiegel. De visuele 'feedback' helpt je je lichaamsgevoel te ontwikkelen.
uk2 copy

Hond met het hoofd omhoog

Bij de "hond met het hoofd omhoog" is het belangrijk je blijft uitstrekken. Het is meer dan alleen je borst naar voren duwen, Blijf jezelf lang maken!


hhoh

Xing Xing Ming

prent

Xing Xing Ming is een gedicht wat geschreven is in de 6 eeuw door Jiànzhì SÄ“ngcàn. Een Zen monnik, de derde in lijn van Daruma.
Wij hebben zelf dit gedicht zelf naar het Nederlands vertaald. Het gaat over hoe de geest altijd in strijd is tussen goed en slecht.Geen zin om te lezen, luister hier het gedicht.De vertrouwende geestDe weg is niet moeilijk voor degenen die onthecht zijn van voorkeuren. Laat verlangen en aversie gaan, en alles wordt duidelijk.Als je vasthoudt aan de minste onder-scheiding, trek je hemel en aarde uiteen. Wil je de waarheid vinden, ben dan niet voor of tegen.De strijd tussen goed en kwaad is de voor-naamste ziekte van de geest. Als je de diepere betekenis niet kunt zien, dan is het enige waar je je mee bezig houdt, het ver-storen van je eigen geest.Zo weids als oneindige ruimte, de geest is perfect en heeft geen tekortkomingen.
Maar omdat je selecteert en afkeurt, kun je nergens de ware natuur van waarnemen.Raak niet verstrikt in de wereld, verlies jezelf niet in leegte. Vind vrede in de eenheid van dingen en alle fouten zullen vanzelf verdwijnen.Als je niet leeft met de ‘Do’, verval je in over-tuiging en ontkenning. Je gelooft overmatig in het een, en spreekt het ander tegen.Als je beweert dat alleen de tastbare wereld echt is, ben je blind voor zijn diepere realiteit. Als je ontkent dat de tastbare wereld echt is, dan ben je blind voor de onbaatzuchtigheid van alles om je heen.Hoe meer je hier over nadenkt of filosofeert, hoe verder je verwijdert raakt van de realiteit.
Ga weg van alle gedachten, en er is geen plek waar je niet heen kunt.Als je terugkeert naar je natuur, je roots, vind je de betekenis: zolang je je probeert als iets of iemand voor te doen, raak je jezelf kwijt.
Op het moment van diep inzicht, overstijg je het uiterlijk voorkomen en leegte.Blijf niet zoeken naar waarheid; laat alleen je meningen los. Voor de geest die in harmonie leeft met de ‘Do’, verdwijnt alle zelfzuchtigheid.Geen spoor van twijfel aan jezelf, daar ontstaat compleet vertrouwen in de werking van de natuur, van het heelal. Je bent opeens vrij, er is niets meer om je aan vast te houden.Alles is leeg, briljant, perfect zoals het is.
In die wereld, waar alles is zoals het is, daar is geen zelf, en ook niet geen zelf. Als je de essentie ervan zou willen opschrijven, kun je het beste zeggen “niet-twee”.In dit “niet-twee” is niets gescheiden, en niets in de wereld is buitengesloten. Degenen die verlichting vonden, in alle tijden en plaatsen, zijn in deze realiteit binnengetreden.Hierbinnen is geen winst of verlies; een moment is tienduizend jaar.
Er is geen hier en geen daar; oneindigheid is recht voor je neus.Klein is zo groot als onmetelijkheid wanneer objectieve grenzen zijn verdwenen,
Onmetelijkheid is zo klein als het kleinste, wanneer je geen uiterlijke grenzen meer hebt.Zijn is een aspect van niet-zijn; niet-zijn is niet anders dan zijn. Totdat je dit begrijpt als waarheid, zul je niets helder zien.Één is alles, alles is één. Als je dit voelt, welke reden is er dan nog voor heiligheid of wijsheid?De geest van absoluut vertrouwen ligt verborgen achter gedachten, streven,
is volledig in vrede, want hij kent geen gisteren, geen vandaag en geen morgen.


Etiquette zitten en staan

Zittend en staand mediteren tijdens de Rohatsu


Mini Yoga Routine

Mini Yoga Routine


Yoga routine

Krijgerserie

Lukt het je niet de volgorde te onthouden? Kijk deze video


Utkatasana

Utkatasana ziet er uit als een makkelijke oefening, maar wanneer je er instaat voel je je hele lichaam werken. Beenspieren en rusgspieren worden het meest aangesproken. Ga je dit jaar nog op wintersport dan is deze oefening onmisbaar in je yoga routine voor sterke benen.


utkatasana

Foto shoot

Op maandag 14 november om 12:30 is er een foto shoot in De Lijfschool. Wil je ook op de foto in je favo yoga pose, kom dan gezellig langs.


hommie-yoga-blog