Interview met David

bhujangasana


Waarom yoga?

Fun! Het geeft me de vrijheid om plezier te maken. Ook al neem ik het beoefenen heel serieus, toch is het resultaat ervan dat ik daarna een lach op mijn gezicht heb. Als het leven niet zo makkelijk is, maakt yoga voor mij alles duidelijk. Niet alles wat je meemaakt is leuk, en ik wil niet dat mijn reactie en gedachten daarover, de boventoon krijgen in mijn leven. Als het in je familie niet goed gaat, om je heen overlijden mensen, of geliefden zijn ziek, of je vind het pijnlijk om de problemen in de wereld te zien, en je draagt dat met je mee, dan is dat een last. Yoga helpt mij te relativeren. Ik ben het gaan doen om stabiliteit en rust te vinden. Ik zag op mijn dertiende yogi’s die die rust en kracht hadden. En ik voelde dat ik wilde doen wat zij deden. Ik wilde weten hoe zij dat voor elkaar hadden gekregen. Ik wilde dat oefenen.Wie inspireert jou?

Mensen die de zware en zwarte kant van het leven kennen, maar zelf de kleur en de melodie van het leven helder blijven zien en horen. Die een connectie hebben met de realiteit van dit moment. Mijn grootmoeder, die de oorlog aan den lijve heeft ondervonden, en toch nog met haar kleinkinderen plezier kon maken. Yogi’s in de 80 of 90, die nog vol levensenergie zitten. Ik gaf jarenlang yogales aan mevrouw De Moor, die op haar 83ste nog op een cruise ging naar de Noordpool. Sensei Suzuki, van wie ik op zijn 82ste nog trainingen volgde, en wie na 64 jaar lesgeven nog altijd jeugdig en plezierig voor de klas stond, in zijn element. Mensen die hun handen uit de mouwen steken.Drie woorden over jouw manier van lesgeven?

Emanciperend, autonoom, geanimeerd.Waar vind jij harmonie?

Op mijn kussen, op de mat. Dingen doen met mijn gezin en vrienden. Wandelen in de stad, in het bos, over het strand, door het park. Wandelen, wandelen, wandelen, ‘take it all in’.Waaraan maak jij je schuldig?

Zoetigheid, taart, koek, snoep. En ik word er altijd blij van.Meer info:

David geeft wekelijks les sinds 1998, aan mensen van alle leeftijden en achtergronden. De training in De Lijfschool, en ook de inrichting, kregen vorm door zijn jarenlange studie, training en ervaring met lesgeven. De website en het drukwerk, weet David vorm te geven door zijn korte achtergrond als applicatie-programmeur in 1999. Hij besloot al kort na zijn opleiding dat kantoor en computer zijn hobby zouden worden, en sport en lesgeven zijn baan. Sinds 2009 leidde hij in een team van bevlogen yogi’s meer dan 400 yoga-docenten op in de vorm van een verkorte beroepsopleiding tot yoga-docent goedgekeurd door de Nederlandse overheid en de Amerikaanse Yoga Alliance International. Velen van hen geven nu les verspreid over ons land en in het buitenland.