- In april en mei is er extra aandacht voor oude teksten
- 18 april - Goede Vrijdag - wel lessen
- 21 t/m 25 april - Tweede Paasdag en meivakantie - geen lessen
Saucha - Reinheid of puurheidWie yoga beoefent, doet onderzoek naar zijn eigen denken, spreken en handelen. Er zijn traditioneel tien onderwerpen om te bestuderen. Eentje daarvan is Saucha. Het betekent schoon zijn van lichaam, spraak en geest.
Schoon zijn heeft invloed op je omgeving en anderen. In De Lijfschool is voor ons als leraren bijvoorbeeld het schoonmaken een onderdeel van onze yoga. Net als het zorgen voor schone kleding, schone matten, frisse lucht, gewassen ramen en schone voeten. In meditatie oefenen we de reinheid of puurheid van geest. Voordat we trainen zorgen we voor een fris lichaam en de asana’s zelf reinigen onze spieren en ademhaling.
Schoonheid in het huishouden en kijken wat je in je boodschappenmand legt is ook Saucha. Je bent je bewust van wat je lichaam in gaat tijdens de maaltijd. Een glaasje water op zijn tijd werkt ook reinigend. Douchen, haren kammen en tandenpoetsen werden vroeger ook gezien als onderdeel van yoga. Denk ook aan een wandeling maken of een stukje fietsen zonder doel, om de dingen uit je hoofd los te laten. Zo kun je helder en zonder obstakels ademhalen en om je heen kijken.
Geen ruzie maken of boze dingen zeggen tegen een ander, of iemand neerhalen. Ook in onze communicatie bestuderen we Saucha. Het is duidelijk zijn en niet teveel woorden gebruiken. Als je les geeft is duidelijk uitleggen een beoefening van Saucha. Je zorgt dat je verhaal helder is om er een ander niet mee te verwarren. Een beweging is direct, zonder omwegen. Een houding is stil, geen onnodig gewiebel.
Wie leeft met saucha is meestal fris, opgeruimd en uitgerust.
Daruma gespot in SingaporeDaniëlle is op reis in Singapore en zag daar deze leuke tijgerdaruma’s. Dank je wel voor het opsturen van de foto!

WerkzaamhedenBouwzand, lawaai en fietsparkeerproblemen in maart.
De hele maand maart zijn er werkzaamheden in de straat en aan onze achtergevel. We verwachten veel geluid van alle kanten. Gelukkig wordt de straat er mooier van: er komt een tuintje in plaats van parkeerplaatsen. Wij zijn ook heel blij dat de werkzaamheden aan onze achtergevel na twee jaar eindelijk van start gaan. Deze gaan de lekkage in de zaal oplossen.
Ademhaling en levenslessenIn maart zullen we ons nog verdiepen in de ademhaling. Daarna besteden we aandacht aan de levenslessen van de oude teksten. Heb je niet eerder meegedaan in april en mei, dan heb je hier alvast een voorproefje.
“De vijf variaties in gedachtenpatronen die we observeren zijn:
- Juiste kennis (pramana)
- Misvatting (viparyaya)
- Fantasie of verbeelding (vikalpa)
- Afwezigheid of diepe slaap (nidra)
- Herinnering (smriti)
Yoga is meesterschap/het kunnen stoppen van alle grote en kleine patronen in de geest. Dan is de beoefenaar in zijn ware aard, dit is zelfrealisatie. Op elk ander moment, wanneer er geen realisatie is, heeft de identiteit van de beoefenaar de vorm van de gedachtenpatronen.” ~ Yoga Sutra’s van Patanjali
Wijsheid wordt in de Oosterse tradities niet beschouwd als het opnemen en reproduceren van informatie. Veel van wat we denken te weten wordt juist gezien als verkeerd interpreteren van informatie of het aannemen van (verkeerde) informatie. Wijsheid is het door hebben wat klopt, en wat niet, en ons in onze bezigheden en uitspraken niet baseren op illusies. De meeste emoties zijn het gevolg van misvattingen en illusies. Dit houdt ook in, dat we bij voorbaat grote twijfel moeten hebben aan alles wat we te horen krijgen, voelen of denken te zien.
“Juiste kennis kunnen we op drie manieren krijgen: door directe ervaring (empirisch), door gevolgtrekking, uitleg door een ander met juiste kennis.” Yoga Sutra’s van Patanjali
Lijnrecht tegenover deze kritische houding, staat compassie. Compassie heeft alles te maken met vertrouwen in de ander, in onszelf en het grotere geheel. Hoe bereiken we inzicht in compassie en wijsheid, of in vertrouwen en twijfel, en waarom is dit in de oude tradities zoveel besproken? Misschien zien we vandaag de dag goede redenen voor deze studie. Misleiding, waan en manipulatie zorgen voor strijd en spanning. De beoefening van meditatie laat alle gedachten tot stilstand komen. Zo zien we steeds beter wat echt is en wie wij echt zijn. We bewegen van spanning en strijd, naar inzicht, vrede en vertrouwen.
We hopen dat jullie weer met interesse aanwezig zijn in het tweede kwartaal.
In gesprek met DavidWaarom yoga?
Fun! Het geeft me de vrijheid om plezier te maken. Ook al neem ik het beoefenen heel serieus, toch is het resultaat ervan dat ik daarna een lach op mijn gezicht heb. Als het leven niet zo makkelijk is, maakt yoga voor mij alles duidelijk. Niet alles wat je meemaakt is leuk, en ik wil niet dat mijn reactie en gedachten daarover, de boventoon krijgen in mijn leven. Als het in je familie niet goed gaat, om je heen overlijden mensen, of geliefden zijn ziek, of je vind het pijnlijk om de problemen in de wereld te zien, en je draagt dat met je mee, dan is dat een last. Yoga helpt mij te relativeren. Ik ben het gaan doen om stabiliteit en rust te vinden. Ik zag op mijn dertiende yogi’s die die rust en kracht hadden. En ik voelde dat ik wilde doen wat zij deden. Ik wilde weten hoe zij dat voor elkaar hadden gekregen. Ik wilde dat oefenen.
Wie inspireert jou?
Mensen die de zware en zwarte kant van het leven kennen, maar zelf de kleur en de melodie van het leven helder blijven zien en horen. Die een connectie hebben met de realiteit van dit moment. Mijn grootmoeder, die de oorlog aan den lijve heeft ondervonden in verschillende kampen, en toch nog met haar kleinkinderen plezier kon maken. Yogi’s in de 80 of 90, die nog vol levensenergie zitten. Ik gaf jarenlang yogales aan mevrouw De Moor, die op haar 83ste nog op een cruise ging naar de Noordpool. Sensei Suzuki, van wie ik op zijn 82ste nog trainingen volgde, en wie na 64 jaar lesgeven nog altijd jeugdig en plezierig voor de klas stond, in zijn element. Mensen die hun handen uit de mouwen steken.
Drie woorden over jouw manier van lesgeven?
Emanciperend, autonoom, geanimeerd.Waar vind jij harmonie?
Op mijn kussen, op de mat. Dingen doen met mijn gezin en vrienden. Wandelen in de stad, in het bos, over het strand, door het park. Wandelen, wandelen, wandelen, ‘take it all in’.
Waaraan maak jij je schuldig?
Zoetigheid, taart, koek, snoep. En ik word er altijd blij van!