De Lijfschool Amsterdam

Yoga in de pijp 2020
Stacks Image 452
AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.
Februari yoga houding
“The man I am writing about is not famous. It may be that he never will be. It may be that when his life at last comes to an end he will leave no more trace of his sojourn on earth than a stone thrown into a river leaves on the surface of the water. But it may be that the way of life that he has chosen for himself and the peculiar strength and sweetness of his character may have an ever-growing influence over his fellow men so that, long after his death perhaps, it may be realized that there lived in this age a very remarkable creature.”
~ W. Somerset Maugham, The Razor’s Edge, 1944.
Stacks Image 443
Januari: Het ontspannen van de ademhaling.
We hebben de afgelopen maand het eerste deel doorgenomen van werken met de ademhaling, ofwel Pranayama. Een onderdeel van yoga dat wordt gezien als de schakel tussen lichaam en geest. Na het beoefenen van lichaamshoudingen, zal het evenwicht herstellen in de ademhaling, de geest tot rust brengen, en klaarmaken voor een lange stille meditatie.

Loslaten van angst.
Het stappenplan voor het verbeteren van de ademhaling begint met het loslaten van angst en dwang. Vind je het spannend om met de ademhaling te werken, of krijg je een dwangmatig gevoel om goed te moeten presteren? Dan schiet meteen je hartslag omhoog, en kan je ademhaling alleen maar met de hartslag mee stijgen. Heb vertrouwen in je lichaam en begin er naar te luisteren. Laat ook gedachten aan je werk, je familie en je huishouden los, want ook die gedachten hebben invloed op je hartslag.

Oefeningen:
1 Ga vijf minuten op de grond liggen met je handen op je buik.
2 Ga vijf minuten zitten met je ogen dicht. Strek je rug. Voel een minuut je ademhaling. Leg je handen een minuut gekruist op je schouders. Zet je handen een minuut met de vingers naar achter aan de zijkant tegen de ribben. Leg je handen een minuut tegen je buik. Voel je adem nog een minuut, met je handen op je bovenbenen en je rug gestrekt.
3 Armen meebewegen met je ademhaling. Ga rechtop staan met je handen bij elkaar voor je borst, volg een minuut je ademhaling zonder te bewegen. Laat je armen vijf keer zijwaarts tot schouderhoogte opkomen als de lucht door je neus naar binnen gaat. Breng je handen weer voor je borst als de lucht naar buiten komt. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen helemaal optilt tot boven je hoofd. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen optilt en op je tenen gaat staan. Sta na de oefening nog een minuut stil met je handen voor je borst. Let op: je bewegingen volgen de automatische ademhaling. Niet je gedachten, maar je ademhaling heeft de leiding.


Loslaten van spanning.
Het algemeen loslaten van spanning in je spieren, zorgt ervoor dat je spieren minder zuurstof vragen, en minder CO2 produceren. Hierdoor worden je bloedsomloop en je ademhaling rustiger. We staan in alle houdingen zo efficiënt mogelijk, zodat we geen onnodige aanspanning maken. Het is in sommige houdingen jaren zoeken om die manier te vinden. Daarnaast doen we ook specifieke oefeningen om de spanning in de schouders en nek los te laten. Zo lang daar veel activiteit is in de ademspieren, zal de ademspanning verhoogd blijven, en verloopt de ademhaling te snel.

Oefeningen:
1 Breng je handen achter je rug in elkaar en strek je armen naar beneden.
2 Houd je hoofd opzij en laat de zijkant van je nek één of twee minuten rekken. Herhaal aan de andere kant.
3 Brug. Ga op je rug liggen met je knieën in 90 graden, en je voeten plat op de grond. Leg je handen vlakbij je voeten. Duw nu met je voeten in de vloer zodat je billen en je rug omhoog komen. Je gewicht staat op je schouders. Oefen vier of vijf ademhalingen om spanningen los te laten rondom je schouders, je nek en je achterhoofd. Bij elke uitademing verder loslaten, bij de inademing niet bewegen. Zak met een uitademing met je rug terug naar de vloer en strek je benen uit naar het plafond. Herhaal de oefening drie keer.
Doet deze oefening zeer in je onderrug? Zorg dat je knieën niet wijd staan. Houd je borst opgeduwd, maar laat je billen een stukje zakken.

Stacks Image 435

Het middenrif.
Links: onderaanzicht.
Rechts: vooraanzicht.
-Wit uitademstand.
- Geel inademstand.

Functie: De borstholte naar de buik toe vergroten bij de inademing, en de borstholte omhoog verkleinen bij de uitademing. Alle andere ademspieren reageren op de activiteit van het middenrif. Hetzij door te voorkomen dat de ribbenkast inklapt bij de neerwaartse beweging van het middenrif bij inademing, of door extra ruimte te maken in de borst door het opzij of omhoog trekken van de ribben bij diepe of snelle inademing. Hetzij door los te laten en ruimte te maken voor de buikorganen die naar beneden en naar voren komen bij de inademing, of door de organen terug naar achter en omhoog te drukken voor de uitademing.

De bovenste inademspieren.
Links: m. sternocleidomastoideus en m. trapezius pars descendens.
Rechts: mm. scaleni.
Functie: Het aan het hoofd en de nekwervels optrekken van sleutelbeen, borstbeen en schouderblad bij de inademing, bij diepe of snelle ademhaling. Bijvoorbeeld bij gapen, niezen, nahijgen, joggen, slechte houding, stress.

Hulpademhalingspieren

Bij langdurige spanning in deze spieren verslechtert de conditie en ontstaan pijnklachten in schouders en nek, een dysfunctionele ademhaling, en hoofdpijn.

Verbeter je houding.
Een ingezakte houding laat weinig ruimte voor de ademhaling. De inhoud van je buik wordt naar voren en omhoog geduwd, waardoor middenrif en buikwand niet meer vrij kunnen bewegen. Voor een gezonde ademhaling en genoeg kracht in de buikspieren en het middenrif, moet je goed rechtop gaan zitten. Heb je gedurende je dag een aantal uur ingezakt gezeten? Dan is de kans groot dat je ademhaling kort en hoog was. Je buikspieren raken daardoor hun steunende kracht kwijt. Door een gezonde houding aan te nemen maak je je buikwand weer sterk, en zullen je schouders minder actief zijn in de ademhaling. Er ontstaat een groter ademvolume, en een lagere ademfrequentie.

Oefeningen:
1 Yoga houdingen.
2 Yoga houdingen.
3 Yoga houdingen.

Het lijkt misschien een niet ingevuld stukje nieuwsbrief. Dat is niet zo. Het beoefenen van yoga houdingen heeft een enorm effect op je ademhaling. Alle rompspieren zijn direct of indirect betrokken bij de ademhaling. Doormiddel van asana’s (yoga houdingen) maken we al deze spieren weer fit. Zo herwinnen we de functie van de spier.
Drie yogahoudingen

Verbeter je conditie.
Alles hierboven gaat over de uitwendige ademhaling. Eigenlijk is de beweging van buik en ribben alleen het uiterlijk symptoom van ademen. De stofwisseling in de organen en de spieren is de daadwerkelijke ademhaling. Je conditie is de samenwerking tussen je spieren, je bloedsomloop, je adempomp, en de aansturing vanuit de hersenen. Hoe efficiënt kan een spier zuurstof opnemen en deze omzetten in energie? En hoe efficiënt kan de spier zich weer ontdoen van zijn uitlaatgassen? Het werkt net als bij een kampvuurtje. Is er te weinig zuurstof, dan kan er geen verbranding plaatsvinden en dooft het vuur. Extra hard blazen helpt. En wij gaan dus extra hard ademen als we staan te springen. Daarnaast is de vraag hoeveel bouwstoffen de spier aangeleverd heeft gekregen? Oftewel, wat heb je op het vuur gegooid? Je bent wat je eet. Je voedsel is belangrijk voor het opbouwen en herstellen van weefsels in de spieren. En dan de rook. De uitlaatgassen. Als je weleens een brommer hebt gehad, dan weet je misschien dat de motor uitvalt als je de uitlaat dicht houdt. In de allereerste plaats is dat waarom wij ademen. Zonder uitademing verzuurt het lichaam. Door het verbeteren van je conditie, kan je lichaam in alle verschillende omstandigheden efficiënt zuurstof aanleveren, verbranden, en de afvalstoffen afvoeren.

Oefeningen:
1 50 spreidsprongen.
2 Vijf minuten joggen.
3 40 squats.


Let op: een goede conditie is niet per sé zichtbaar in de vorm van dikke spierbundels. Gezonde spieren voelen soepel en zacht aan in hun ontspannen toestand, en kunnen flinke kracht leveren. Ze kunnen makkelijk van aanspanning naar ontspanning en andersom. Gezonde houdingsspieren kunnen uren achter elkaar dezelfde spierkracht leveren om het lichaam in positie te houden, zonder pijn te doen.

Geduld.
We hebben een oefening gedaan waarmee je heel letterlijk naar je ademhaling kunt luisteren. Je kunt dit makkelijk thuis doen. Toneelspelers en zangers doen deze oefening meestal in de kleedkamer voordat ze het podium opgaan. De oefening helpt bij het loslaten van zenuwen. Je vertraagt je ademtempo.

Oefenen: Bhramari
Ga goed rechtop zitten. Volg een minuut lang je ademhaling zonder iets te doen of er iets van te vinden. Dat zijn tussen de vijf en tien ademhalingen. Daarna adem je rustig verder in, waarbij je drie delen herkent. De beweging van de buik (2 of 3 tellen). De beweging van de ribben zijwaarts (2 tellen). De beweging van het borstbeen omhoog (2 tellen). Op de uitademing maak je vanuit je keel een zoemende klank. Doordat de lucht langs de stembanden gaat, kan deze niet zo snel naar buiten. Het uitademen gaat langzaam, en je kunt daarin weer drie bewegingen herkennen. De beweging van het borstbeen naar beneden. De beweging van de ribben die smaller worden. De beweging van de buik in de richting van de rug. Doe deze oefening drie keer. Voel daarna een minuut lang de automatische ademhaling. Herhaal de oefening, of blijf nog even in stilte zitten.
Stacks Image 421

"Ach is dat zo?"
Iedereen kende zenmeester Hakuin. Hij stond bekend als een eerlijke en lieve man. Er woonde in de buurt een meisje waarvan de ouders een slagerij hadden. Op een dag kwamen haar ouders er achter dat hun dochter zwanger was. Heel boos vroegen de ouders wie de vader was, maar het meisje wilde dat niet zeggen. Uit eindelijk bezweek ze onder de druk die haar ouders op haar uitoefenenden en zei ze: “Hakuin is de vader”. De ouders stormden naar Hakuin en beschuldigden hem van deze situatie. Het enige wat Hakuin zei was: “Ach, is dat zo?”. Toen het kind geboren was brachten ze het naar Hakuin. Inmiddels was er niets meer over van zijn goede reputatie, maar daar maakte hij zich niet te druk over. Hij zorgde goed voor het kleine kindje.
Na een jaar kon het meisje het niet meer aanzien en bekende dat niet Hakuin de vader was, maar een jongen van de vismarkt.
De ouders schaamden zich en gingen meteen naar Hakuin om hun excuses aan te bieden, om vergeving te vragen en het kind op te halen. Hakuin bleef rustig, luisterde naar hen en terwijl hij het kind overhandigde zei hij: “Ach, is dat zo”.
Lekker thuis oefenen

Les gemiste of een vrije dag? Doe fijn wat yoga met Saskia met deze 37 minuten durende les.
Ingezonden door: Magda
30 jaar ervaring met yoga, waarvan 10 jaar bij De Lijfschool.
Gepensioneerd voogd bij Willem Schrikker Jeugdbescherming.

Na 30 jaar yoga en geen werk meer, heb ik de stoute schoenen aangetrokken; ik heb me aangemeld bij een yoga opleiding. Ik heb altijd met veel plezier yoga gedaan, en ook een aantal keer les gegeven. Het lijkt me wel wat om te werken in een positieve omgeving, en anders dan in mijn baan als voogd voor zwakbegaafde gezinnen, nu eens met mensen te werken waar je een goed gesprek mee kunt voeren en die iets van je kunnen leren.

Half januari ging ik naar de introductiedag van de opleiding. De gehele opleiding duurt een aantal weekenden. Ik vroeg me natuurlijk af of ik er niet te oud voor ben. Kan ik er nog echt mijn werk van maken? “Zeur niet!” zei ik tegen mezelf: “Het is me in elk geval wat waard om mijn lichaam in shape te houden.” De groep en de docenten waren leuk en het zit om de hoek van mijn huis, dus wat wil ik nog meer. Ik besloot me in te schrijven.

Nadat de knoop was doorgehakt ging letterlijk die middag de zon schijnen. Dat geeft me het gevoel dat ik eindelijk een weg in sla waar ik al heel lang heen wil!

Op de introductiedag werden de verhalen van de deelnemers gedeeld. Naast mij zat een jonge vrouw. Ze vertelt dat ze in een zware burn out zit. Als het mijn beurt is, vertel ik aan de groep dat mijn baan heel zwaar was. Het beoefenen van yoga hield mij altijd op de been. Ik deed het naast mijn werk, en zelfs in mijn vakanties.

Ook op De Lijfschool is me weleens gevraagd waarom ik yoga doe. Dan gaf ik meestal in mezelf antwoord: vanwege alles wat ik meemaak op mijn werk. De huishoudens die je te zien krijgt, de omgang van ouders met kinderen, en de toestand waarin de kinderen leven waardoor ik genoodzaakt was ze uit huis te plaatsen, het werken met politie en in de rechtbank. Ik hoor het mezelf nu hardop zeggen voor een volkomen onbekende groep, en gek genoeg maakt het me onverwacht emotioneel.

Gevoelsmatig kwam dat half januari op de introductiedag heel duidelijk naar boven. Ik zag het contrast tussen mijn gezonde lichaam en geest, na jarenlang werken met schrijnende situaties, en de jonge vrouw naast me met haar burn out.

Ik was me niet altijd bewust dat ik mijn lichaam en geest iedere keer weer naar elkaar toe bewoog en zo doende naast mijn werk en in mijn vakanties tot rust kwam door yoga.

Het vergeten kind

Magda tipte ons om de petitie ‘Stop het wisselen van hulpverleners’ van Het vergeten kind te tekenen. Het hartenhuis op het raam van De Lijfschool hoort bij de donatie aan de stichting. Wil jij de petitie ook tekenen, of een donatie doen? Kijk op https://secure.hetvergetenkind.nl/petitie
nieuwsbrief januari 2020
AGENDA
18 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.
zen yoga filosofie
ADEM
In januari, februari en maart besteden we aandacht aan ademhaling. Als onderdeel van yoga wordt ademhaling ook "pranayama" genoemd. Dat betekent letterlijk energie-uitwisseling.
De adem heeft een relatie met je gevoel van vrijheid. Spanningen in de ademhaling zijn het gevolg van nervositeit, zorgen of stress. Zolang je deze spanningen niet loslaat uit de ademhaling, kun je ook moeilijk bij het gevoel van rust en vrijheid komen.
We oefenen in drie stappen:
Stap 1 - Observatie (januari)
Vertrouwd raken met de ademhaling.
We luisteren en kijken naar de ademhaling in verschillende houdingen.
Een paar keer rustig verder uitademen, om het middenrif losser te maken.
Bekend worden met tempo, kracht, luchtstroom, spieren en bewegingen.
Stap 2 - Adem beïnvloeden (februari)
Stap 3 - Adem trainen (maart)

Tijdens de asana's (houdingen) letten we vaker op de ademhaling, en met name op het loslaten van verhoogde ademspanning of niet vastzetten van de adem. Aan het einde van de les zullen we in januari liggend specifieke aandachts/ademhalingsoefeningen doen om te leren voelen hoe zacht een ontspannen ademhaling is. In de derde week beginnen we ook met observeren van rustig diep in- en uitademen in de zithouding.
De ademhalingsoefeningen van stap 1 zijn een goede voorbereiding voor meditatie.
saskia meijer zit
PLAATS VOOR PROEFLESSEN
We hebben weer een overzicht gemaakt met alle groepsindelingen. Zo kunnen we goed zien welke lessen een kleine bezetting hebben. Er is ruimte voor proeflessen op de volgende tijden:
Maandag 20:15
Dinsdag 18:30 en 20:15
Woensdag 9:00, 10:30 en 18:30
Donderdag 9:00, 18:30 en 20:15
Vrijdag 16:00
berghouding 2020
YOGAWEEKEND MAART
Heb je zin in een heel weekend met yoga oefeningen? Wij bieden in De Lijfschool op 28 en 29 maart een fantastisch weekend vol yoga oefeningen aan voor onze leden en ex-leden. Kijk voor meer informatie op onze website.
December 2019
AGENDA
 • 9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 18 januari - 10:00 tot 12:00.
 • 28 & 29 maart - 2020 - Yogaweekend
Pixel art yoga amsterdam
Meditatie tijdens Rohatsu
Jaarlijks houden we een stilteweek in de tweede week van december; de week ná Sinterklaas. De gewone yogales is in die week een meditatieles. Daar bereiden we iedereen zo goed mogelijk op voor.

Tijd
Je hoeft zelf niet op de tijd te letten, maar het is prettig om te weten wat we tijdens Rohatsu gaan doen. De les ziet er als volgt uit:
Een aantal rek en strek oefeningen die je benen en rug voorbereiden op het zitten.
Korte uitleg.
In de les van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.
In de les van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.
De meditatie is opgedeeld in 10 minuten zitten en 5 minuten staan.

We willen jullie graag allemaal uitnodigen om na de meditatieles nog een kopje thee te drinken, maar als je liever in stilte vertrekt, dan is dat ook prima.

Opstaan
De staande meditatie is net zo stevig als Tadasana (Berg), met als verschil, de wiegende beweging vanuit de enkels, naar voren en weer overeind. De handen zijn in deze staande oefening bij elkaar boven de navel op de buik. De linkerhand (die staat voor gevoel) ligt met de duim naar binnen gevouwen als een zachte vuist tegen de buik, de rechterhand (die staat voor ratio) ligt daar zacht omheen.
Heb je slapende benen, of een lage bloeddruk? Sta dan niet meteen op. Plaats je benen in een andere zittende positie die je een tijdje stil kunt houden. Voel je je goed? Dan kun je alsnog opstaan en meedoen aan de staande meditatie.
De ogen in de staande oefening zijn half open, je kijkt naar de vloer. Hiermee voorkom je dat je je evenwicht verliest. Zien waar je bent kan je ook helpen om in het hier en nu te blijven.

stilte meditatie 2019

Kijk hier nog een keer naar alle praktische informatie over mediteren tijdens Rohatsu.
Aanmelden voor extra lessen kan via het aanmeldformulier.
Uit de les gegrepen
Gelijkmoedigheid:
Emoties en gedachten kunnen borrelen en bewegen. In meditatie zie je dat, maar je blijft je eraan herinneren dat je degene bent die ernaar kijkt. Een stabiele waarnemer.

De mantra of sutra als hulpmiddel:
Yoga, zen en boeddhisme kennen vele teksten. In zo’n tekst wordt een centrale boodschap uitgebreid behandeld. Een mantra of sutra is in veel gevallen een korte samenvatting van een langere tekst, waarmee je makkelijk de boodschap van de tekst kunt herhalen. Je kunt je op die manier kort en snel herinneren aan je reden om vandaag te oefenen. Dit kan helpen gedachten aan andere zaken los te laten.

Normale Yoga Amsterdam
Frederike Huijgen
9 jaar bij De Lijfschool, 2x per week.

Mijn eerste kennismaking met De Lijfschool was met zwangerschapsyoga bij David. Daarna ben ik gewone yogalessen gaan volgen. Ergens ben ik er door omstandigheden een paar jaar tussenuit geweest, maar in die tijd heb ik toch het gevoel gehad niet weg te zijn. Via Facebook en de nieuwsbrief ben ik op de hoogte gebleven en ik heb in die periode geleerd de lessen toe te passen in mijn dagelijks leven, zonder de houdingen te doen. Er is heel veel van de lessen op zijn plek gevallen. Wat je leert werkt door.

In de eerste jaren vond ik het weleens lastig om naar yoga te gaan. Ik was dan moe, en dan vond ik dat ik op de bank mocht blijven. Of het regende en dan hoefde ik daar niet doorheen. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Het is irritant als ik niet kan gaan, als dat al een keer gebeurt, dan doe ik er alles aan om die gemiste les in te halen.
Ik zit vaak in de trein. Vroeger kon ik me druk maken over een lelijke flat die ik voorbij zag komen. Ik wond me dan op: “Hoe kan iemand zoiets bedenken. Afschuwelijk.” Door yoga heb ik geleerd om mezelf los te laten. Die intense mening en de spanningen. Ik word me dan bewust van mijn ademhaling en ik krijg een fysiek gevoel van open gaan (ze klopt zich op de borst). Sinds ik dit weet ervaar ik zo’n gebouw heel anders. Ik zie in dat iemand heel hard heeft gewerkt om die flat mogelijk te maken. Aan de tekentafel. De samenwerking met de mensen die daar de hijskranen en heftrucks hebben bestuurd. Alle grondstoffen die erin zijn gegaan, en waar die vandaan komen. Dat die flat een thuis is voor heel veel mensen. Ik kan hem nu niet meer lelijk vinden.
Ik geloof niet dat je elke dag in een stille ruimte moet mediteren. Voor mij is het dagelijks stil zijn in de trein een goede manier om te oefenen. Ik volg twee yogalessen in de week, en thuis mediteer ik.
Pixel yoga warrior de pijp

Goed om te weten over de Rohatsu
 • Je hoeft geen yogamat mee te nemen
 • Je mag onbeperkt extra lessen volgen, wel graag even opgeven.
 • Neem een vest en sokken mee. Je wordt niet zo warm als in een yogales.
nieuwsbrief november 2019
Agenda

 • 9 november - Partnerles zwangerschapsyoga
 • 9 t/m 13 december - Rohatsu meditatieweek - alle lessen alleen meditatie
 • 21 dec t/m 5 januari - Kerst en Oud en Nieuw - gesloten, geen lessen
mindful yoga zen
Video van de maand
We zijn weer op pad geweest voor nieuwe video’s! Deze maand sturen we je een instructie voor hachi dan kin door David. Veel plezier met kijken en oefenen. We hebben gratis 70 video’s online in ons youtube kanaal. Het meest uitgebreide yogakanaal in het Nederlands.
Oefenthuis hachidankin
Rohatsu
Van 9 tot en met 13 december zullen we in elke les mediteren. De voorbereiding is in volle gang. Je kunt je aanmelden voor extra lessen via dit aanmeldformulier.
Afgelopen maand zijn de volgende onderwerpen voorbij gekomen:

Handhouding
In meditatie met gekruiste benen houden we de handen met de handpalm omhoog op de bovenbenen. Door die positie vallen de schouders makkelijker naar achter. De borstspieren laten dan spanning los, en het gewicht van de armen trekt dan niet de rug voorover.
Je kunt je top van je duim en wijsvinger zachtjes tegen elkaar drukken, en de andere drie vingers houd je ook bij elkaar. De handhouding is bedoeld om je concentratie mee te peilen; als je vingers uit elkaar zijn gevallen, was je afgeleid. Het bijeen houden kan je helpen de constante zachte aandacht te vinden voor meditatie.
volhouden doorzetten
Tellen: de één-punt-gerichte meditatie of concentratietraining.
We hebben opnieuw geoefend met tellen van de buikbewegingen. Hiermee krijg je houvast voor je concentratie. Je hebt een vast punt om je aandacht op te richten. Doordat dat vaste punt ritmisch beweegt, kun je tellen hoe lang je aandachtspan is; hoeveel tellen voordat er een gedachte komt? Ook kun je volgen hoe vaak het je lukt om je te concentreren; hoe vaak begin je bij één?
Stil en recht zitten
In de laatste vier maanden van het jaar besteden we in de yogahoudingen veel aandacht aan het strekken van de rug. Je krijgt daardoor een beter gevoel in je rug, en sterkere spieren. We oefenen twee keer per les met het zitten in meditatie, waarbij je je rug gestrekt houdt. Als je in je dagelijks leven ook let op een goede houding, dan zal het steeds makkelijker worden. Je rug neemt die gestrekte vorm over. Zo hoef je er na langere tijd trainen minder op te letten.
Tijdens meditatie helpt het gestrekt zitten. Als je helemaal stil kunt zitten raak je minder snel afgeleid door je gedachten en je omgeving. Met een ingezakte houding zul je sneller ontevreden zijn over je lichaam, je hebt minder lucht, je gaat sneller dagdromen of piekeren. Houd je hoofd koel: zit rechtop.
Yoga les in de Lijfschool de Pijp
Aandacht geen inhoud
In meditatie trainen we het richten van de aandacht op een vooraf bepaalde plek, of een onderwerp. Na het richten komt het volhouden. Dat is eigenlijk hetzelfde als lange tijd kunnen negeren van verlangen. Leer de drang weerstaan om je met iets anders bezig te houden. Als je dat een poosje doet, verdwijnt er veel ruis uit je systeem. Met oefening weet je precies hoe je dat moet doen, omdat je het vaker voor elkaar hebt gekregen. De afleidingen krijgen dan steeds minder aantrekkingskracht.
Zie je aandacht als een vizier. Je richt. Je houdt het vizier stil. Je kijkt erdoor. Je ziet je buik bewegen en je telt de bewegingen. Yoga is het wegvallen van de ruis, dan is de ziener in zijn ware aard. Zolang je denkt of oordeelt over wat je door het vizier ziet, ervaar je alleen het onderwerp waar je naar kijkt. Of dat nou een lichaamsdeel is waar je over nadenkt, of je werk, of je buurvrouw; zolang je jezelf laat vermaken door ‘mind stuff’ heb je geen besef van je eigen bestaan. Volgens de sutra’s: “You become all that stuff”. Wij oefenen het bewust worden van de aandacht als een leeg werktuig. Richten. Stilhouden. Bij afleiding herhalen.
Stacks Image 315
Opstaan
Tijdens Rohatsu zullen we in de lessen van 60 minuten in totaal 45 minuten in stilte oefenen, en in de lessen van 90 minuten is het 60 minuten stil. We hebben niet genoeg voorbereiding om dat in één zit te doen. Het zitten zal steeds tien minuten duren. Dan gaat er een bel. We wisselen van houding.
De staande meditatie oefeningen zullen we in de komende weken instuderen. We gaan steeds vijf minuten staan, in stilte. Zo kun je wel verder oefenen met je meditatie, maar hoef je niet meteen een uur vol te houden in de zithouding.
Kyoto Ryoan-ji

Groetjes van Marcella uit Kyoto. Hier te zien in de prachtige Ryoan-ji tempel alvast aan het oefenen voor de Rohatsu

Huisregels
We zijn heel blij met de komst van nieuwe leden in de afgelopen maanden. Na het rustige voorjaar en de stille zomer, is er gelukkig weer bedrijvigheid in De Lijfschool. We zijn hard bezig met het aanleren van een goede uitgestrekte houding, en met het doornemen van alle theorie en praktijk rondom meditatie. Buiten het aanbieden van yoga en meditatie vinden wij het heel belangrijk om een geschikte omgeving aan te bieden aan onze yogi’s. Dat laatste kunnen wij niet alleen. We zijn allemaal de omgeving van de ander. Om te weten hoe we kunnen bijdragen aan een geschikte sfeer, zijn er in onze school huisregels.
Hieronder vind je drie regels die we deze maand onder de aandacht willen brengen voor een hygiënische en geluidsarme zaal:
Neem je eigen mat mee. Voor proeflessen, zwangerschapsyoga en Rohatsu bieden wij goed onderhouden, schone yogamatten. In alle andere gevallen vragen wij jullie om een eigen schone mat mee te nemen. Mocht je dat een keer vergeten, dan is het mogelijk om een mat te huren voor €2,-. Deze bijdragen gaan naar het goede doel: jaarlijks hebben wij meerdere keren te maken met leden die tijdelijk krap bij kas zitten. Die willen we graag in de lessen houden. Vaak een lastige periode waarin yoga juist belangrijk is. Op verschillende manieren zetten wij geld opzij op onze ‘yogafonds’ rekening. Ook het geld dat wij ophalen met de verhuur van matten gaat daarheen. Huur je een mat, dan draag je dus bij aan het aanbieden van yogalessen aan mensen die dat tijdelijk niet kunnen betalen.
Zet je telefoon uit. De afgelopen weken zijn er steeds vaker telefoongeluiden in de kleedkamer. Denk voor de les aan het uitschakelen van geluiden en trilfunctie. Trillende telefoons laten de hele houten kast mee trillen en maken daardoor veel lawaai. Vergeet ook niet je wekker uit te schakelen, want die gaat ook af als je je geluid uitzet. Gaat je telefoon toch af tijdens de les? Ga dan meteen naar je spullen en zet hem uit. Niet je berichten lezen, en ook zeker niet opnemen!
Gebruik het toilet niet tijdens de les. Het is voor iedereen prettig als we op tijd beginnen met de les. De starttijd van de les, is de tijd waarop de leraar je welkom heet in de zaal en begint met de instructie voor de eerste oefening. Zorg ervoor dat je dan klaar zit op je kussen. Dit is niet het moment om naar het toilet te gaan, want dan laat je iedereen in de zaal op je wachten, en dit gaat van de lestijd af. Ook tijdens de les liever geen bezoek aan het toilet. Zo voorkom je dat je uitleg mist, of dat de uitleg moet worden herhaald, en doordat er minder mensen heen en weer lopen is er minder afleiding. We hebben enkele leden met een uitzondering voor deze regel, wegens persoonlijke omstandigheden. Je mag je natuurlijk altijd melden als het voor jou niet mogelijk is om je aan deze huisregel te houden. Voor het snuiten van je neus kun je terecht bij de schoenenkast. Daar staat een doos met tissues.
Voor de volledige lijst met huisregels kun je terecht op onze website, of vraag het papieren lijstje aan je leraar.
Daruma gespot op de prinsengracht
Van Hier Tot Tokyo
Magda was bij de Japanse antiquair op de Prinsengracht 'Van Hier Tot Tokyo', en zag daar deze schildering van Daruma.
Goed gespot Magda! 👍
Daruma in Australie 2019
Downunder
Op vakantie in Australië, liep Deborah langs theehuis 'Daruma Tea'.

Er zijn legenden dat Daruma het thee drinken heeft uitgevonden. Het zou hem hebben geholpen wakker te blijven tijdens zijn meditaties.
yoga honden
Franse yoga honden
Op een boekenmarkt in Lille zag Inge deze leuke 'Yoga Dogs'. Honden doen dus niet alleen de hond!
Nieuwsbrief oktober 2019

Agenda

 • In de herfstvakantie gaan alle lessen door
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 9 november - 10:00 tot 12:00.
 • 9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
 • 21 dec t/m 5 jan - Kerst en Oud en Nieuw - gesloten, geen lessen.

Yoga houding op handen en knieen

Rohatsu
De week van 9 t/m 13 december zullen we in alle lessen alleen maar mediteren. In de aanloop naar die meditatieweek geven we elke les uitleg. Op die manier hoeft er in de meditatieles niet veel meer gezegd te worden. De meditatieweek heet Rohatsu, naar de dag waarop Boeddha zijn verlichting bereikte. Rohatsu betekent de achtste dag van de twaalfde maand. Rohatsu wordt wereldwijd gevierd. Deelnemers oefenen om hun concentratie in die week ook buiten de meditaties vast te houden in de dagelijkse activiteiten.
Aanmelden voor extra lessen in die week kan kostenloos, via email?
De eerste maand met focus op meditatie is achter de rug. Met wat extra uitleg hopen we voor iedereen de stilte-oefeningen toegankelijker te maken.

Tellen: de één-punt-gerichte meditatie of concentratietraining.
We hebben in september geoefend met tellen van de buikbewegingen. Hiermee krijg je houvast voor je concentratie. Je hebt een vast punt om je aandacht op te richten. Doordat dat vaste punt ritmisch beweegt, kun je tellen hoe lang je aandachtspan is; hoeveel tellen voordat er een gedachte komt? Ook kun je volgen hoe vaak het je lukt om je te concentreren; hoe vaak begin je bij één?

Labelen: gedachten zien komen, sorteren, en laten gaan.
Het kijken naar de werking van de hersenen, die steeds nieuwe gedachten aandragen, kan een rustgevend en relativerend effect hebben. Je leert dat het geen zin heeft om je druk te maken over het komen van gedachten. Want ze blijven komen. Zij het wellicht met langere tussenpozen. Zo lang gedachten ook weer voorbijgaan geeft het niet. We zien onszelf zitten. Steeds vaker met een gevoel van aanwezigheid. Steeds minder met een gevoel meegesleurd te worden door de stroom gedachten, waar we ooit aan waren overgeleverd en ons over zaten op te winden. Het komen en gaan van gedachten is een mechanisch proces, zoals de hartslag en de ademhaling. Je ziet het, maar je bent het niet, en je hoeft het niet te sturen. Zo verdwijnt de stress uit het systeem. De macht van de gedachte is weg. De gedachte komt fluisterend langs. De ademhaling komt voorbij. Het hart tikt rustig verder. Ergens blaft een hond.

Yama en Niyama: de do’s en don’ts van yoga.
De yama, de eerste oefening van yoga, zijn de verboden. Het zijn vijf regels die ons eraan herinneren dat we onze spanningen, grote emoties en klachtversterkend gedrag kunnen leren herkennen en opgeven. Anders is het trainen van je lichaam alleen symptoombestreiding:
Ahimsa, geen geweld
Oefen met respect

Satya, niet liegen
Accepteer je huidige situatie.

Asteya, niet stelen
Blijf bij jezelf, geen competitie, geen jaloezie.

Bhramacharya, geen verleiding, seksualiteit of sensualiteit
Herken jouw ruimte en die van anderen.

Aparigraha, niet vasthouden, geen gulzigheid, niet gierig zijn
Loslaten, er is genoeg voor iedereen, dankbaarheid.

De Niyama, de tweede oefening van yoga, zijn de observaties. Deze vijf regels komen pas tot ontwikkeling als de lage emoties en spanningen van yama afnemen. De ruimte die ontstaat maakt alles subtieler. De meditatie, bewegingen, lichaamsgevoel, concentratie, waarneming. Dan kun je oefenen met:

Saucha
Heldere geest, puurheid, reinheid.

Santosha
Tevredenheid.

Tapas
Doorzettingsvermogen, veerkracht.

Svadyaya
Zelf-studie.

Ishvara Pranidana
Relativering en overgave aan het eeuwige.

Fudo Myoo de gof van de wijsheid

Fudo Myoo
De Aziatische god van de wijsheid, Fudo Myoo, wordt weergegeven als een krachtig monster. Met vlammen, touw en zwaard, bestrijdt hij de negatieve werking van de yama. Het touw om de uitputtende emoties te beteugelen, en het zwaard om de verwarrende illusies door te snijden.
Een gezicht van iemand in meditatie, wordt vaak rustig weergegeven. De meditatie die je van de buitenkant niet aan iemand kunt zien, wordt weergegeven met plaatjes en verhalen. Fudo Myoo laat de kracht zien die je nodig hebt in meditatie. De confrontatie met jezelf, het loslaten van schuld, spijt, verlangen, jaloezie, eerzucht, kan voelen als een beestachtige strijd. Hoe meer deze weg is afgelegd, hoe meer ruimte er komt voor de Niyama, en hoe energieker en vrediger een mens zich voelt.

Houtsnede

Zen kunst, levenskunst
In De Lijfschool hangt een groot zwart kunstwerk van Guillaume Le Roy uit 1996. David bezocht als tiener met zijn ouders vaak kunstgaleries, toen hij dit werk van Le Roy zag was hij zo onder de indruk dat zijn ouders het besloten te kopen. Jarenlang hing het in zijn ouderlijk huis. Omdat David en Saskia erg klein wonen heeft David’s moeder het werk lange tijd opgeslagen. In 2009 kwam het in De Lijfschool te hangen. Inge, een Lijfschool yogi en kunstenares, stuurde een mooi stuk in over haar beleving vanaf de yogamat

Beeldend kunstenaar

Inge Schagen
Beeldend kunstenaar en werkzaam bij het Van Gogh Museum

Al ruim twee jaar zit ik twee keer in de week tegenover een kunstwerk. Op veel momenten, bijvoorbeeld als ik mijn evenwicht probeer te bewaren op één been, fixeer ik mijn blik ergens in dat werk. Toen ik het voor het eerst zag, dacht ik: tuurlijk, een abstract kunstwerk, dat past bij yoga en leidt niet af. Maar omdat ik altijd graag bekende vormen wil zien, herkende ik in de witte vlek toch onmiddellijk de landkaart van Australië.
Ik weet niet wie het kunstwerk gemaakt heeft, maar het is een drukker. Een enorme print op een groot stuk papier. Lastig om te drukken en je hebt een grote pers nodig. Waarschijnlijk was er een grote plaat, die is ingerold met drukinkt. Vervolgens is er hier en daar wat inkt weggehaald. Of de plaat is op enkele delen vooraf afgedekt met iets waar inkt niet op pakt. Dan kun je meerdere drukken maken. Die afgedekte of weggehaalde delen zijn nu wit op de afdruk. De kunstenaar vond het misschien wel een erg groot zwart vlak en heeft er, toen het droog was, nog wat blauw overheen gedrukt om het te verlevendigen. En ook wat rood, waar dat over wit gedrukt is, is het een stuk feller van kleur.
De print is wel ingelijst, maar niet achter glas. Dat is veel mooier, want nu spiegelt het niet. Je ziet ook goed de matheid en structuur van de drukinkt op het papier. Maar het is natuurlijk wel kwetsbaarder. Er is dan ook een kras op het kunstwerk te zien, het is maar net goed gegaan, of hij was erdoorheen! Zou David of Saskia die gemaakt hebben? Zij zijn de enigen die dáár in de ruimte oefeningen doen. De kras kreeg het kunstwerk cadeau, hij hoort erbij en is onafscheidelijk onderdeel geworden.
Al snel begon ik meer te zien in het werk. Het lijkt, of ik, als kijker, me in een donkere kelder bevind. Voor me is een trap omhoog, naar een lichte binnenplaats. Warm en zuidelijk moet het daar zijn, zo fel is het licht. Er komt een man aan. Of loopt hij juist van me weg? Wat is dat voor iemand? Dat het een man is, weet ik wel zeker. Die brede schouders en hij draagt een pak. Rood is een alarmerende kleur. Die rode vlek is dus belangrijk: heet? Gevaar? Misschien betekent het niks en moet hij gewoon wat contrast bieden aan al dat zwart.
Het probleem is altijd, dat als je eenmaal iets ziet in een vlek, wolk of kunstwerk, kun je het niet meer zonder zien. Ik zie dus altijd die man op die binnenplaats vanuit de donkere kelder. Ik ben bang dat ik jullie op een idee gebracht heb en kunnen jullie nu ook niets anders meer zien. Maar misschien geeft het niet, want ik ben heel tevreden met het werk en ik ben ervan gaan houden. Voor mij past het bij yoga en elke keer als ik binnenkom en het vertrouwde beeld zie, ben ik klaar voor de les.

Daruma Doll
Investeren in het geluk met de Daruma Doll
Wil je meer weten over de Daruma gelukspoppen, die op de schoenenkast staan in De Lijfschool. Kijk dan deze youtube video
daruma-lekker-eten

Gespot in Italië door Joëlla: een Daruma eettentje.

Blijf op de hoogte
Agenda

 • Sept t/m dec - extra aandacht voor zen-meditatie
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 7 september - 10:00 tot 12:00.
 • Yogaweekend 14 & 15 september - yogaweekend
 • Herfstvakantie - open - alle lessen gaan door
 • Kerstvakantie 23 dec t/m 3 jan - gesloten - geen lessen
De plank
Plank
Waarvoor: Buikspieren
Lastig voor: Polsen
Vervangen met: Lage plank op de onderarmen

Je kunt in deze oefening leren om niet alles op je armen te laten neerkomen. Alle spieren in je hele lijf moeten mee tillen. Het gevoel in je benen en buik is met name belangrijk. Als je niet je hele lijf laat werken, dan krijg je overbelasting van je polsen, onderrug en nek. Een oefening laat altijd alleen maar zien hoe jij je lichaam aanstuurt. Dus als je in de plank ziet dat jij je lichaam ergens overbelast, dan gebeurt dat de hele week. De oefening doe je om deze overbelasting te leren oplossen.
Vind jij dit een lastige oefening, omdat je snel last krijgt van je onderrug of polsen? Dan is juist deze oefening een graadmeter voor je vooruitgang in je training. Het beste begin je met een moeilijke oefening in aangepaste variant, en werk je voor langere periode aan sterker worden. Een goede aanpassing, is op handen en knieën staan. Zo kun je zonder gewicht te dragen, rustig je rug recht zetten. Oefen om met rechte rug en sterke buik, ook tien seconden je knieën van de grond te halen en een hele plank uit te voeren. Als je je benen weer buigt, en je knieën staan weer aan de grond, controleer je de strekking van je rug.

Uiteindelijk heb je de kracht van plank nodig voor goede push-ups, parsvakonasana en krijger III.
Houd je schouders soepel
Video van de Maand
We hebben weer een nieuwe oefenvideo gemaakt voor thuis. Yogahoudingen en buikspieroefeningen. Er zijn nog meer video's op ons youtube kanaal.
Volg De Lijfschool op Youtube
Meditatie is Zen
Wist je dat Daruma de grondlegger is van zen? Het woord zen is Japans en betekent letterlijk meditatie, maar het staat ook voor een leefwijze: simpel leven. Zen zoals Daruma het heeft bedoeld, is gericht op de realiteit waarnemen zoals deze is.
Veel mensen willen aan een ander vragen hoe ze moeten leven, wat ze moeten lezen, wat ze moeten oefenen, welke zalfjes ze moeten smeren en waarin ze moeten geloven. In de zen-traditie zijn al deze vragen verboden. Omdat ze toch steeds gesteld worden, zijn er veel korte zen-verhaaltjes om de ironie van de vraag terug te leggen bij degene die de vraag stelt. De meeste gedachten zijn alleen maar een vorm van spanning. Is het nodig dat je dit hardop vraagt? Kortom. Een zenmeester geeft nooit antwoord.
Als wij les geven, dan is het niet de bedoeling om een geloof te verspreiden, of nieuwe kennis op te doen, maar om eigen waarneming te stimuleren. Uitleg tijdens de les is gericht op de eigen ervaring van het moment. Soms komen er vragen in je op terwijl je oefent. De ene vraag is natuurlijk praktisch, en gaat over iets wat je écht moet weten om op dat moment je werk te doen. De andere vraag kun je zien komen, en zonder antwoord weer loslaten.
Zen is zo Zen
Tekening van: Angel City Zen Center
ontspannen in de lijfschool
De Zomer-Actie geslaagd!
Jullie hebben enthousiast gebruik gemaakt van de zomer-actie, €12,50 voor 4 extra lessen. Volgend jaar nog een keer.
Abonnementen en betaling
Je mag tussentijds op elk moment je lestijd wijzigen, of overgaan op een ander aantal lessen per week. Graag via email, bellen of even met je leraar bespreken.
Heb je om wat voor reden dan ook moeite met betalen, dan helpen wij je graag. Laat van je horen, dan kunnen we samen een oplossing verzinnen.
De altijd veranderende zentuin
Yogaweekend
Volgend weekend, 14 en 15 september, kun je nog meedoen met het yogaweekend. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. We kunnen in het weekend aan alle onderdelen van Daruma Yoga meer tijd besteden. Diepere ontspanning, langere ademhaling, verder rekken en rustiger stilstaan. Lijkt het je wat? Kom meedoen! Inschrijven kan per email, of even zeggen bij de training.
Iets schrijven?
We zijn altijd blij met een ingezonden stukje. Heb je iets te melden over jouw ervaring met zen in het dagelijks leven? Vind je het leuk om uit te leggen wat je aan de yogalessen hebt voor je werk? Elke maand maken we een nieuwsbrief waarin we graag een persoonlijk stukje van onze leden opnemen. Inzenden kan naar de redactie. 😉
Blijf op de hoogte
Agenda
 • Augustus - extra aandacht voor ontspanning
 • Sept t/m dec - extra aandacht voor zen-meditatie
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 7 september - 10:00 tot 12:00.
 • Yogaweekend 14 & 15 september - yogaweekend
 • Herfstvakantie - open - alle lessen gaan door
 • Kerstvakantie 23 dec t/m 3 jan gesloten - geen lessen
Yoga in de zomer
Weer naar yoga na je zwangerschap
Een aantal vragen aan David, onze leraar zwangerschapsyoga:
Wanneer kun je weer starten met yoga na je bevalling?
Het is voor je lichaam gezond om eerst minimaal zeven weken te herstellen als je kindje is geboren. In die tijd ben je veel samen en zul je vanzelf een belangrijke herstelperiode doormaken. Daarna voel je dat je weer wat sterker begint te worden en kun je met de les meedoen.

Waarom is het goed om yoga op te pakken?
Je helpt je lichaam weer in vorm te komen. Voor je rug en schouders is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Je kindje zal steeds zwaarder worden, en je zult veel tillen in het eerste jaar. De oefeningen in de yogales nemen spanning weg uit je schouders en nek, en ze zorgen voor meer stevigheid in heupen en buik.
Vaak hoor ik dat het in het begin lastig is om weg te gaan van huis, maar dat het ontzettend fijn is om een uurtje met jezelf bezig te zijn. Je bent rustiger in je hoofd relaxtere moeder.

Kun je meteen met reguliere lessen meedoen?
Ja, je kunt met de gewone les meedoen. Ik geef wel altijd vooraf adviezen voor het aanpassen van oefeningen, zodat je weet waar je op moet letten. Je mag altijd vragen stellen voor, tijdens of na de les. Ik heb veel ervaring met het begeleiden van kersverse moeders, en ik vind het natuurlijk ook heel leuk om je weer terug te zien.

Plannen les volgen
Het is verstandig om te bedenken wanneer je weer wil starten, want voor je het weet heb je je handen vol, en zijn er maanden voorbij. Stuur een email ( info@lijfschool.nl ) of bel mij op 020-4713295, voor informatie of advies.
Begin met yoga na de zwangerschap
Filmpje van de Maand
Verdieping vinden in ontspanning, doe je met dagelijkse training. Doe met David de bekende ontspanningsoefeningen uit De Lijfschool. Goed voor je hersenen, hart en zenuwen.
Stacks Image 187
Daruma Yoga
Diep van binnen ben je altijd in totale rust. Door naar een les Daruma Yoga te gaan kom je uit de ratrace. Eerst zie je hoeveel onrust je hebt opgeslagen in je zenuwen, je spieren en je hoofd. Vervolgens doen we intensieve oefeningen; door te bewegen adem je stevig door, stroomt je bloed, en voel je je spieren werken. Je aandacht komt in je lichaam.
Dan is het tijd om stil te staan bij je lichaamshouding en langere tijd je concentratie vast te houden. Hierdoor kom je dichter bij de diepe stilte in jezelf. Je gaat voorbij aan het uiterlijk van yoga houdingen.
Zoals een boot die je in beweging brengt met veel moeite, maar die uiteindelijk moeiteloos doorvaart als de motor uit is, zo eindigen we: in ontspannen concentratie. Diepe rust, sterk bewustzijn.
Ying Yang
Saskia en yoga
Je hebt twee weken vakantie gehad. Doe je op vakantie ook yoga?
Nee, ik heb wel ontspanningsoefeningen en pranayama (ademhaling) gedaan. Dat helpt mij altijd dat fijne vakantiegevoel te vinden en te genieten van mijn vrije tijd.

Mis je de andere oefeningen niet?
Als ik het mis, dan doe ik het wel. Dus nee, ik had geen behoefte aan bijvoorbeeld de asana's (houdingen). Ik let er wel op dat ik gezond beweeg, dus een stevige wandeling waarbij ik goed rechtop loop. Ik heb veel gefietst, en gekayakt. Met dammen bouwen in de rivier let ik op mijn houding met bukken en tillen. Als ik lang zit, op de fiets of in de auto, of als ik zit te schilderen, dan let ik ook op het strekken van mijn rug.

Het lijkt wel of je er altijd mee bezig bent. Vind je dat niet vermoeiend?
Ik zie het zo. Ik vond het leven zeer vermoeiend toen ik een slechte houding had en overal last van had. Ik was daadwerkelijk altijd moe. Het is geen obsessie, maar een dankbare zelfzorg. Als ik op deze manier leef, kan ik zijn wie ik denk dat ik diep van binnen ben, en zijn mijn energie en mijn innerlijke rust altijd makkelijk toegankelijk.

Hoe vind je het om weer aan het werk te gaan?
Het is heel fijn om twee weken met zijn viertjes op te trekken in de vakantie. Alle tijd voor elkaar en de kinderen. Na een tijdje heb ik dan wel weer zin om op De Lijfschool te zijn. Het is een heel sociaal onderdeel van mijn leven, waar ik echt van ben gaan houden. Dus: fijn om weer les te geven.
stenen stappelen in de rivier
! ! ! ! Zomer actie ! ! ! !
Mocht je wat extra tijd hebben deze zomer, kom dan een tweede les in de week volgen. Voor €15,- krijg je 4 extra lessen, die je kan volgen in augustus. 👍
Laatste-yoga-nieuws-juli
Agenda

 • Zomersluiting 15 juli t/m 28 juli
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 7 september - 10:00 tot 12:00.
 • Yogaweekend 14 & 15 september - yogaweekend
Samen rekken
Ontspannen in de zomer
In de zomermaanden doen we aan het einde van de les een training om te leren ontspannen. Een simpele en effectieve methode om jezelf in korte tijd te ontstressen. Je hoofd leeg, je spieren los: we gaan ervoor!

Sophie: "Ik merk dat ik er beter in word! In mijn eerste jaar lukte het niet meteen, maar het is zo leuk om te merken hoe goed het nu werkt."
Heel veel daruma
Filmpje van de Maand
Verbeter je conditie met dagelijkse training. Doe met Saskia deze korte pittige workout met bekende oefeningen uit De Lijfschool. Goed voor sterke heup- en buikspieren.
de lijfschool youtube workout
Yogaweekend een bijzondere ervaring
Het volgende weekend staat gepland op 14 en 15 september. Wil je weten hoe het is om mee te doen voordat je je inschrijft? Lees deze mooie reactie van Magda, op het afgelopen weekend:

“Wat gebeurde er met mij in het yoga weekend?

Allereerst was het een mooi relaxed en rustig weekend. Ik voelde me heel ontspannen.

Ook werd ik verrast door een nieuwe houding, hoe gek is dat, als je al 30 jaar yoga doet!!!? Je beide benen tegen de muur uit elkaar en naar voren leunen hoe kan het nou toch 30 jaar yoga en toch weer een nieuwe stand.
Nooit eerder gebruikte ik mijn leeftijd (64), om één uurtje eerder weg te gaan, maar nu wel. Best wel beetje spijt van, als ik hoor hoe mooi de afsluiting was...

En ja hoor: dan ga ik in dit weekend, na een hele lange tijd, weer op mijn hoofd staan. Al de eerste keer als ik omhoog ga lukt het meteen.

Door dit weekend weer mee te doen weet ik echt dat mijn lijf ongelofelijk sterk en flexibel is door de yoga. Yoga in De Lijfschool zorgt niet alleen voor mijn flexibiliteit maar ook voor verbondenheid met elkaar. We zijn met elkaar heel ontspannen bezig en dat geeft mij een heel warm gevoel.

Als het door gaat zoals nu, sta ik op mijn 90e nog op mijn hoofd.

Saskia en David dank voor deze manier van zijn, waardoor er een speciaal warm gevoel is in jullie LIJFSCHOOL"

~ Magda
Leuk yoga foto

Op instagram zetten we regelmatig leuke foto's

Wijsheid uit de Tao te tjing, vertaald door David
Als je iets mooi vindt dan creëer je daarmee lelijkheid.
Wanneer je iets goed acht dan ontstaat er direct kwaad.

Iets en niets zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Als iets moeilijk is, moet er iets anders makkelijk zijn.

Zonder hoog geen laag. Er kan alleen muziek bestaan als er ook disharmonie bestaat.
Alles wat gebeurd, is in het verleden; dus dan zijn we nu in het heden.

Één die meesterschap van de tao (yoga) bezit, kan handelen zonder inspanning, en wijsheid overdragen zonder woorden. Wat er ook op hem afkomt, hij zal het niet stoppen, als er iets gaat, houdt hij het niet vast. Zij die meester zijn, bezitten zonder toe-eigening en ze handelen zonder er iets voor terug te verwachten. Wanneer het werk gedaan is wordt het vergeten juist daarom is het waardevol.
David Meijer Yoga
Verboden te flyeren
Pas geleden ontvingen wij per brief een waarschuwing van de gemeente. Het verbod op flyeren in Amsterdam is per 1 januari van kracht gegaan. Als de gemeente een klacht krijgt van iemand die een flyer van De Lijfschool heeft gekregen, krijgen wij een boete van meer dan €10.000,-.
We willen iedereen bedanken die in de afgelopen jaren heeft geholpen met onze ledenwerving. Dat mag natuurlijk nog wel door te vertellen over onze fijne yogalessen. De flyers mogen alleen nog worden neergelegd bij andere ondernemers die daar toestemming voor geven. Geïnteresseerden kunnen dan zelf kiezen of ze er eentje meenemen.
Op de flyer staan onze lestijden, dus als je die graag ergens thuis ophangt om te zien hoe laat je een les kunt inhalen, dan mag je naar hartenlust flyers verspreiden in je eigen huis.
Kaleidoscoop-saskia
Juni 2019 Nieuwsbrief
Agenda

30 mei - Hemelvaart - geopend 10 juni - Tweede Pinksterdag- geopend
20 en 21 juni - Do/Vr David afwezig, Saskia vervangt de lessen
6 juli - Zaterdag - Partnerles zwangerschapsyoga - 10:00 tot 12:00
15 t/m 26 juli - Zomersluiting - Geen lessen
15 & 16 september - Yogaweekend
Zomervakantie twee weken
Anders dan voorgaande jaren zijn wij deze zomer twee weken gesloten. Voor deze twee weken betaal je geen contributie. Je zult daarom in plaats van 12 weken maar 11 weken op de factuur zien.
Oude Chinese yoga oefeningen
Filmpje Zwangerschapsyoga
Misschien hebben jullie het bericht gezien op Instagram? Ons youtube kanaal heeft duizend volgers!!! Wij vinden het echt heel leuk dat zoveel mensen plezier hebben van de filmpjes die wij gratis op youtube zetten.
Nu eindelijk, op veler verzoek, hebben we een zwangere vrouw gevonden om te schitteren in een yogafilm: Annelijn. Voor alle zwangere dames die David elke week lesgeeft, om lekker thuis een half uurtje te oefenen.
Met veel dank aan Annelijn dat we haar mochten filmen.
Annelijn doet zwangerschapsyoga in De Lijfschool
Slecht nieuws - spannende tijd
Sinds kort weten we dat David’s vader kanker heeft. De afgelopen weken waren druk met ziekenhuisbezoeken, en spannend, want het is nog niet duidelijk of en hoe hij behandeld kan worden. De komende weken zijn volgepland met meer onderzoek. Gelukkig kunnen wij dagelijks yoga doen om het hoofd koel te houden. In de zomer zullen we twee weken vakantie houden om in elk geval veel tijd met elkaar te kunnen doorbrengen. Mogelijk is één van ons hierdoor in de komende maanden een keer verhinderd om les te geven. Dan zullen we elkaars werk overnemen.
to find your mind, is to lose your mind
Yogaweekend van vorige week
Afgelopen zaterdag en zondag was het yogaweekend in De Lijfschool. Het volgende weekend staat gepland op 14 en 15 september. We hebben al van velen gehoord dat er interesse is, maar ook behoefte aan wat meer informatie. Dit zijn de reacties op het afgelopen weekend:

“Ik heb aan de laatste drie yogaweekenden meegedaan. Iedere keer weer anders. Altijd heel fijn. Natuurlijk is het inspirerend om zoveel yoga te doen. Langer in de houdingen, nieuwe dingen en meer van alles. Minstens zo fijn vind ik het om twee dagen met een groep te zijn. Dat we allemaal met hetzelfde bezig zijn en de yoga kunnen delen. Al dan niet met woorden. Ik vind het heel fijn dat ik me veilig en vrij voel om op mijn eigen manier deel te nemen aan de groep. Wel of niet afwassen, wel of niet slapen in de pauze, wel of niet aan tafel kletsen, wel of niet gaan wandelen alleen of samen. Niks hoeft en alles mag. Als kers op de taart is er het heerlijke eten van Saskia en David en het gebruik dat deelnemers iets lekkers meenemen om te delen, zoals dit weekend tamarinde, zelf gebakken fetta/spinazie taartjes, kokosmakronen, choco toffees, salade, dadels en aardbeien. Ik verheug me al weer op het volgende weekend.”
~ Alexandra
Alexandra op yogaweekend 2019
“Ik vond het een heel fijn weekend met meditatieve ochtenden, bij tijd en wijle fysiek pittige oefeningen, maar ook grensverleggend, verdiepend en vitaliserend. Geweldig ook, om dit samen met een hele fijne groep mensen te doen onder aandachtige leiding van Saskia en David.”
~ Jet

“Het yoga-weekend heb ik ervaren als intensief en verrijkend. In een ongedwongen sfeer kon ik me overgeven aan de stroom van houdingen, meditatie, volhouden, samen grenzen ontdekken en lekker eten. Wat onmogelijk leek, bleek echt te kunnen: op mn hoofd staan! Al wist ik niet meer wat boven, onder of opzij was op dat moment. De tijd nemen voor concentratie en inspanning werd mooi afgewisseld met ontspanning. De lachmeditatie op zondag was een cadeautje en gaf na een inspannende les een boost aan energie. Volgende keer ben ik er graag weer bij!”
~ Annemarie

“Voor mij is het yoga weekend elke keer weer een mooie ervaring. Na twee dagen met veel asana's, meditatie, en gezelligheid voel ik me sterker, rustiger, en meer gegrond. Volgende keer ben ik er weer bij!”
~ Jos

Je leest het: Intensief en heel leuk! En dat voor maar €142,50. We geven 12 uur yogales en zorgen voor veel en lekker eten. Je kunt je al inschrijven voor 14 en 15 september.
Altijd blijven oefenen voor een flexibele rug
Gedichtje
In de lessen behandelen we dit kwartaal de filosofie van Patanjali. Stilzwijgend en soms luid kletsend worden deze 2200 jaar oude ideeën uit de les mee de kleedkamer in genomen, en daarna de straat op. In april kregen we van Henk een kopietje toegestoken met daarop een gedicht. Hij had het uit een tv-gids gescheurd en nu, twintig jaar later, zag hij een verband met de gedachte van Patanjali. Na een yogales heeft hij het uit zijn kast opgediept. Wie wat bewaart, die heeft wat!

Wat het is
Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is allemaal verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
het is wat het is
zegt de liefde

Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is zegt de liefde

~ Erich Fried (1921 - 1988)
April 2019 Nieuwsbrief
Agenda

 • Van April t/m Juni besteden we tijdens de les aandacht aan het thema: 'Verstilling'
 • 19 april - Goede Vrijdag - Geopend
 • 22 april - Tweede Paasdag - Geopend
 • Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 18 mei - 10:00 tot 12:00.
 • Yogaweekend 25 & 26 Mei 2019 - Gewoon in Amsterdam, in De Lijfschool
Grappige yoga foto van Saskia
Mei-vakantie
Zet in je agenda.

 • Van woensdag 1 mei t/m 10 mei - Lijfschool gesloten
 • De lessen van woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 mei kunnen worden ingehaald op een andere dag!
Video van de maand
Lekker thuis 25 minuten oefenen met bekende yoga houdingen. We herhalen een simpele serie drie keer, en voegen steeds een kleine variatie toe om het iets uitdagender te maken.
Fijne yoga oefenen in 25 minuten
Hieperdepiep! 10 jaar De Lijfschool in de Van Ostadestraat
In 2009 zijn we met twee leraren en 65 leden verhuisd naar de Van Ostadestraat. Dit jaar geven we daar tien jaar les op nr. 413. Destijds een spannende overstap naar een groter pand. We waren uit de oude zaal gegroeid. Niet qua leden, maar qua gevoel. Op onze huidige locatie was weer ruimte om ons verder te ontwikkelen. Na al tien jaar lesgeven in houdingen en bewegen in de oude school, konden we de afgelopen tien jaar dieper ingaan op zen, filosofie, ademhaling en meditatie.

-89.760 matten uitgerold
-8740 lessen gegeven
-69.920 keer de hond gedaan
-80.784.000 keer adem gehaald
-69.920 keer de hond gedaan
-4800 keer geswifferd
-1920 keer gedweild
-150 keer de ramen gewassen
-10 keer de bonsai boom gesnoeid
-5 keer de muren geschilderd
-1 keer de vloer vervangen
Onze gezellig tafel met bonzai

Yoga is het stilvallen van de geest, dan pas zie je je ware aard

Interview met David

Wat brengt het jou na 25 jaar oefenen nog om yoga asana's (houdingen) te doen?
Het leven is altijd in beweging. Er is altijd verandering. Daardoor moet je altijd anticiperen, problemen oplossen, creatief zijn. In een oefening mag alles even zijn zoals het is. Ik hoef alleen maar helder te zijn. Alles is duidelijk.

Voel je dat voordeel ook als je voor de klas oefeningen voordoet, of moet je daarvoor zelf thuis ook nog asana's doen?
Vroeger was lesgeven erg inspannend, en heel anders dan zelf oefenen. Tegenwoordig, met zoveel ervaring zelf, en zoveel ervaren yogi's in de lessen, kan ik net als jullie, me concentreren in de oefeningen. Dan voel ik me net als jullie na de les weer sterk om zelf mijn eigen beslissingen te nemen, en me niet te laten leiden door externe factoren. Het versterkt mijn autonomie. Naast de lessen oefen ik thuis of op De Lijfschool regelmatig tien of vijftien minuten, precies zoals ik het ook hoor van onze leden. Een paar houdingen, soms een ademhalingsoefening.

Hoe kun je je verdiepen in yoga in je vrije tijd?
Vijfentwintig jaar geleden had je niet heel veel te kiezen wat betreft meditatie of yoga. Nu is er een overvloed aan tijdschriften, boeken, cursussen, apps en films. Ik ben blij dat ik niet in deze tijd hoef te zoeken. Voor mij was de droge oude stof juist heel goed. Er was een gebrek aan uitleg, waardoor je zelf moest onderzoeken wat de betekenis is van die ene onduidelijke zin. Ik heb bijvoorbeeld veel oude teksten gelezen zoals op deze website. Niet erg flitsend, maar hier vind je het canon van de zen traditie.
Leuk foto van de mooie zwangere buik van Sanne
Nieuwsbrief Maart 2019
Agenda
 • 9 maart - Partnerles zwangerschapsyoga
 • 19 april - Goede Vrijdag - Geopend
 • 22 april - Tweede Paasdag - Geopend
 • 1 t/m 10 mei - Meivakantie - Gesloten*
 • 25 en 26 mei - Yogaweekend
 • 30 mei - Hemelvaart - Geopend
 • 10 juni - Tweede Pinksterdag - Geopend
Instagram voor wie geen Instagram heeft
We hebben veel leuke reacties gehad op onze foto's op Instagram. Omdat niet iedereen een account heeft op Instagram hebben we in ons Youtube-kanaal een compilatie gemaakt. Onze programma's op Youtube zijn voor iedereen toegankelijk, ook als je zelf niet staat ingeschreven. Klik hier om het filmpje te bekijken.
Filmpjes op Instagram
Yogaweekend 25-26 mei
Als er een fijn weekend is dit jaar, dan is dat wel het yoga weekend in De Lijfschool: een weekend waarin je volledig je vitaliteit terug vindt. Je zult versteld staan van wat je allemaal kan. Bewegingen die normaal gesproken stroef gaan in de les, gaan in het yoga weekend soepel. Elk jaar staan de deelnemers met lichtheid en inspiratie op de mat. Na de vele uren oefenen ook vele inzichten verder.
Dat alles gaat ook na het weekend niet verloren. Daardoor zijn er altijd terugkomende deelnemers. Het is spannend om de eerste keer mee te doen, maar wij heten je van harte welkom als je het voor het eerst doet! Je hebt vervolgens het hele jaar profijt van dat ene weekend, en je hebt er de jaren daarna elke keer zin in. Alle lessen voelen stiller, je lijf voelt sterker, en je kunt zoveel makkelijker je concentratie vinden in je meditaties. Dus waarom niet een keertje meedoen? Aanmelden kan bij je leraar, via email, of op de website.Kijk op onze website voor meer gedetailleerde informatie en meld je aan via email.
Mini Yoga Vakantie
Interview met Otto

Wanneer ben je met yoga begonnen?
Nadat ik met mijn zwangere vriendin had meegedaan met de zwangerschapsyoga partnerles ben ik met yoga begonnen. Mijn dochter is nu 3 dus ik doe al 3 jaar yoga.

Had je daarvoor al ergens anders yoga gedaan?
Nee, ik ben bij De Lijfschool begonnen en tijdens mijn eerste les dacht ik: “Waar de ‘fuck’ ben ik aan begonnen?! Maar na de les voelde ik me heel ontspannen”. In die eerste les die ik volgde op een maandag ochtend zat op de mat naast mij Magda, die een stuk ouder is dan ik, maar die gleed moeiteloos door oefeningen heen, terwijl ik daar stond te zweten. Na de les zei ze recht voor zijn raap: “Nou jij bent lekker stijf hè” Hahaha, ja dat was mijn eerste les.
Stacks Image 50
Waarom doe jij yoga?
Ik doe het vooral om tot rust te komen, en mijn gedachten even uit te zetten. Voor mijn werk ben ik veel bezig met gedachtenprocessen en het is heel fijn om deze even echt uit te kunnen zetten. De yoga kost me heel veel moeite. Tegelijk is het een echte oplader die me een krachtige focus geeft. Vroeger had ik als meubelmaker mijn gereedschapskisten. Dan moest ik mijn gereedschap slijpen en onderhouden. Nu werk ik al coach, met mensen, en is mijn hoofd mijn gereedschap. Yoga is mijn manier om dat gereedschap te slijpen en te onderhouden. Door yoga blijf ik scherp.

Is er iets wat je meeneemt naar je werk uit de yoga?
Ja zeker, soms ben ik geïnspireerd door iets wat jullie vertellen in de les en dat neem ik dan mee naar mijn werk. Ik werk als coach en geef mijn cliënten ook ontspanningsoefeningen. Ik heb mensen geholpen om ontspanning te vinden of bijvoorbeeld om in slaap te kunnen vallen.

Kun je wat vertellen over je nieuwe project?
Ja zeker! Onlangs heb ik samen met Dorien Seegers het platform Parent Tribe opgestart. Dit zijn groepsbijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen. Bij Parent Tribe kunnen ouders delen wat ouderschap nou echt met je doet. Een soort ouderavond maar dan voor ouders. Deelnemers vertellen de mooie dingen, maar ook de moeilijke. Er zijn in het ouderschap taboe’s waar je niet met iedereen over kan praten. Wij bieden daarvoor bij Parent Tribe een veilige sociale omgeving.
Ouders met jonge kinderen die interesse hebben om een avond mee te doen, kunnen kijken op onze website: www.parenttribe.nl. De volgende avonden zijn op: Woensdag 27 maart & Dinsdag 2 April.

Dankjewel Otto en tot snel!
Yoga Bloopers