De Yogales
Wat kun je verwachten als je een les Daruma Yoga volgt bij De Lijfschool:

Wij houden ons aan de afstandsregels, zoals aanbevolen door de Rijksoverheid en het RIVM. Leraren blijven tijdens de les op hun eigen mat en geven zo goed mogelijk klassikale mondelinge instructies om houdingen te verbeteren. Er worden geen oefeningen samen met anderen gedaan. Alle deelnemers blijven tijdens de les op de eigen mat. Oefenseries en conditie oefeningen zijn aangepast zodat de ademhaling niet heel diep of heel snel gaat.

• We beginnen met een warming-up zodat we even stevig ademen, zodat het bloed stroomt en zodat we warm zijn.
• Het grootste deel van de les bestaat uit aandachtig uitgevoerde yoga houdingen.
• Verzorging en ontspannen van de spieren met rustige yoga houdingen.
• De lessen worden afgesloten met een meditatie.

De lessen zijn in het Nederlands, want in onze eigen taal kunnen we je de meest subtiele instructies geven. Onze taal leent zich prima voor het beschrijven van lichaamsdelen, bewegingen en gevoelens.
Is je Nederlands niet zo goed dan kunnen we zo nodig de aanwijzingen vertalen.
op de mat ook  2021

Meld je aan voor een proefles!

FAQ
Wat voor kleding dragen we in de les?
Makkelijke kleding. Draag bij voorkeur kleding zonder schreeuwerige tekst, kleuren of opdruk. We willen de zaal voor iedereen rustig houden. Sieraden en horloges graag in de kleedkamer laten.

Hoe groot zijn jullie groepen?
Buiten de pandemie zijn er 18 plaatsen, en bestaan onze groepen gemiddeld uit 10 deelnemers.
Tijdens de pandemie zijn we gemiddeld met 6 yogi's samen. Er zijn maximaal 11 plaatsen. De les gaat ook door als je de enige bent die is gekomen. Vind je het leuker om in een groep te oefenen, dan mag je natuurlijk op een ander uur terug komen.
Voor zwangerschapsyoga hebben we momenteel 9 plaatsen.
Voor yoga weekends hebben we momenteel 8 plaatsen.

Heb je een handdoek nodig?
Een handdoek is niet nodig, tenzij je snel en veel transpireert en graag tussendoor je handen droogt zodat je niet uitglijdt op je mat. Bij warm weer, of als je net begint en je conditie nog niet zo goed is (waardoor je meer zweet), mag je natuurlijk een handdoekje naast je mat leggen.

Kan ik meedoen met een sportkaart van een ander bedrijf?
Nee. Deelname met een commerciële sportkaart is niet mogelijk. Wij willen alleen leden die regelmatig lessen volgen. Zo kunnen wij juist de mensen die echt geïnteresseerd zijn in het verdiepen in yoga en meditatie lessen bieden van een goede kwaliteit. Met het in- en uitlopen van deelnemers die slechts een enkele les volgen zou de docent steeds alleen de basis en de aanwijzingen voor veilig trainen moeten uitleggen, en weinig toekomen aan verdere verdieping.

Is het mogelijk om losse lessen te volgen?
Nee. Wij raden iedereen aan om het effect van yoga een echte kans te geven, en minimaal 12 weken achter elkaar mee te doen. Je kunt een proefles volgen. Daarna kun je je inschrijven voor de lopende termijn van drie maanden. Abonnementen worden per drie maanden automatisch verlengd. Je mag je op elk gegeven moment uitschrijven. Hierbij houden we een maand opzegtermijn in acht.

Bieden jullie ook lessen voor starters?
Ja. Al onze lessen zijn geschikt voor nieuwe yogi's. Heb je nog nooit eerder yoga gedaan, heb je een stijve rug, heb je korte hamstrings? Kom meedoen. Onze visie is gericht op diepgang en een blijvend effect op de langere termijn. Iedereen die meedoet, begint daar op een dag mee. Wij vinden het heel leuk om je te helpen met een goede start. Je staat tussen deelnemers die meer ervaring hebben. Dat helpt je met het vinden van de juiste vormen en met je concentratie. Iedereen heeft zijn eigen aandachtspunten. Omdat we door de pandemie nu niet door de zaal mogen lopen, zul je wellicht vaker met een vraag zitten, dan wanneer je leraar regelmatig langs mocht komen. We kijken zoveel mogelijk rond en letten goed op nieuwe leden. Toch kunnen wij ook niet alles zien wat jij voelt. Stel je vragen gewoon tijdens de les!

Ik werk onregelmatig, kan ik dan wel meedoen?
Ja. Leden trainen op vaste uren. Voor leden met een onregelmatig werkrooster geldt: volg zoveel mogelijk 1 of 2 lessen per week. Alleen met regelmaat in je training zul je het daadwerkelijke diepgaande effect van yoga op veel gebieden in je leven voelen. Op de langere termijn wordt dit steeds sterker. Plan daarom zo goed mogelijk vooraf je lessen naast je werk.

Kan ik me omkleden in De Lijfschool?
Nee. Vanwege Covid-19 mag je tijdelijk niet omkleden in de school. We hebben een gemengde kleedruimte, met een kapstok voor jassen, een kast voor schoenen, en een kast waarin je je spullen kunt opbergen. Zorg dat je je yogakleding al aan hebt, zodat je niet te lang in de kleedruimte hoeft te zijn. Raak elkaar niet aan, en zorg voor een vloeiende doorstroom naar de zaal. Er is geen douche of make-up tafel.

Moet ik een eigen mat hebben?
Ja. Je kunt bij De Lijfschool, na je proefles, een geschikte mat aanschaffen. Voor je proefles kun je een mat van ons lenen. Wij maken de matten goed schoon en leggen ze 48 uur in quarantaine na gebruik. Ben je nieuw? Bij je eerste inschrijving krijg je €5,- korting op je yogamat.

Mag je praten?
Ja, graag. Leuk om je te leren kennen. Als je plezier hebt in de lessen en je hebt er baat bij, dan kan het heel fijn zijn om contact te hebben met anderen die ook met plezier aan de lessen deelnemen. De meeste leden hebben enkele jaren ervaring en delen deze graag met je. We mogen momenteel geen eten of drinken aanbieden, en ook geen zitplaatsen. Een praatje maak je daarom vanaf je mat, op veilige afstand, voor of na de les. Je mag na de les nog even op je mat blijven zitten als je vragen hebt, voor uitwisseling over ervaringen in de yogalessen, maar ook voor andere zaken waar je het graag even met iemand over hebt. Ook wij willen de kans op het verspreiden van Covid-19 klein houden, en we zullen daarom contact voor en na de lessen kort houden. Vijftien minuten na de les moeten alle deelnemers buiten zijn.
We zijn ervan overtuigd, dat het beoefenen van yoga juist in de sociale omgang betekenis kan hebben. Echter: wanneer er les wordt gegeven, geef dan de mensen naast je (en jezelf) ook de ruimte om die les te volgen, zonder afleiding. Heb je vragen of twijfels? Dan kun je tijdens de les bij je docent terecht. Die mag helaas dit jaar niet naar je toe lopen. Hij of zij kijkt graag met je mee terwijl je laat zien hoe je oefent en vertelt wat je voelt of waar je over twijfelt. Meestal zijn er ook anderen die baat hebben bij je vragen, en geef je je leraar de kans om oefeningen nog beter uit te leggen.

Eten en drinken?
In de zaal geen eten en drinken. Heb je zelf een beker of fles bij je? Dan mag je voor en na de les in de kleedkamer drinken. Tijdens de les is dat niet nodig.

Zijn er besmettingen geweest in De Lijfschool?
Nee. Er is niemand besmet geraakt in een yogales. Gemiddeld komen we met 6 of 7 leden per keer samen en is er weinig contact tussen groepen. Wel is een aantal keer achteraf gebleken dat er iemand zonder symptomen in de les was. Gelukkig testten alle andere deelnemers aan die lessen daarna negatief. Onze ventilatie, éénrichtingsverkeer, het niet uitlenen van materialen en scherp letten op de anderhalve meter afstand, hebben gelukkig goed gewerkt.
Veel deelnemers dragen een mondkapje van de deur tot op de mat. Onze groepen zijn klein, en het zijn steeds dezelfde deelnemers die je tegenkomt. Wij geven alleen les aan onze eigen leden; er is geen vrije inloop met sportkaarten.
Wij willen graag een veilige plek bieden, met of zonder Corona, daarom maken wij na de lessen altijd de zaal, de matten en het toilet grondig schoon.
We vragen alle deelnemers om begrip en medewerking om besmetting in onze zaal te voorkomen. Blijf thuis als je mogelijk symptomen hebt.