Nieuwsbrief Juni

nieuwsbrief juni

Agenda (onder voorbehoud versoepeling maatregelen)

- Maandag 8 juni - Start zwangerschapsyoga 10:30-12:00 uur.
- Vrijdag 3 juli - Einde online lesprogramma.
- 6 t/m 10 juli - De Lijfschool gesloten wegens zomervakantie, geen lessen.
- Maandag 13 juli - Heropening De Lijfschool. Alle lessen in de zaal volgens regulier rooster.

David yoga

Heropening De Lijfschool

Allereerst heel veel dank aan iedereen die ons voorzien heeft van alle vormen van liefde en lof die wij hebben mogen ontvangen. De enthousiaste emails over de online lessen, het gezellige digitale dinertje, de donaties.
De kans dat we binnenkort weer alle lessen mogen geven in de zaal wordt steeds groter. De datum van onze heropening staat nu ingepland op maandag 13 juli. Dat betekent dat wij, buiten de eerste week van juli, de hele zomer open zijn. Wat een fijn vooruitzicht. Yoga in de yogaschool. Wij hebben de afgelopen weken hard gewerkt om meer ruimte te maken in de zaal en de school weer inspirerend in te richten.
Toen de openingsdatum nog op 1 september stond, hebben wij een weekje aan zee geregeld zodra de kinderen zomervakantie krijgen. Dat betekent dat wij in die eerste week van de zomervakantie nog geen lessen geven, maar even op het strand in de kop van Noord-Holland gaan opladen voor het nieuwe yogaseizoen. In die week zijn er ook geen nieuwe video’s.
Kleinere groepen, grotere zaal. Voorzover wij op dit moment kunnen zien, is ons ledental gedaald met 60. Daarnaast hebben wij ons meubilair deels weggedaan, en de zaal groter gemaakt. Ook zijn er in de zomer vaak leden met vakantie, al is dat misschien dit jaar anders dan anders. We verwachten weinig nieuwe proeflessers. Al met al denken we dat we veel ruimte kunnen bieden voor de yoga oefeningen zonder gezondheidsrisico’s. Daarvoor hebben we wel wat regels opgesteld. We vragen je dringend om die regels door te lezen als je in de zomer mee komt trainen. Vragen en reacties ontvangen we graag. Misschien hebben wij iets over het hoofd gezien waar jij je zorgen over maakt. Je mag ons altijd een email sturen of bellen. Hier beneden vind je in tekst, en samengevat in een video, de belangrijkste regels. Er volgt nog een nieuwsbrief voordat we open gaan. Daarin kunnen we dan eventuele wijzigingen of aanvullingen plaatsen.
Het is voor ons verplicht om van elke les deelnemerslijsten te bewaren. Daarom vragen wij iedereen om via de link in deze nieuwsbrief aan te melden voor een vast lesuur in het derde kwartaal. Je kunt de eerst week niet inhalen. Als je dan verhinderd bent, kun je in die week thuis met de online les meedoen.
We hopen je gauw weer te zien!

Saskia Krijger 2

Zwangerschapsyoga start maandag 8 juni.

Sommige van jullie zijn inmiddels al bevallen. Bedankt voor jullie mailtjes, leuke baby-foto's en geboortekaartjes.
Heel jammer dat we de laatste weken van je zwangerschap geen yoga hebben kunnen doen. Ik hoop dat je mijn felicitatiekaartje hebt ontvangen in je brievenbus.

Zwanger 2020

Erg leuk om te horen dat er nog een app-groep is ontstaan, nadat we moesten stoppen met de lessen.

Voor de dames die nog niet bevallen zijn heb ik goed nieuws.
We zullen met een klein groepje komende week starten, op maandag 8 juni.
Aanstaande maandag geef ik weer zwangerschapsyoga. Inmiddels zijn bijeenkomsten tot 30 personen weer toegestaan, zolang we ons aan de maatregelen houden. Wij gaan nu tot 8 personen. De zaal is veel groter dan eerst, dus met een kleine groep heeft iedereen heel veel ruimte. Gewone yoga mag nog niet, omdat dat onder binnensport valt. Er zal daarom deze maand maar 2x les per week zijn in onze school. Ik hoop dat je zin hebt om daar aan mee te doen.

Maandag 10:30 - 12:00 uur: Zwangerschapsyoga
Vrijdag 18:30 - 20:00: Zwangerschapsyoga

Rooster 2020

Aanmelden voor lestijden juli en augustus is verplicht!!
Je kunt alleen deelnemen op een vaste tijd.
In juni werken wij aan het nieuwe rooster. Meld je hier aan: link inschrijven.
Vol is vol, dus zorg dat je je op tijd inschrijft, als je maar op één uur mee kunt doen.
We laten je zo snel mogelijk weten of er plaats is op de tijd die je hebt opgegeven.

thump-cif-za

Nieuwe Huisregels ivm Covid-19

We hebben een aantal regels die je even moet doorlezen als je van plan bent om in juli, augustus en september lessen te volgen. Het zijn nogal veel regels en we hopen heel erg op je medewerking om van onze heropening een succes te maken. Voordat we beginnen met de les, en na afloop geven we nog een aantal aanvullende instructies over de aanpassingen in de les, en de uitloop. Houd er rekening mee dat de in- en uitloop iets langer duren dan je gewend bent. Op naar een mooie zomer in Amsterdam, met heerlijke yogalessen.

De spelregels:
1. Plaats je fiets aan de buitenkant bij de fietsenrekken, en loop het laatste stukje. Voor de deur houden wij de ruimte vrij van fietsen zodat hier staanplaatsen zijn met 1,5 meter afstand. Hier kun je wachten totdat je naar binnen mag.
2. Volg met afstand het stappenplan om binnen te komen, en om na de les de zaal weer te verlaten. Let goed op: lees de instructies per station. Je kunt niet terug naar een vorig station!

corona-stap2

3. Er is geen tafel meer en geen thee. Zo voorkomen we dat we dicht op elkaar zitten of dat we elkaars kopjes en de thermosfles of waterkan aanraken. Je mag zelf een flesje water meenemen en dit in je tas opbergen voordat de les begint.
4. We mogen geen kleedruimte aanbieden, dus kom in je yogakleding naar de les toe.
5. Kom één voor één naar binnen. Houd 1,5m afstand. Lees de instructies.

corona-stap2

6. Handen desinfecteren na het wegzetten van je schoenen, voordat je de zaal in gaat.
7. Je kunt niet terug lopen, tegen het verkeer in! Daarvoor is te weinig ruimte.
8. Ga naar het eerstvolgende nummer, en leg je mat binnen de markering, laat hierbij geen open plekken vallen.
9. Houd ook in de zaal afstand van anderen.
10. Wil je tijdens grondoefeningen op een kussen zitten? Neem dan zelf een meditatiekussen mee.
11. Vind je de grond hard onder je knieën en rug? Neem een dikke handdoek mee, dat je kunt opvouwen, voor onder het midden van je yogamat.

corona-stap3

12. Alle materialen worden slechts gebruikt voor zwangerschapsyoga. Deze maken we goed schoon, en worden tussen lessen in een aantal dagen niet gebruikt, zodat geen kans is op het overdragen van virusdeeltjes. Verder kunnen wij helaas geen materialen uitlenen zoals kussens en matten.
13. Reserveren is verplicht. Je kunt je inschrijven voor een vaste lestijd.
14. In de eerste week is het niet mogelijk om van lestijd te wisselen. Wij houden (verplicht) een lijst bij van deelnemers voor elk lesuur, voor eventueel bron- en contactonderzoek.
15. Kom niet als je koorts hebt, of andere verschijnselen die te maken kunnen hebben met Covid-19.
16. Op het toilet is desinfectiemiddel aanwezig. Dit dient gebruikt te worden om de handen te ontsmetten vanwege het aanraken van de deurklink.
17. Er is in onze zaal altijd luchtafzuiging. Hierdoor wordt lucht niet gecirculeerd, maar wordt verse lucht naar binnen getrokken, en de lucht uit de zaal over de vloer afgevoerd. Wij zullen deze afzuiging nu altijd op de hoogste stand zetten.
18. Zorg ervoor dat er geen waardevolle spullen achter blijven in je jas. De buitendeur aan de straatkant zal op een kleine kier staan, met een haakje, voor extra frisse lucht. Tegen insluipers en laatkomers zal de deur tijdens de les afgezet zijn met een sluitlint. Hierdoor is minimaal risico dat er iemand binnenkomt, maar zorg zelf ook voor het veilig opbergen van je spullen. Stop alles in je tas. Je tas ligt in de grote kast die voor de leraar vanuit de zaal zichtbaar is.
19. Naar buiten lopen na de les, gaat in omgekeerde volgorde van binnenkomst. Je leraar geeft aan wanneer je aan de beurt bent om de zaal te verlaten.

Schrijf je nu in voor de lessen in juli, augustus en september

yoga sutra

Yoga sutra 1.13 & 1.24

-Yoga beoefenen is de ononderbroken of herhaalde poging om het denkvermogen in zijn onbewogen toestand te houden.

- Je kent vrijheid wanneer de geest, onberoerd door zorgen, handelingen, vruchten van handelingen of begeerte is.

In deze tijden vol onzekerheid een waardevol advies, 2500 jaar nadat de wijze Patanjali het noteerde in zijn Yoga Sutra's.

Nieuwsbrief Maart 2020

nb-maart

AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

nb-yogaweekend2020
Yoga Weekend
Al vele jaren bieden wij de mogelijkheid om je een weekend verder te verdiepen in yoga. In zo’n weekend krijg je veel lessen achter elkaar. Even veel als waar je anders twee of drie maanden over zou doen. Dat klinkt misschien nogal zwaar, maar je krijgt een soort vliegwieleffect.
Normaal met één les, ben je net warmgedraaid en rustig geworden, maar nu kunnen we door. Als je eenmaal van de eerste stijfheid, vermoeidheid en weerstand af bent, voel je dat je makkelijker begint te bewegen. Je ademhaling loopt lekkerder, je hoofd zit niet meer vol gedachten, je evenwicht is beter, kortom; je houdt alles steeds makkelijker vol. Dat geeft ons ook de kans om oefeningen wat verder te onderzoeken. We nemen meer tijd voor meditaties en ademoefeningen en we kunnen langer in rek- en ontspanningsoefeningen blijven.
De sterkere concentratie en het betere lichaamsgevoel geven ons ook de mogelijkheid om te experimenteren met de omgekeerde houdingen, voor het verbeteren van coördinatie en kracht in schouders, bovenrug en nek.
We lunchen zaterdag en zondag samen. Op zaterdag dineren we ook met elkaar. Tijdens pauzes kun je naar buiten, een stukje wandelen, of je blijft even lekker op je matje liggen om uit te rusten. Je slaapt gewoon thuis, in je eigen vertrouwde bed, en je ontbijt ook zelf.
Met het goed verdelen van je energie, een ontspannen omgeving en goede maaltijden kom je dit weekend prima door. Je houdt er voor lange tijd inzichten, energie en inspiratie aan over.
Kijk voor het volledige programma op de website aanmelden kan via email of bij je leraar.
Als je mee wilt doen, maar je hebt beginnende burn-out-klachten, een bijzonder dieet, of een blessure, graag even overleggen. Bel of mail.
daruma04-ink-klein

"Golven van de zee spoelen als ademhaling door je heen. De zee hoeft de golven niet te duwen. Wij hoeven onze ademhaling niet te duwen of te trekken."
- David
voeten

Pranayama: Nadi Shodhana

Waarom?
Tot rust brengen van de ademhaling en de hartslag.
Verminderen van de spierspanning van schouders en nek.
Het vertragen of loslaten van gedachten.
Het verbeteren van de concentratie.
Vertrouwen krijgen in de werking van je lichaam.
Gevoel van dankbaarheid voor wat je is gegeven.

pranayama
Als je ademhaling gezond verloopt, voel je je fit. Spanningen in de ademhaling kunnen je een moe gevoel geven, en maken het lastig om je hoofd leeg te maken. In deze video doen we drie pranayama oefeningen waarmee we de ademhaling vertragen. Als je meer ervaring krijgt in de oefening, wordt je er steeds rustiger van. Deze oefeningen zijn ook een goede voorbereiding op meditatie.

ademvrij

Gespot
Ja ja er is weer een Daruma gespot en niet een kleine ook. Deze Daruma werd uitgereikt na een volleybalwedstrijd van het Turkse damesteam. Wat goed dat je snel een foto hebt gemaakt: bedankt Marisse.

maart-2

Nieuwbrief Februari 2020

AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

yoga-van-ostadestraat

“The man I am writing about is not famous. It may be that he never will be. It may be that when his life at last comes to an end he will leave no more trace of his sojourn on earth than a stone thrown into a river leaves on the surface of the water. But it may be that the way of life that he has chosen for himself and the peculiar strength and sweetness of his character may have an ever-growing influence over his fellow men so that, long after his death perhaps, it may be realized that there lived in this age a very remarkable creature.”
~ W. Somerset Maugham, The Razor’s Edge, 1944.

yoga is goed tegen rugklachten

Januari: Het ontspannen van de ademhaling.
We hebben de afgelopen maand het eerste deel doorgenomen van werken met de ademhaling, ofwel Pranayama. Een onderdeel van yoga dat wordt gezien als de schakel tussen lichaam en geest. Na het beoefenen van lichaamshoudingen, zal het evenwicht herstellen in de ademhaling, de geest tot rust brengen, en klaarmaken voor een lange stille meditatie.

Loslaten van angst.
Het stappenplan voor het verbeteren van de ademhaling begint met het loslaten van angst en dwang. Vind je het spannend om met de ademhaling te werken, of krijg je een dwangmatig gevoel om goed te moeten presteren? Dan schiet meteen je hartslag omhoog, en kan je ademhaling alleen maar met de hartslag mee stijgen. Heb vertrouwen in je lichaam en begin er naar te luisteren. Laat ook gedachten aan je werk, je familie en je huishouden los, want ook die gedachten hebben invloed op je hartslag.

Oefeningen:
1 Ga vijf minuten op de grond liggen met je handen op je buik.
2 Ga vijf minuten zitten met je ogen dicht. Strek je rug. Voel een minuut je ademhaling. Leg je handen een minuut gekruist op je schouders. Zet je handen een minuut met de vingers naar achter aan de zijkant tegen de ribben. Leg je handen een minuut tegen je buik. Voel je adem nog een minuut, met je handen op je bovenbenen en je rug gestrekt.
3 Armen meebewegen met je ademhaling. Ga rechtop staan met je handen bij elkaar voor je borst, volg een minuut je ademhaling zonder te bewegen. Laat je armen vijf keer zijwaarts tot schouderhoogte opkomen als de lucht door je neus naar binnen gaat. Breng je handen weer voor je borst als de lucht naar buiten komt. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen helemaal optilt tot boven je hoofd. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen optilt en op je tenen gaat staan. Sta na de oefening nog een minuut stil met je handen voor je borst. Let op: je bewegingen volgen de automatische ademhaling. Niet je gedachten, maar je ademhaling heeft de leiding.


Loslaten van spanning.
Het algemeen loslaten van spanning in je spieren, zorgt ervoor dat je spieren minder zuurstof vragen, en minder CO2 produceren. Hierdoor worden je bloedsomloop en je ademhaling rustiger. We staan in alle houdingen zo efficiënt mogelijk, zodat we geen onnodige aanspanning maken. Het is in sommige houdingen jaren zoeken om die manier te vinden. Daarnaast doen we ook specifieke oefeningen om de spanning in de schouders en nek los te laten. Zo lang daar veel activiteit is in de ademspieren, zal de ademspanning verhoogd blijven, en verloopt de ademhaling te snel.

Oefeningen:
1 Breng je handen achter je rug in elkaar en strek je armen naar beneden.
2 Houd je hoofd opzij en laat de zijkant van je nek één of twee minuten rekken. Herhaal aan de andere kant.
3 Brug. Ga op je rug liggen met je knieën in 90 graden, en je voeten plat op de grond. Leg je handen vlakbij je voeten. Duw nu met je voeten in de vloer zodat je billen en je rug omhoog komen. Je gewicht staat op je schouders. Oefen vier of vijf ademhalingen om spanningen los te laten rondom je schouders, je nek en je achterhoofd. Bij elke uitademing verder loslaten, bij de inademing niet bewegen. Zak met een uitademing met je rug terug naar de vloer en strek je benen uit naar het plafond. Herhaal de oefening drie keer.
Doet deze oefening zeer in je onderrug? Zorg dat je knieën niet wijd staan. Houd je borst opgeduwd, maar laat je billen een stukje zakken.
middenrif-ademhaling
(Tekeningen van het krijtbord)

Het middenrif.
Links: onderaanzicht.
Rechts: vooraanzicht.
-Wit uitademstand.
- Geel inademstand.

Functie: De borstholte naar de buik toe vergroten bij de inademing, en de borstholte omhoog verkleinen bij de uitademing. Alle andere ademspieren reageren op de activiteit van het middenrif. Hetzij door te voorkomen dat de ribbenkast inklapt bij de neerwaartse beweging van het middenrif bij inademing, of door extra ruimte te maken in de borst door het opzij of omhoog trekken van de ribben bij diepe of snelle inademing. Hetzij door los te laten en ruimte te maken voor de buikorganen die naar beneden en naar voren komen bij de inademing, of door de organen terug naar achter en omhoog te drukken voor de uitademing.

De bovenste inademspieren.
Links: m. sternocleidomastoideus en m. trapezius pars descendens.
Rechts: mm. scaleni.
Functie: Het aan het hoofd en de nekwervels optrekken van sleutelbeen, borstbeen en schouderblad bij de inademing, bij diepe of snelle ademhaling. Bijvoorbeeld bij gapen, niezen, nahijgen, joggen, slechte houding, stress.

keelspieren

Bij langdurige spanning in deze spieren verslechtert de conditie en ontstaan pijnklachten in schouders en nek, een dysfunctionele ademhaling, en hoofdpijn.

Verbeter je houding.
Een ingezakte houding laat weinig ruimte voor de ademhaling. De inhoud van je buik wordt naar voren en omhoog geduwd, waardoor middenrif en buikwand niet meer vrij kunnen bewegen. Voor een gezonde ademhaling en genoeg kracht in de buikspieren en het middenrif, moet je goed rechtop gaan zitten. Heb je gedurende je dag een aantal uur ingezakt gezeten? Dan is de kans groot dat je ademhaling kort en hoog was. Je buikspieren raken daardoor hun steunende kracht kwijt. Door een gezonde houding aan te nemen maak je je buikwand weer sterk, en zullen je schouders minder actief zijn in de ademhaling. Er ontstaat een groter ademvolume, en een lagere ademfrequentie.

Oefeningen:
1 Yoga houdingen.
2 Yoga houdingen.
3 Yoga houdingen.

Het lijkt misschien een niet ingevuld stukje nieuwsbrief. Dat is niet zo. Het beoefenen van yoga houdingen heeft een enorm effect op je ademhaling. Alle rompspieren zijn direct of indirect betrokken bij de ademhaling. Doormiddel van asana’s (yoga houdingen) maken we al deze spieren weer fit. Zo herwinnen we de functie van de spier.

drie-yogahoudingen

Verbeter je conditie.
Alles hierboven gaat over de uitwendige ademhaling. Eigenlijk is de beweging van buik en ribben alleen het uiterlijk symptoom van ademen. De stofwisseling in de organen en de spieren is de daadwerkelijke ademhaling. Je conditie is de samenwerking tussen je spieren, je bloedsomloop, je adempomp, en de aansturing vanuit de hersenen. Hoe efficiënt kan een spier zuurstof opnemen en deze omzetten in energie? En hoe efficiënt kan de spier zich weer ontdoen van zijn uitlaatgassen? Het werkt net als bij een kampvuurtje. Is er te weinig zuurstof, dan kan er geen verbranding plaatsvinden en dooft het vuur. Extra hard blazen helpt. En wij gaan dus extra hard ademen als we staan te springen. Daarnaast is de vraag hoeveel bouwstoffen de spier aangeleverd heeft gekregen? Oftewel, wat heb je op het vuur gegooid? Je bent wat je eet. Je voedsel is belangrijk voor het opbouwen en herstellen van weefsels in de spieren. En dan de rook. De uitlaatgassen. Als je weleens een brommer hebt gehad, dan weet je misschien dat de motor uitvalt als je de uitlaat dicht houdt. In de allereerste plaats is dat waarom wij ademen. Zonder uitademing verzuurt het lichaam. Door het verbeteren van je conditie, kan je lichaam in alle verschillende omstandigheden efficiënt zuurstof aanleveren, verbranden, en de afvalstoffen afvoeren.

Oefeningen:
1 50 spreidsprongen.
2 Vijf minuten joggen.
3 40 squats.

Let op: een goede conditie is niet per sé zichtbaar in de vorm van dikke spierbundels. Gezonde spieren voelen soepel en zacht aan in hun ontspannen toestand, en kunnen flinke kracht leveren. Ze kunnen makkelijk van aanspanning naar ontspanning en andersom. Gezonde houdingsspieren kunnen uren achter elkaar dezelfde spierkracht leveren om het lichaam in positie te houden, zonder pijn te doen.

Geduld.
We hebben een oefening gedaan waarmee je heel letterlijk naar je ademhaling kunt luisteren. Je kunt dit makkelijk thuis doen. Toneelspelers en zangers doen deze oefening meestal in de kleedkamer voordat ze het podium opgaan. De oefening helpt bij het loslaten van zenuwen. Je vertraagt je ademtempo.

Oefenen: Bhramari
Ga goed rechtop zitten. Volg een minuut lang je ademhaling zonder iets te doen of er iets van te vinden. Dat zijn tussen de vijf en tien ademhalingen. Daarna adem je rustig verder in, waarbij je drie delen herkent. De beweging van de buik (2 of 3 tellen). De beweging van de ribben zijwaarts (2 tellen). De beweging van het borstbeen omhoog (2 tellen). Op de uitademing maak je vanuit je keel een zoemende klank. Doordat de lucht langs de stembanden gaat, kan deze niet zo snel naar buiten. Het uitademen gaat langzaam, en je kunt daarin weer drie bewegingen herkennen. De beweging van het borstbeen naar beneden. De beweging van de ribben die smaller worden. De beweging van de buik in de richting van de rug. Doe deze oefening drie keer. Voel daarna een minuut lang de automatische ademhaling. Herhaal de oefening, of blijf nog even in stilte zitten.

zendo-lijfschool

"Ach is dat zo?"
Iedereen kende zenmeester Hakuin. Hij stond bekend als een eerlijke en lieve man. Er woonde in de buurt een meisje waarvan de ouders een slagerij hadden. Op een dag kwamen haar ouders er achter dat hun dochter zwanger was. Heel boos vroegen de ouders wie de vader was, maar het meisje wilde dat niet zeggen. Uit eindelijk bezweek ze onder de druk die haar ouders op haar uitoefenenden en zei ze: “Hakuin is de vader”. De ouders stormden naar Hakuin en beschuldigden hem van deze situatie. Het enige wat Hakuin zei was: “Ach, is dat zo?”. Toen het kind geboren was brachten ze het naar Hakuin. Inmiddels was er niets meer over van zijn goede reputatie, maar daar maakte hij zich niet te druk over. Hij zorgde goed voor het kleine kindje.
Na een jaar kon het meisje het niet meer aanzien en bekende dat niet Hakuin de vader was, maar een jongen van de vismarkt.
De ouders schaamden zich en gingen meteen naar Hakuin om hun excuses aan te bieden, om vergeving te vragen en het kind op te halen. Hakuin bleef rustig, luisterde naar hen en terwijl hij het kind overhandigde zei hij: “Ach, is dat zo”.

youtube-februari-2020

Les gemiste of een vrije dag? Doe fijn wat yoga met Saskia met deze 37 minuten durende les.

vergetenkind

Ingezonden door: Magda
30 jaar ervaring met yoga, waarvan 10 jaar bij De Lijfschool.
Gepensioneerd voogd bij Willem Schrikker Jeugdbescherming.

Na 30 jaar yoga en geen werk meer, heb ik de stoute schoenen aangetrokken; ik heb me aangemeld bij een yoga opleiding. Ik heb altijd met veel plezier yoga gedaan, en ook een aantal keer les gegeven. Het lijkt me wel wat om te werken in een positieve omgeving, en anders dan in mijn baan als voogd voor zwakbegaafde gezinnen, nu eens met mensen te werken waar je een goed gesprek mee kunt voeren en die iets van je kunnen leren.

Half januari ging ik naar de introductiedag van de opleiding. De gehele opleiding duurt een aantal weekenden. Ik vroeg me natuurlijk af of ik er niet te oud voor ben. Kan ik er nog echt mijn werk van maken? “Zeur niet!” zei ik tegen mezelf: “Het is me in elk geval wat waard om mijn lichaam in shape te houden.” De groep en de docenten waren leuk en het zit om de hoek van mijn huis, dus wat wil ik nog meer. Ik besloot me in te schrijven.

Nadat de knoop was doorgehakt ging letterlijk die middag de zon schijnen. Dat geeft me het gevoel dat ik eindelijk een weg in sla waar ik al heel lang heen wil!

Op de introductiedag werden de verhalen van de deelnemers gedeeld. Naast mij zat een jonge vrouw. Ze vertelt dat ze in een zware burn out zit. Als het mijn beurt is, vertel ik aan de groep dat mijn baan heel zwaar was. Het beoefenen van yoga hield mij altijd op de been. Ik deed het naast mijn werk, en zelfs in mijn vakanties.

Ook op De Lijfschool is me weleens gevraagd waarom ik yoga doe. Dan gaf ik meestal in mezelf antwoord: vanwege alles wat ik meemaak op mijn werk. De huishoudens die je te zien krijgt, de omgang van ouders met kinderen, en de toestand waarin de kinderen leven waardoor ik genoodzaakt was ze uit huis te plaatsen, het werken met politie en in de rechtbank. Ik hoor het mezelf nu hardop zeggen voor een volkomen onbekende groep, en gek genoeg maakt het me onverwacht emotioneel.

Gevoelsmatig kwam dat half januari op de introductiedag heel duidelijk naar boven. Ik zag het contrast tussen mijn gezonde lichaam en geest, na jarenlang werken met schrijnende situaties, en de jonge vrouw naast me met haar burn out.

Ik was me niet altijd bewust dat ik mijn lichaam en geest iedere keer weer naar elkaar toe bewoog en zo doende naast mijn werk en in mijn vakanties tot rust kwam door yoga.

Nieuwsbrief Januari 2020

AGENDA
18 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

zen-yoga-filosofie

ADEM
In januari, februari en maart besteden we aandacht aan ademhaling. Als onderdeel van yoga wordt ademhaling ook "pranayama" genoemd. Dat betekent letterlijk energie-uitwisseling.
De adem heeft een relatie met je gevoel van vrijheid. Spanningen in de ademhaling zijn het gevolg van nervositeit, zorgen of stress. Zolang je deze spanningen niet loslaat uit de ademhaling, kun je ook moeilijk bij het gevoel van rust en vrijheid komen.
We oefenen in drie stappen:
Stap 1 - Observatie (januari)
Vertrouwd raken met de ademhaling.
We luisteren en kijken naar de ademhaling in verschillende houdingen.
Een paar keer rustig verder uitademen, om het middenrif losser te maken.
Bekend worden met tempo, kracht, luchtstroom, spieren en bewegingen.
Stap 2 - Adem beïnvloeden (februari)
Stap 3 - Adem trainen (maart)

Tijdens de asana's (houdingen) letten we vaker op de ademhaling, en met name op het loslaten van verhoogde ademspanning of niet vastzetten van de adem. Aan het einde van de les zullen we in januari liggend specifieke aandachts/ademhalingsoefeningen doen om te leren voelen hoe zacht een ontspannen ademhaling is. In de derde week beginnen we ook met observeren van rustig diep in- en uitademen in de zithouding.
De ademhalingsoefeningen van stap 1 zijn een goede voorbereiding voor meditatie.

blije-yoga

PLAATS VOOR PROEFLESSEN
We hebben weer een overzicht gemaakt met alle groepsindelingen. Zo kunnen we goed zien welke lessen een kleine bezetting hebben. Er is ruimte voor proeflessen op de volgende tijden:
Maandag 20:15
Dinsdag 18:30 en 20:15
Woensdag 9:00, 10:30 en 18:30
Donderdag 9:00, 18:30 en 20:15
Vrijdag 16:00

david-meijer-muur

YOGAWEEKEND MAART
Heb je zin in een heel weekend met yoga oefeningen? Wij bieden in De Lijfschool op 28 en 29 maart een fantastisch weekend vol yoga oefeningen aan voor onze leden en ex-leden. Kijk voor meer informatie op onze website.

Nieuwsbrief December 2019

9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 18 januari - 10:00 tot 12:00.
28 & 29 maart - 2020 - Yogaweekend

pixelart-yoga

Meditatie tijdens Rohatsu
Jaarlijks houden we een stilteweek in de tweede week van december; de week ná Sinterklaas. De gewone yogales is in die week een meditatieles. Daar bereiden we iedereen zo goed mogelijk op voor.

Tijd
Je hoeft zelf niet op de tijd te letten, maar het is prettig om te weten wat we tijdens Rohatsu gaan doen. De les ziet er als volgt uit:
Een aantal rek en strek oefeningen die je benen en rug voorbereiden op het zitten.
Korte uitleg.
In de les van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.
In de les van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.
De meditatie is opgedeeld in 10 minuten zitten en 5 minuten staan.

We willen jullie graag allemaal uitnodigen om na de meditatieles nog een kopje thee te drinken, maar als je liever in stilte vertrekt, dan is dat ook prima.

Opstaan
De staande meditatie is net zo stevig als Tadasana (Berg), met als verschil, de wiegende beweging vanuit de enkels, naar voren en weer overeind. De handen zijn in deze staande oefening bij elkaar boven de navel op de buik. De linkerhand (die staat voor gevoel) ligt met de duim naar binnen gevouwen als een zachte vuist tegen de buik, de rechterhand (die staat voor ratio) ligt daar zacht omheen.
Heb je slapende benen, of een lage bloeddruk? Sta dan niet meteen op. Plaats je benen in een andere zittende positie die je een tijdje stil kunt houden. Voel je je goed? Dan kun je alsnog opstaan en meedoen aan de staande meditatie.
De ogen in de staande oefening zijn half open, je kijkt naar de vloer. Hiermee voorkom je dat je je evenwicht verliest. Zien waar je bent kan je ook helpen om in het hier en nu te blijven.

meditatie-december-2019
(Video met info over de rohatsu)

Uit de les gegrepen
Gelijkmoedigheid:
Emoties en gedachten kunnen borrelen en bewegen. In meditatie zie je dat, maar je blijft je eraan herinneren dat je degene bent die ernaar kijkt. Een stabiele waarnemer.

Yoga, zen en boeddhisme kennen vele teksten. In zo’n tekst wordt een centrale boodschap uitgebreid behandeld. Een mantra of sutra is in veel gevallen een korte samenvatting van een langere tekst, waarmee je makkelijk de boodschap van de tekst kunt herhalen. Je kunt je op die manier kort en snel herinneren aan je reden om vandaag te oefenen. Dit kan helpen gedachten aan andere zaken los te laten.

normale-yoga-amsterdam

Interview Frederike Huijgen
9 jaar bij De Lijfschool, 2x per week.

Mijn eerste kennismaking met De Lijfschool was met zwangerschapsyoga bij David. Daarna ben ik gewone yogalessen gaan volgen. Ergens ben ik er door omstandigheden een paar jaar tussenuit geweest, maar in die tijd heb ik toch het gevoel gehad niet weg te zijn. Via Facebook en de nieuwsbrief ben ik op de hoogte gebleven en ik heb in die periode geleerd de lessen toe te passen in mijn dagelijks leven, zonder de houdingen te doen. Er is heel veel van de lessen op zijn plek gevallen. Wat je leert werkt door.

In de eerste jaren vond ik het weleens lastig om naar yoga te gaan. Ik was dan moe, en dan vond ik dat ik op de bank mocht blijven. Of het regende en dan hoefde ik daar niet doorheen. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Het is irritant als ik niet kan gaan, als dat al een keer gebeurt, dan doe ik er alles aan om die gemiste les in te halen.
Ik zit vaak in de trein. Vroeger kon ik me druk maken over een lelijke flat die ik voorbij zag komen. Ik wond me dan op: “Hoe kan iemand zoiets bedenken. Afschuwelijk.” Door yoga heb ik geleerd om mezelf los te laten. Die intense mening en de spanningen. Ik word me dan bewust van mijn ademhaling en ik krijg een fysiek gevoel van open gaan (ze klopt zich op de borst). Sinds ik dit weet ervaar ik zo’n gebouw heel anders. Ik zie in dat iemand heel hard heeft gewerkt om die flat mogelijk te maken. Aan de tekentafel. De samenwerking met de mensen die daar de hijskranen en heftrucks hebben bestuurd. Alle grondstoffen die erin zijn gegaan, en waar die vandaan komen. Dat die flat een thuis is voor heel veel mensen. Ik kan hem nu niet meer lelijk vinden.
Ik geloof niet dat je elke dag in een stille ruimte moet mediteren. Voor mij is het dagelijks stil zijn in de trein een goede manier om te oefenen. Ik volg twee yogalessen in de week, en thuis mediteer ik.

pixel-yoga-de-pijp

Goed om te weten over de Rohatsu
Je hoeft geen yogamat mee te nemen
Je mag onbeperkt extra lessen volgen, wel graag even opgeven.
Neem een vest en sokken mee. Je wordt niet zo warm als in een yogales.