Ontspannen in de zomermaandenIn de eerste twee weken van het thema ‘ontspanning’ hebben we aandacht besteedt aan spanningen in het hoofd en schoudergebied. We zullen elke keer kort stilstaan bij hoofd en schouders, daarna besteden we steeds tijd aan het onderzoeken en loslaten van andere delen van het lichaam. Het stap voor stap verwijderen van emoties, stress, zenuwspanning en onnodige spierspanning geeft een gevoel van lichtheid en bevrijding. Wil je verder verdiepen, dan hebben wij
op Spotify onder ‘David Meditaties’, op
onze website en in het YouTube-kanaal van De Lijfschool verschillende begeleide ontspanningsoefeningen voor thuis.
REIIn onze yoga-zaal hangen acht scrolls. Hier staan de kanji op voor de acht meditatieve oefeningen en inzichten die de grondslag vormen van onze training. Één van deze kanji is Rei. Het is heel letterlijk vertaald ‘respect’.
Rei kan ook worden gebruikt in de betekenis ‘buigen naar’. Het buigen naar de zaal, de anderen, de leraar en de voorouders, laat zien dat je niet boven alles staat, maar dat je open bent en bereid bent om lessen te ontvangen en anderen te steunen in het ontvangen van hun lessen. In de yoga sutra’s wordt dit sterk benadrukt en ook in de zentraditie is ‘overgave/vertrouwen’ een van de drie basisprincipes.
Ooit schreef Funakoshi dat het trainen zonder respect slechts hetzelfde is als brute kracht. Hij legde uit dat rei ook dankbaarheid is. We trainen met respect, eerbied en dankbaarheid. Maar voor wat? Daarover zijn alle tradities het eens: voor alles wat het mogelijk maakt dat wij deze lessen mogen ontvangen en doorgeven. Van de grond onder onze voeten, tot het dak boven ons hoofd, de lucht die we ademen, de anderen die ook trainen, de oefeningen, het licht zodat we kunnen zien, ons lichaam zodat we het kunnen voelen en ga zo maar door.

Binnen de tradities van Taoïsme, Boeddhisme, Zen en Yoga bestaat het idee van leerlijnen. Jouw leerlijn bestaat al heel lang. Deze lijn van lessen is ononderbroken sinds de lessen zijn ontstaan. Altijd zijn er mensen geweest, die via tekst, verhalen, gesprek, in stilte, grond/ruimte waar kan worden geoefend, via schildering of oefening de wijsheid die zij mochten ontvangen, weer hebben doorgegeven. Daarom is er traditioneel een muur of altaar om uit te beelden dat jouw lessen een weg hebben afgelegd via eerdere generaties: de kamiza. Onze kamiza is de zwarte kast in de zaal, met daarop een houten beeld van Daruma. Deze kamiza wordt voorafgaand aan en na de les respectvol en dankbaar gegroet. Dat zijn de voorouders. “Kamiza ni rei.”
Alleen oefenen is voor velen van ons erg lastig om vol te houden. Natuurlijk moedigen we iedereen aan om het wel te doen. Al is het tien minuten per week. Alleen oefenen is zeer waardevol. Samen oefenen helpt ons om de oefeningen waar we moeite mee hebben vaker te doen en langer vol te houden. Daarnaast helpt het ook om maat te houden voor degenen die zichzelf te ver zouden pushen. Zo vinden we samen diepgang. De aanwezigheid van anderen in de training is helpend. Een groep is meer dan de optelsom van het aantal mensen. Traditioneel zijn er vele helende oefeningen wereldwijd, waar mensen in groepsvorm werken aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van elk lid van de gemeenschap. Het begrip, het geduld, de kracht, het vertrouwen, aanmoediging, erbij horen, mee kunnen komen al dan niet met aanpassingen, diversiteit binnen de groep, aanpassingsvermogen, zijn allemaal lessen die we niet zomaar in ons eentje vinden. Dat is het belang van de anderen. “Otagai ni rei.”
De leraar heeft gezocht naar een manier om de levenslessen toegankelijk te maken voor iedereen. Dat betekent van het betaalbaar maken tot het nadenken over de lange termijn; is dit er over tien jaar nog, en zo ja hoe komen we daar? Het interessant houden en blijven aansluiten bij het huidige mens-zijn zonder de mooie, diepe betekenis los te laten. Het voelbaar maken van wat in tekst wordt overgedragen en het voelbaar maken van wat via stilte komt. De blinde vlek zichtbaar maken in je zelf. Dit is de sensei (leraar). “Sensei ni rei”.
Op onze website vind je alle acht scrolls uitgelegd onder het kopje
Yoga > Filosofie bovenaan in het menu links. Als je op de Kanji klikt draait hij om en daar lees je de verklaring.
Boekentips voor zomervakantieVan leerling tot meester, een doorlopende confrontatie met mijn eigen stupiditeit. Soko Morinaga.
“Je kunt nu eenmaal niet met woorden overbrengen wat verlicht zijn is, en daarom zal ik mij in dit boek beperken tot wat het beoefenen van zen, zoals ik het op mijn eigen pad naar verlichting heb ervaren, in wezen inhoudt. […]
Door voortdurend met zen bezig te zijn, ga je de werkelijkheid zien. En ook al wordt er gezegd dat geen enkel geneesmiddel iemand van krankzinnigheid kan genezen, toch is datgene waardoor je je opeens realiseert: ‘Maar ik ben stapelgek!’ het juiste medicijn.”
Getting right with Tao, a contemporary spin on the Tao te Ching. Ron Hogan.
“If you can talk about it, it ain’t Tao.
If it has a name, it’s just another thing.
Tao doesn’t have a name.
Names are for ordinary things.
Stop wanting stuff. It keeps you from seeing what’s real.
When you want stuff, all you see are things.
These two statements have the same meaning.
Figure them out, and you’ve got it made.”
Het temmen van de os. Nico Tydeman.
De os, symbool van de menselijke geest, dwaalt meestal maar wat rond, en volgt zijn verlangens, stemmingen, angsten en herinneringen. Stap voor stap wordt aangegeven hoe de os getemd kan worden. Dan kan werkelijke vrijheid worden ervaren.
“Eenzaam en alleen in een eindeloze wildernis, loopt de herder door het woekerende gras en zoekt zijn os. Breed stroomt de rivier, tot in wijde verte strekken zich de bergen uit en het pad loopt steeds dieper de struiken in. Het lichaam dodelijk vermoeid en het hart vertwijfeld. De zoekende herder kan zijn os niet vinden. In de avondschemering hoort hij enkel in de verte cicades zingen.”
Siddhartha. Herman Hesse.
“Wijsheid kan niet worden doorgegeven. Wijsheid die een wijze man probeert door te geven, klinkt altijd als dwaasheid voor iemand anders… Kennis kan worden gecommuniceerd, maar niet wijsheid. Men kan het vinden, ernaar leven, er wonderen mee verrichten, maar men kan het niet communiceren en onderwijzen.”
TAO TE TJINGTerugkijkend, de lessen van kwartaal 2.
Veel dank voor het insturen van reacties Claire en Manuel, ontzettend leuk om te lezen!!
Claire over de lessen uit de Tao te tjing.
Wat inspireert
wil beklijven.
En beklijft.
Zo weet ik me de volgende quotes uit de Tao nog goed te herinneren. Tot mijn vreugde. Want de integratie van deze wijze teksten is in voortgang….net als jullie life changing yogalessen!
Deze wijsheden sloot ik direct in mijn hart:
Handelen zonder te handelen
Stil zijn de wijzen…
Als je altijd alleen maar doelgericht bezig bent, dan raak je uitgeput. Mensen moeten niet verleren te spelen…
Niet nadenken, alleen als het echt moet.
Ik ben zeker nog van plan om een Tao te Tjing boekje te kopen. Super inspirerend!
Manuel over de lessen uit de Tao te tjing.Ik had al een hele mooie tekst paraat en klaar om op te schrijven. Jammer genoeg was die alleen kant en klaar in mijn hoofd en dan ging het zoals het vaak gaat: het leven gaat door en neemt de teksten over en ineens zijn ze weer weg. Net als bij een hele heldere droom, je weet zeker dat je hem gaat onthouden als je net wakker wordt en kort daarna, je begint écht wakker te worden, is die tóch weg. Of hij gaat ergens heen waar je dan niet meer bij kan, hij zal er heus nog ergens zijn, die droom.
Nou wie weet komt er schrijvend, vanzelf toch nog iets van terug.
Wat ik in de meiperiode bijzonder vond waren de overeenkomsten met andere teksten die ik toen aan het lezen was. Een "Lesebuch" met teksten van de Duitse theoloog, tevens verzetsstrijder in de Nazitijd, Dietrich Bonhoeffer. Veel wat hij schreef over de ochtend bijvoorbeeld, het eerst aankomen in de dag, voordat je begint met het Tagwerk, deed me denken aan Yoga. Voor hem is het een gebed, een moment met god, wat is het anders dan een oefening in aandacht, zorg voor jezelf voordat je kan zorgen voor de rest?
Op meer filosofische schaal viel me op dat hij op zoek was naar rechtvaardiging voor het plegen van geweld terwijl god dat niet toestaat. Hij had een slimme oplossing, hij was overtuigd dat god en Christus met het verhaal eromheen betekent dat je verantwoordelijkheid krijgt om alles te doen wat nodig is - pittig voor het individu. Maar in ruil voor het geven van ach zo veel verantwoordelijkheid gaat hij/zij/hun je aan het eind van de rit sowieso en onvoorwaardelijk vergeven. Zet ´em op dus, leven zonder schuldgevoel.
En dan het water, mijn lievelingsmetafoor. Meestal gebruik ik het om te kunnen beschrijven of ik nog meester ben van een situatie. Kan ik mijn hoofd boven water houden in de stroom der dingen en verantwoordelijkheden? Zwem ik mee, kan ik me soms laten drijven, soms borstcrawl, vlinderslag, duiken en weer boven komen, naar de kant zwemmen en aan de rand van het water zittend (op een kussen, een matje... nee, helemaal niet nodig) het water gewoon voorbij laten stromen?
Maar het water te zíjn? Dat opent dan weer een heel ander perspectief, daar moet ik helemaal opnieuw beginnen met nadenken. Nou, ik was er eigenlijk al, maar dat is net als een droom, die je net na het wakker worden zeker weet te onthouden, toch (voorlopig?) verdwenen. Komt wel weer terug, denk ik dan, gewoon afwachten en concentreren. In het water? Of toch aan de oever?
Dank voor jullie lessen, het is een openbaring.
Deel 3: teksten van juniLao Tze, ca. 500 v. Chr
VERS 9
Vul je kom tot de rand, dan zul je bij elke stap knoeien.
Als je je mes maar blijft slijpen, blijft er niets van over.
Jaag je rijkdommen na, dan je zul je slaaf worden van je bezittingen.
Claim je macht en autoriteit dan zal rampspoed snel volgen.
Geef je om de goedkeuring van anderen, dan zul je hun gevangene zijn.
Doe wat je moet doen en klaar is Kees. Laat los en vervolg je pad, dit leidt tot sereniteit, dit is de weg van de Tao.
Commentaren
LIU SHIH-LI: “Omdat volheid altijd tot leegte leidt, vermijd verzadiging.
Omdat scherpte altijd tot afstomping leidt, vermijd ijver.
Omdat goud en jade altijd tot zorgen leiden, vermijd hebzucht.
Omdat rijkdom en eer overdaad aanmoedigen, vermijd trots.
Omdat succes en roem gevaren met zich mee brengen, weet wanneer je moet stoppen en weet waar de Weg ligt.
Je hoeft niet in de bergen of bossen te leven of jezelf af te sluiten van menselijke zaken om de Weg te betreden. Succes en roem, rijkdom en eer zijn allemaal aanmoedigingen om te oefenen.”
VERS 10
Verzorg lichaam en geest, zowel de lichte als de duistere kanten. Word weer één, zonder strijd. Kun je voor je zien hoe het leven dan is?
Kun je een leven leiden met liefde hoog in het vaandel?
Kun je duisternis uitbannen en leven zonder alles te bekritiseren?
Kun je het leven zich laten voltrekken zonder overal controle over te willen houden.
Kun je creëren zonder te bezitten.
Kun je leiden zonder te heersen?
Kun jij degene zijn die de poorten van de hemel kan openen en sluiten?
Kun je alles vergeten en onderdeel worden van de stroom van het leven?
Commentaren
WU CH’ENG: ”Hulp is het tegenovergestelde van tegenspoed. Overal waar hulp is, moet tegenspoed zijn. Maar wanneer de Tao helpt doet het dit zonder te duwen of te trekken, omdat het helpt zonder te helpen. Actie is het begin van weerstand. Overal waar actie is, moet weerstand zijn. Maar wanneer wijzen handelen, doen ze dit zonder weerstand, omdat ze handelen zonder te handelen.”
