Nieuwsbrief September

header2


Agenda

1 sept t/m 19 dec:
Extra meditatie oefening begin en einde van de les

19 september:
Zaterdag - partnerles zwangerschapsyoga - 10:00-12:00

6 oktober:
Dinsdag - start wekelijkse lessen 9:00-10:00 Alexandra

7 t/m 11 dec:
zo t/m vr - Rohatsu meditatieweek - alle reguliere lessen meditatie

19 dec t/m 3 jan:
Kerstvakantie - geen lessen

Aanmelden mama & baby yoga
Wegens grote interesse in de leuke lessen met baby, op maandag middag, is het voortaan alleen mogelijk om deel te nemen als je je vooraf aanmeldt. We hebben maar 8 plaatsen beschikbaar.
Tijdens de les doen we oefeningen voor de moeder, zoals verstevigende heup- en buikspieroefeningen. Daarnaast doen we oefeningen voor de baby waarmee we gezonde beweging en ontwikkeling van de hersenen stimuleren.
Je kinderwagen mag binnen staan. Het is niet erg als je kindje geluid maakt, de baby’s vinden het leuk om elkaar te horen. Je kunt je kindje voeden en verschonen voor, tijdens en na de les. Neem een lekker kleedje mee. Dat ligt tijdens de les naast je yogamat. Je baby kan hierop liggen, en hij of zij mag er ook in slaap vallen.
We houden rekening met de afstandsregels vanwege Covid-19. Er is ontsmettingslotion en goede ventilatie aanwezig.

mamababyyoga

Zenkaarten
Nu hangen in de yogazaal acht prachtige kalligrafieën. We hebben ze in Japan laten kalligraferen en op zijde laten spannen. Op elk doek staat een woord. Deze woorden zijn de centrale thema’s van onze training. Wil je meer weten over de betekenis ervan? We hebben elk karakter gefotografeerd, en op een kaart laten afdrukken. Op de achterkant van de kaart kun je lezen welke uitleg er bij hoort.
De kaarten zijn uitgegeven in eigen beheer in beperkte oplage. Je kunt een setje kopen bij je leraar voor €9,95. Afrekenen kan contant, of door met de kamera van je telefoon ter plaatse de QR-code te scannen.

“Heel fijn dat ik nu een ingang heb in deze stof, want ik heb zelf ook gezocht naar boeken over zen en yoga, maar ik kon er niet veel mee. Deze kaarten helpen me echt op weg.” ~ Leonie
“Wat een fijne kaarten! Ik ga ze straks nog een keer lezen. Ik ga er elke week één goed bestuderen, zodat ik de karakters herken als ik naar de les kom.” ~ Deborah
“Ik vind het leuk dat jullie dit doen. Naar mijn idee kan de wereld een hoop meer Zen gebruiken ;)” ~ Seváz
“Wat hebben jullie een mooi setje kaarten gemaakt! Prachtig!” ~ Jet

facebook 2

Op tijd komen
Het was even wennen dat de lestijden zijn veranderd. Niet iedereen was ervan op de hoogte. Daarom hebben we in de zomermaanden een uitzondering gemaakt en bij late aankomst voor de les van 18:15 toch nog iedereen binnen gelaten. Vanaf 1 september zullen we weer strenger zijn (of eigenlijk dus normaal) in ons deurbeleid: de starttijd van de les is de tijd die op de website staat aangegeven. Ben je op die tijd niet in de zaal op je yogamat, dan ben je te laat, en hoeft je docent je niet meer binnen te laten. Als je voor een gesloten deur staat, dan vragen wij je om niet aan te kloppen. De klas is dan in meditatie. Je mag op een andere tijd meedoen.

Meditatie, de kern van Daruma Yoga
In de maanden september, oktober, november en december zullen wij weer volop aandacht besteden aan meditatie. We zijn dan ook blij dat de zen-kaarten op tijd af zijn. Deze kunnen extra focus geven in je dagelijks leven en in de oefeningen.
Je krijgt bij de begin- en eindmeditatie steeds een opdracht. We verbeteren hiermee de concentratie. We oefenen met observatie zonder oordeel. We oefenen met het voelen van tevredenheid. We oefenen met loslaten van gedachten. Na een aantal weken zul je steeds meer rust vinden door te mediteren. Dit werkt ook door in je asana’s en in je leven thuis.
De Rohatsu meditatieweek is dit jaar van maandag 7 t/m vrijdag 11 december. Voor lessen tijdens Rohatsu mag je je onbeperkt aanmelden. Extra aanmeldingen uiterlijk 5 december. Wij zijn zelf in deze periode in stille retraite. Van 6 t/m 11 december is de administratie gesloten. Je kunt tijdens Rohatsu geen proefles volgen. Alle uitleg voor deze lessen geven wij in de voorafgaande maanden en weken.

meditatie amsterdam de pijp

Kleinere zaal
De zaal is groter geworden, maar ook kleiner. Tussen de hoofden hebben wij meer dan anderhalve meter uitgemeten. Hierdoor is een derde van de plaatsen weg. Leg je mat binnen de blauwe markering, zodat de afstand steeds groot genoeg is. Links in de zaal is een looppad vrij, zodat wij tijdens de les wanneer nodig naar achter kunnen lopen, met voldoende afstand. Het klopt dus dat voor in de zaal de plaatsen asymmetrisch zijn afgetekend, en dat achterin de matten meer naar rechts liggen.

Afwezigheid doorgeven
De zaal is vijf plaatsen kleiner. Wij hebben daarom, nog meer dan eerst, afmeldingen nodig om inhaalplaatsen te kunnen aanbieden. Kom je niet naar je les, en wil je graag inhalen op een ander moment? Meld je dan af voordat jij je les mist. Op die manier is jouw plaats weer beschikbaar voor iemand anders, en komt er voor jou een plek vrij op een andere lestijd.

Nieuwe les op dinsdag ochtend
Vanaf dinsdag 6 oktober start er een extra groep van 9:00 tot 10:00 uur. Deze les wordt gegeven door Alexandra Dormaar.
In 2010 begon Alexandra met het volgen van yogalessen bij De Lijfschool. Al meteen zag zij de mooie bedoeling achter onze yogaschool en begon ze aan een traject om leraar te worden, onder begeleiding van David en Saskia. Ze rondde verschillende interne stages af. Naast de verdiepende opleiding voor zwangerschapsyoga bij ons, volgde zij ook de opleiding Birthlight bij Yoga Moves in Utrecht. De afgelopen jaren gaf Alexandra privé-lessen, deed invalwerk voor docenten op verschillende yogascholen, had een aantal jaren haar eigen zwangerschapsyogaschool, en gaf privé partnerlessen aan huis om koppels voor te bereiden op de bevalling. Alexandra is moeder van drie schoolgaande kinderen. Ze bleef in al die jaren lessen volgen bij De Lijfschool zowel bij David als bij Saskia. Zij heeft haar zwangerschapslessen overgedragen aan een andere docent en besloten zich weer te richten op haar oorspronkelijke interesse: Daruma Yoga bij De Lijfschool. Wij zijn heel blij dat zij vanaf oktober weer bij ons komt lesgeven.
Ken je iemand die graag wil starten met yoga, dan zijn wij erg blij met aanmeldingen voor deze nieuwe groep. Je kunt natuurlijk inhalen op dit tijdstip. Als je liever je vaste uur verplaatst naar dinsdag, dan kun je dat alvast laten weten.

Yoga Daruma Alexandra


Nieuwsbrief Augustus

augustus

Veilige start in juli
Een groot deel van onze leden durfde het aan in juli: lessen in de zaal. Met zijn allen hebben we een veilige start gemaakt met anderhalve meter afstand en kleine groepjes yogi’s. Fijn dat het zo is gegaan. Het voelt goed om elkaar weer te zien. Krachtig om weer samen te concentreren. Ook in augustus zullen we er alles aan doen om op deze manier de in- en uitloop te regelen. Één voor één naar binnen en naar buiten. De matten in de gemarkeerde vakken met uitgemeten afstanden. Blijf gezond allemaal. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.

berg

“Zen study demands vitality, courage and ‘death energy’: the readiness to confront death at any moment.

With the sword of the original void you sever delusions, self-attachment and greed, wholeheartedly throughout the day.

Realize enlightenment in the midst of your daily tasks, whether working in the field, selling wares or confronting an enemy in the heart of battle.”

Suzuki Shosan, Samurai Zen Master, 1467-1568


Uitleg:
De fysieke training is bedoeld om vitaal te zijn. Kracht, moed en energie hebben we nodig op het moment dat we met ons ego worden geconfronteerd. “Ik kan dit niet.” “Ik moet de beste yogamat” “Mijn dag was al druk genoeg, nu wil ik niet meer.” “Ik moet de eerste zijn.” “Ik ben niet lenig genoeg.” “Mijn opa was burgemeester.” “Dit is te saai.”
Met meditatie en asana’s leren we stilte kennen. Uiteindelijk die diepe indrukwekkende stilte die met geen pen te beschrijven valt, oftewel ‘the original void’. Dit is ons zwaard. Hiermee kunnen we op elk moment van de dag onze eigen verstrooidheid splijten. Hoe minder ver we afdwalen, hoe minder moeilijk het is om weer terug te komen waar ons leven soepel loopt. Het dwangmatig achterna lopen van titels, zelfzucht en geld kunnen we loslaten en inruilen voor tijd, liefde en ruimte als we ons volle hart erin leggen.
Voor dit loslaten van ego moet in het hart ruimte zijn voor de dood. Het ego sterft alleen bij voldoende overtuiging en moed. Het klaagt en klampt zich vast, het lult je omver als je slap of moe bent. Realiseer je bewustzijn en confronteer de vijand (jouw gemakzucht, jouw eerzucht, jouw gelul) in het hart van de strijd.

yogavoeten

De Lijfschool steunen?
We krijgen regelmatig vragen over hoe het nu gaat met De Lijfschool en of er nog wat te helpen valt. Wij zijn vooral heel erg blij met deelname aan de lessen. Daar worden wij als leraren heel erg door opgebeurd. De dankbaarheid, bereidheid om te trainen en interesse maken ons duidelijk dat De Lijfschool de moeite waard is om hard voor te werken. Dus. Doe mee. Werk hard. Ga zen naar huis. En: zegt het voort. Ook elk nieuw gezicht in de zaal geeft De Lijfschool toekomst.

Screenshot 2020-08-07 at 09.43.54

Mama & baby yoga
Als je kindje nog heel klein is, kan het lastig zijn om van huis weg te gaan. Je moet kiezen wanneer je je oppas inschakelt of afspraken maken met je partner. Om het makkelijker te maken om naar yoga te gaan in de periode na je bevalling, mag je baby op dit uur mee naar de les. Je kindje mag slapen in de wagen, of naast je op een babykleed liggen, terwijl jij meedoet met de oefeningen. De lessen zijn op maandagen, van 13:00 tot 14:00 uur.

hondie

De deur is op slot
Er zijn nogal wat onduidelijkheden over de voordeur. Even ter geruststelling: deze is tijdens de les niet te openen vanaf de straat. Er zit een stevige haak op, er ligt een deurstopper onder en er zit een afzetlint voor. Alle spullen, jassen, schoenen en tassen liggen dus veilig en er zal nooit zomaar iemand binnen lopen.

hout


Uitlenen materialen
We mogen nog altijd geen materialen met elkaar delen. Je mag voor onder je knieën een dikke handdoek meenemen. Als je een kussensloop meebrengt, dan mag je daarmee een zitkussen uit de kast pakken. Raak het kussen niet met blote handen aan.
Tussen lessen maken wij deurklinken schoon. Denk er zelf ook aan om je handen te desinfecteren met de handlotions die er staan. Houd afstand.


Nieuwsbrief Juli

title


Vraag aan de leraar:
David, hoe ben jij in aanraking gekomen met yoga?
Mijn tante Noor leende mij een boek, dat ik overigens nooit heb teruggegeven, waarin stond dat mensen vragen hebben over het leven. Als kind denk je dat grote mensen alles weten. Nu kwam ik erachter, dat ook volwassenen vragen hebben, en dat zij een deel van hun leven besteden aan het zoeken naar antwoorden. Voor mij was dit een enorme openbaring. Dit boek heet “De Lege Spiegel”, een autobiografische roman van Jan Willem van de Wetering. De schrijver gaat als jonge man net na de Tweede Wereldoorlog werken op een boot en belandt op een dag in Japan. Op een dag ziet hij een zenklooster. Hij besluit zich aan te melden bij de poort. Het sprak mij aan, dat deze man oefeningen kon doen, om daarmee zelf antwoorden te vinden.
Toen ik veertien was, vond ik na bezoek aan verschillende leraren een plek waar ik dit in de praktijk kon brengen. Ik moest daar oefeningen doen tot ik een ons woog, en dan nog een keer, en nog een keer. Wax on, wax off. Een veilig plek, waar je keer op keer geconfronteerd wordt met je eigen stupiditeit, zodat je je kunt ontwikkelen en tot inzicht komen, zonder dat iemand over je oordeelt in welk tempo jij dat doet. Heel respectvolle plek, met respectvolle leraren. Iedere keer als ik naar een training was geweest, voelde ik me fijn. Dat was elke keer een bevestiging, dat ik op de juiste plek zat.
We moesten gaan zitten, in stilte, netjes in een rij. Zo’n stilte had ik nog nooit meegemaakt. Het is nooit stil. Daarna kwam een pittige warming up van twintig minuten. Zo intensief dat ik het gevoel had dat de les wel voorbij moest zijn. Dan begon de les met precisie waarbij continue je volledige aandacht werd gevraagd. Er was geen enkele ruimte voor dagelijkse zaken. Zo was je na de training, wanneer je weer in stilte ging zitten, helemaal vrij van ego, oftewel je ingesleten ingewikkelde zelf. Een totale ontspanning van mijn hersenen. In die stilte in, en ná de training vond ik de yoga die ik zocht.

zomeryoga

Mama & baby yoga
Als je kindje nog heel klein is, kan het lastig zijn om van huis weg te gaan. Je moet kiezen wanneer je je oppas inschakelt of afspraken maken met je partner. Om het makkelijker te maken om naar yoga te gaan in de periode na je bevalling, mag je baby op dit uur mee naar de les. Je kindje mag slapen in de wagen, of naast je op een babykleed liggen, terwijl jij meedoet met de oefeningen. De lessen zijn op maandagen, van 13:00 tot 14:00 uur.

25450ae6-bcd6-48e3-b991-5e2c14be09a3

Nieuwe inrichting
De yogazaal is groter dan voorheen. Wij verwachten nog nieuwe wanddecoratie. Deze is besteld bij een kalligraaf in Japan. Vervolgens wordt de kalligrafie nabij Beijing op een zijden doek bevestigd en naar Amsterdam gestuurd. Dit alles heeft wat vertraging opgelopen omdat Beijing op slot zit. De maker kan niet naar het postkantoor.
Het oefenen bij de lange witte muur is altijd lastig met bewaren van het evenwicht. Als daar binnenkort decoratie hangt, dan kun je je blik daarop vestigen en zul je rustiger balanceren in de asana’s.
Bij elke zijden doek komt een ansichtkaart met uitleg. De set van acht inspirerende kaarten kun je binnenkort voor €9,95 kopen bij je leraar. Voorop staat de kalligrafie en achterop de verklaring. Elke doek staat voor één van de basisthema’s van Daruma Yoga. Zo herinneren de doeken ons tijdens de les aan bijvoorbeeld 'Concentratie' en 'Observatie'.

-= CORONA =-
Al zouden we heel graag een corona-vrije nieuwsbrief sturen, ook omdat Amsterdam nagenoeg corona-vrij is, moeten we toch jullie en onszelf aan alle aanpassingen herinneren. Hieronder volgt het nieuws omtrent goed gedrag.

Regels RIVM
Via de overheid en de beroepsvereniging zijn bijna honderd regels opgesteld voor de heropening van yogascholen. Wij zijn verplicht de voor deelnemers geldende gedragsregels zichtbaar voor jullie op te hangen.
Nu hangen er overal briefjes met gedragsregels. Het meeste wijst zichzelf: wat doe je waar. Wij zijn verplicht om iedereen aan te spreken die de regels niet opvolgt. Houd er ook rekening mee dat het voor de mensen om je heen prettig is als jij afstand bewaart. Wij hebben een aantal deelnemers met een kwetsbare gezondheid, die toch graag naar de lessen komen. We hopen binnen een paar weken gewend te zijn aan de nieuwe manieren.

Plaatsen van fietsen
Een verzoekje om fietsen te plaatsen aan de kant van de parkeerautomaat bij de Sint Willibrordusdwarsstraat, voor de ingang van de moskee, liefst in de rekken. Daar is ons fietsenrek naartoe verplaatst. Verschillende buren hebben gevraagd om niet buiten de rekken bij hun voor de deur te parkeren.

Video entree Lijfschool
Kijk nog een keer naar deze video voordat je naar de les komt. Het is voor ons niet mogelijk om te assisteren tijdens de inloop, omdat wij dan de route blokkeren. Wel zal je leraar waar nodig, assisteren in het plaatsen van je mat, en bij volgorde en tempo van de uitloop. Volg zelf alle aangegeven instructies op. Tussen alle lessen zit een half uur voor in- en uitloop. Er is éénrichtingsverkeer. Pas als de laatste van de vorige groep weg is, mag de eerste van de volgende groep naar binnen.
Boven al: houd anderhalve meter afstand en kom niet naar de les als je je niet lekker voelt.

thump-cif-za

Uitlenen materialen
We mogen nog altijd geen materialen met elkaar delen. Je mag voor onder je knieën een dikke handdoek meenemen. Als je een kussensloop meebrengt, dan mag je daarmee een zitkussen uit de kast pakken. Raak het kussen niet met blote handen aan.
Tussen lessen maken wij deurklinken schoon. Denk er zelf ook aan om je handen te desinfecteren met de handlotions die er staan.

Screenshot 2020-07-16 at 11.40.04

Nieuwsbrief Juni

nieuwsbrief juni

Agenda (onder voorbehoud versoepeling maatregelen)

- Maandag 8 juni - Start zwangerschapsyoga 10:30-12:00 uur.
- Vrijdag 3 juli - Einde online lesprogramma.
- 6 t/m 10 juli - De Lijfschool gesloten wegens zomervakantie, geen lessen.
- Maandag 13 juli - Heropening De Lijfschool. Alle lessen in de zaal volgens regulier rooster.

David yoga

Heropening De Lijfschool

Allereerst heel veel dank aan iedereen die ons voorzien heeft van alle vormen van liefde en lof die wij hebben mogen ontvangen. De enthousiaste emails over de online lessen, het gezellige digitale dinertje, de donaties.
De kans dat we binnenkort weer alle lessen mogen geven in de zaal wordt steeds groter. De datum van onze heropening staat nu ingepland op maandag 13 juli. Dat betekent dat wij, buiten de eerste week van juli, de hele zomer open zijn. Wat een fijn vooruitzicht. Yoga in de yogaschool. Wij hebben de afgelopen weken hard gewerkt om meer ruimte te maken in de zaal en de school weer inspirerend in te richten.
Toen de openingsdatum nog op 1 september stond, hebben wij een weekje aan zee geregeld zodra de kinderen zomervakantie krijgen. Dat betekent dat wij in die eerste week van de zomervakantie nog geen lessen geven, maar even op het strand in de kop van Noord-Holland gaan opladen voor het nieuwe yogaseizoen. In die week zijn er ook geen nieuwe video’s.
Kleinere groepen, grotere zaal. Voorzover wij op dit moment kunnen zien, is ons ledental gedaald met 60. Daarnaast hebben wij ons meubilair deels weggedaan, en de zaal groter gemaakt. Ook zijn er in de zomer vaak leden met vakantie, al is dat misschien dit jaar anders dan anders. We verwachten weinig nieuwe proeflessers. Al met al denken we dat we veel ruimte kunnen bieden voor de yoga oefeningen zonder gezondheidsrisico’s. Daarvoor hebben we wel wat regels opgesteld. We vragen je dringend om die regels door te lezen als je in de zomer mee komt trainen. Vragen en reacties ontvangen we graag. Misschien hebben wij iets over het hoofd gezien waar jij je zorgen over maakt. Je mag ons altijd een email sturen of bellen. Hier beneden vind je in tekst, en samengevat in een video, de belangrijkste regels. Er volgt nog een nieuwsbrief voordat we open gaan. Daarin kunnen we dan eventuele wijzigingen of aanvullingen plaatsen.
Het is voor ons verplicht om van elke les deelnemerslijsten te bewaren. Daarom vragen wij iedereen om via de link in deze nieuwsbrief aan te melden voor een vast lesuur in het derde kwartaal. Je kunt de eerst week niet inhalen. Als je dan verhinderd bent, kun je in die week thuis met de online les meedoen.
We hopen je gauw weer te zien!

Saskia Krijger 2

Zwangerschapsyoga start maandag 8 juni.

Sommige van jullie zijn inmiddels al bevallen. Bedankt voor jullie mailtjes, leuke baby-foto's en geboortekaartjes.
Heel jammer dat we de laatste weken van je zwangerschap geen yoga hebben kunnen doen. Ik hoop dat je mijn felicitatiekaartje hebt ontvangen in je brievenbus.

Zwanger 2020

Erg leuk om te horen dat er nog een app-groep is ontstaan, nadat we moesten stoppen met de lessen.

Voor de dames die nog niet bevallen zijn heb ik goed nieuws.
We zullen met een klein groepje komende week starten, op maandag 8 juni.
Aanstaande maandag geef ik weer zwangerschapsyoga. Inmiddels zijn bijeenkomsten tot 30 personen weer toegestaan, zolang we ons aan de maatregelen houden. Wij gaan nu tot 8 personen. De zaal is veel groter dan eerst, dus met een kleine groep heeft iedereen heel veel ruimte. Gewone yoga mag nog niet, omdat dat onder binnensport valt. Er zal daarom deze maand maar 2x les per week zijn in onze school. Ik hoop dat je zin hebt om daar aan mee te doen.

Maandag 10:30 - 12:00 uur: Zwangerschapsyoga
Vrijdag 18:30 - 20:00: Zwangerschapsyoga

Rooster 2020

Aanmelden voor lestijden juli en augustus is verplicht!!
Je kunt alleen deelnemen op een vaste tijd.
In juni werken wij aan het nieuwe rooster. Meld je hier aan: link inschrijven.
Vol is vol, dus zorg dat je je op tijd inschrijft, als je maar op één uur mee kunt doen.
We laten je zo snel mogelijk weten of er plaats is op de tijd die je hebt opgegeven.

thump-cif-za

Nieuwe Huisregels ivm Covid-19

We hebben een aantal regels die je even moet doorlezen als je van plan bent om in juli, augustus en september lessen te volgen. Het zijn nogal veel regels en we hopen heel erg op je medewerking om van onze heropening een succes te maken. Voordat we beginnen met de les, en na afloop geven we nog een aantal aanvullende instructies over de aanpassingen in de les, en de uitloop. Houd er rekening mee dat de in- en uitloop iets langer duren dan je gewend bent. Op naar een mooie zomer in Amsterdam, met heerlijke yogalessen.

De spelregels:
1. Plaats je fiets aan de buitenkant bij de fietsenrekken, en loop het laatste stukje. Voor de deur houden wij de ruimte vrij van fietsen zodat hier staanplaatsen zijn met 1,5 meter afstand. Hier kun je wachten totdat je naar binnen mag.
2. Volg met afstand het stappenplan om binnen te komen, en om na de les de zaal weer te verlaten. Let goed op: lees de instructies per station. Je kunt niet terug naar een vorig station!

corona-stap2

3. Er is geen tafel meer en geen thee. Zo voorkomen we dat we dicht op elkaar zitten of dat we elkaars kopjes en de thermosfles of waterkan aanraken. Je mag zelf een flesje water meenemen en dit in je tas opbergen voordat de les begint.
4. We mogen geen kleedruimte aanbieden, dus kom in je yogakleding naar de les toe.
5. Kom één voor één naar binnen. Houd 1,5m afstand. Lees de instructies.

corona-stap2

6. Handen desinfecteren na het wegzetten van je schoenen, voordat je de zaal in gaat.
7. Je kunt niet terug lopen, tegen het verkeer in! Daarvoor is te weinig ruimte.
8. Ga naar het eerstvolgende nummer, en leg je mat binnen de markering, laat hierbij geen open plekken vallen.
9. Houd ook in de zaal afstand van anderen.
10. Wil je tijdens grondoefeningen op een kussen zitten? Neem dan zelf een meditatiekussen mee.
11. Vind je de grond hard onder je knieën en rug? Neem een dikke handdoek mee, dat je kunt opvouwen, voor onder het midden van je yogamat.

corona-stap3

12. Alle materialen worden slechts gebruikt voor zwangerschapsyoga. Deze maken we goed schoon, en worden tussen lessen in een aantal dagen niet gebruikt, zodat geen kans is op het overdragen van virusdeeltjes. Verder kunnen wij helaas geen materialen uitlenen zoals kussens en matten.
13. Reserveren is verplicht. Je kunt je inschrijven voor een vaste lestijd.
14. In de eerste week is het niet mogelijk om van lestijd te wisselen. Wij houden (verplicht) een lijst bij van deelnemers voor elk lesuur, voor eventueel bron- en contactonderzoek.
15. Kom niet als je koorts hebt, of andere verschijnselen die te maken kunnen hebben met Covid-19.
16. Op het toilet is desinfectiemiddel aanwezig. Dit dient gebruikt te worden om de handen te ontsmetten vanwege het aanraken van de deurklink.
17. Er is in onze zaal altijd luchtafzuiging. Hierdoor wordt lucht niet gecirculeerd, maar wordt verse lucht naar binnen getrokken, en de lucht uit de zaal over de vloer afgevoerd. Wij zullen deze afzuiging nu altijd op de hoogste stand zetten.
18. Zorg ervoor dat er geen waardevolle spullen achter blijven in je jas. De buitendeur aan de straatkant zal op een kleine kier staan, met een haakje, voor extra frisse lucht. Tegen insluipers en laatkomers zal de deur tijdens de les afgezet zijn met een sluitlint. Hierdoor is minimaal risico dat er iemand binnenkomt, maar zorg zelf ook voor het veilig opbergen van je spullen. Stop alles in je tas. Je tas ligt in de grote kast die voor de leraar vanuit de zaal zichtbaar is.
19. Naar buiten lopen na de les, gaat in omgekeerde volgorde van binnenkomst. Je leraar geeft aan wanneer je aan de beurt bent om de zaal te verlaten.

Schrijf je nu in voor de lessen in juli, augustus en september

yoga sutra

Yoga sutra 1.13 & 1.24

-Yoga beoefenen is de ononderbroken of herhaalde poging om het denkvermogen in zijn onbewogen toestand te houden.

- Je kent vrijheid wanneer de geest, onberoerd door zorgen, handelingen, vruchten van handelingen of begeerte is.

In deze tijden vol onzekerheid een waardevol advies, 2500 jaar nadat de wijze Patanjali het noteerde in zijn Yoga Sutra's.

Nieuwsbrief Maart 2020

nb-maart

AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

nb-yogaweekend2020
Yoga Weekend
Al vele jaren bieden wij de mogelijkheid om je een weekend verder te verdiepen in yoga. In zo’n weekend krijg je veel lessen achter elkaar. Even veel als waar je anders twee of drie maanden over zou doen. Dat klinkt misschien nogal zwaar, maar je krijgt een soort vliegwieleffect.
Normaal met één les, ben je net warmgedraaid en rustig geworden, maar nu kunnen we door. Als je eenmaal van de eerste stijfheid, vermoeidheid en weerstand af bent, voel je dat je makkelijker begint te bewegen. Je ademhaling loopt lekkerder, je hoofd zit niet meer vol gedachten, je evenwicht is beter, kortom; je houdt alles steeds makkelijker vol. Dat geeft ons ook de kans om oefeningen wat verder te onderzoeken. We nemen meer tijd voor meditaties en ademoefeningen en we kunnen langer in rek- en ontspanningsoefeningen blijven.
De sterkere concentratie en het betere lichaamsgevoel geven ons ook de mogelijkheid om te experimenteren met de omgekeerde houdingen, voor het verbeteren van coördinatie en kracht in schouders, bovenrug en nek.
We lunchen zaterdag en zondag samen. Op zaterdag dineren we ook met elkaar. Tijdens pauzes kun je naar buiten, een stukje wandelen, of je blijft even lekker op je matje liggen om uit te rusten. Je slaapt gewoon thuis, in je eigen vertrouwde bed, en je ontbijt ook zelf.
Met het goed verdelen van je energie, een ontspannen omgeving en goede maaltijden kom je dit weekend prima door. Je houdt er voor lange tijd inzichten, energie en inspiratie aan over.
Kijk voor het volledige programma op de website aanmelden kan via email of bij je leraar.
Als je mee wilt doen, maar je hebt beginnende burn-out-klachten, een bijzonder dieet, of een blessure, graag even overleggen. Bel of mail.
daruma04-ink-klein

"Golven van de zee spoelen als ademhaling door je heen. De zee hoeft de golven niet te duwen. Wij hoeven onze ademhaling niet te duwen of te trekken."
- David
voeten

Pranayama: Nadi Shodhana

Waarom?
Tot rust brengen van de ademhaling en de hartslag.
Verminderen van de spierspanning van schouders en nek.
Het vertragen of loslaten van gedachten.
Het verbeteren van de concentratie.
Vertrouwen krijgen in de werking van je lichaam.
Gevoel van dankbaarheid voor wat je is gegeven.

pranayama
Als je ademhaling gezond verloopt, voel je je fit. Spanningen in de ademhaling kunnen je een moe gevoel geven, en maken het lastig om je hoofd leeg te maken. In deze video doen we drie pranayama oefeningen waarmee we de ademhaling vertragen. Als je meer ervaring krijgt in de oefening, wordt je er steeds rustiger van. Deze oefeningen zijn ook een goede voorbereiding op meditatie.

ademvrij

Gespot
Ja ja er is weer een Daruma gespot en niet een kleine ook. Deze Daruma werd uitgereikt na een volleybalwedstrijd van het Turkse damesteam. Wat goed dat je snel een foto hebt gemaakt: bedankt Marisse.

maart-2