Nieuwsbrief Maart 2020

nb-maart

AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

nb-yogaweekend2020
Yoga Weekend
Al vele jaren bieden wij de mogelijkheid om je een weekend verder te verdiepen in yoga. In zo’n weekend krijg je veel lessen achter elkaar. Even veel als waar je anders twee of drie maanden over zou doen. Dat klinkt misschien nogal zwaar, maar je krijgt een soort vliegwieleffect.
Normaal met één les, ben je net warmgedraaid en rustig geworden, maar nu kunnen we door. Als je eenmaal van de eerste stijfheid, vermoeidheid en weerstand af bent, voel je dat je makkelijker begint te bewegen. Je ademhaling loopt lekkerder, je hoofd zit niet meer vol gedachten, je evenwicht is beter, kortom; je houdt alles steeds makkelijker vol. Dat geeft ons ook de kans om oefeningen wat verder te onderzoeken. We nemen meer tijd voor meditaties en ademoefeningen en we kunnen langer in rek- en ontspanningsoefeningen blijven.
De sterkere concentratie en het betere lichaamsgevoel geven ons ook de mogelijkheid om te experimenteren met de omgekeerde houdingen, voor het verbeteren van coördinatie en kracht in schouders, bovenrug en nek.
We lunchen zaterdag en zondag samen. Op zaterdag dineren we ook met elkaar. Tijdens pauzes kun je naar buiten, een stukje wandelen, of je blijft even lekker op je matje liggen om uit te rusten. Je slaapt gewoon thuis, in je eigen vertrouwde bed, en je ontbijt ook zelf.
Met het goed verdelen van je energie, een ontspannen omgeving en goede maaltijden kom je dit weekend prima door. Je houdt er voor lange tijd inzichten, energie en inspiratie aan over.
Kijk voor het volledige programma op de website aanmelden kan via email of bij je leraar.
Als je mee wilt doen, maar je hebt beginnende burn-out-klachten, een bijzonder dieet, of een blessure, graag even overleggen. Bel of mail.
daruma04-ink-klein

"Golven van de zee spoelen als ademhaling door je heen. De zee hoeft de golven niet te duwen. Wij hoeven onze ademhaling niet te duwen of te trekken."
- David
voeten

Pranayama: Nadi Shodhana

Waarom?
Tot rust brengen van de ademhaling en de hartslag.
Verminderen van de spierspanning van schouders en nek.
Het vertragen of loslaten van gedachten.
Het verbeteren van de concentratie.
Vertrouwen krijgen in de werking van je lichaam.
Gevoel van dankbaarheid voor wat je is gegeven.

pranayama
Als je ademhaling gezond verloopt, voel je je fit. Spanningen in de ademhaling kunnen je een moe gevoel geven, en maken het lastig om je hoofd leeg te maken. In deze video doen we drie pranayama oefeningen waarmee we de ademhaling vertragen. Als je meer ervaring krijgt in de oefening, wordt je er steeds rustiger van. Deze oefeningen zijn ook een goede voorbereiding op meditatie.

ademvrij

Gespot
Ja ja er is weer een Daruma gespot en niet een kleine ook. Deze Daruma werd uitgereikt na een volleybalwedstrijd van het Turkse damesteam. Wat goed dat je snel een foto hebt gemaakt: bedankt Marisse.

maart-2

Nieuwbrief Februari 2020

AGENDA
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

yoga-van-ostadestraat

“The man I am writing about is not famous. It may be that he never will be. It may be that when his life at last comes to an end he will leave no more trace of his sojourn on earth than a stone thrown into a river leaves on the surface of the water. But it may be that the way of life that he has chosen for himself and the peculiar strength and sweetness of his character may have an ever-growing influence over his fellow men so that, long after his death perhaps, it may be realized that there lived in this age a very remarkable creature.”
~ W. Somerset Maugham, The Razor’s Edge, 1944.

yoga is goed tegen rugklachten

Januari: Het ontspannen van de ademhaling.
We hebben de afgelopen maand het eerste deel doorgenomen van werken met de ademhaling, ofwel Pranayama. Een onderdeel van yoga dat wordt gezien als de schakel tussen lichaam en geest. Na het beoefenen van lichaamshoudingen, zal het evenwicht herstellen in de ademhaling, de geest tot rust brengen, en klaarmaken voor een lange stille meditatie.

Loslaten van angst.
Het stappenplan voor het verbeteren van de ademhaling begint met het loslaten van angst en dwang. Vind je het spannend om met de ademhaling te werken, of krijg je een dwangmatig gevoel om goed te moeten presteren? Dan schiet meteen je hartslag omhoog, en kan je ademhaling alleen maar met de hartslag mee stijgen. Heb vertrouwen in je lichaam en begin er naar te luisteren. Laat ook gedachten aan je werk, je familie en je huishouden los, want ook die gedachten hebben invloed op je hartslag.

Oefeningen:
1 Ga vijf minuten op de grond liggen met je handen op je buik.
2 Ga vijf minuten zitten met je ogen dicht. Strek je rug. Voel een minuut je ademhaling. Leg je handen een minuut gekruist op je schouders. Zet je handen een minuut met de vingers naar achter aan de zijkant tegen de ribben. Leg je handen een minuut tegen je buik. Voel je adem nog een minuut, met je handen op je bovenbenen en je rug gestrekt.
3 Armen meebewegen met je ademhaling. Ga rechtop staan met je handen bij elkaar voor je borst, volg een minuut je ademhaling zonder te bewegen. Laat je armen vijf keer zijwaarts tot schouderhoogte opkomen als de lucht door je neus naar binnen gaat. Breng je handen weer voor je borst als de lucht naar buiten komt. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen helemaal optilt tot boven je hoofd. Oefen daarna vijf keer waarbij je je armen optilt en op je tenen gaat staan. Sta na de oefening nog een minuut stil met je handen voor je borst. Let op: je bewegingen volgen de automatische ademhaling. Niet je gedachten, maar je ademhaling heeft de leiding.


Loslaten van spanning.
Het algemeen loslaten van spanning in je spieren, zorgt ervoor dat je spieren minder zuurstof vragen, en minder CO2 produceren. Hierdoor worden je bloedsomloop en je ademhaling rustiger. We staan in alle houdingen zo efficiënt mogelijk, zodat we geen onnodige aanspanning maken. Het is in sommige houdingen jaren zoeken om die manier te vinden. Daarnaast doen we ook specifieke oefeningen om de spanning in de schouders en nek los te laten. Zo lang daar veel activiteit is in de ademspieren, zal de ademspanning verhoogd blijven, en verloopt de ademhaling te snel.

Oefeningen:
1 Breng je handen achter je rug in elkaar en strek je armen naar beneden.
2 Houd je hoofd opzij en laat de zijkant van je nek één of twee minuten rekken. Herhaal aan de andere kant.
3 Brug. Ga op je rug liggen met je knieën in 90 graden, en je voeten plat op de grond. Leg je handen vlakbij je voeten. Duw nu met je voeten in de vloer zodat je billen en je rug omhoog komen. Je gewicht staat op je schouders. Oefen vier of vijf ademhalingen om spanningen los te laten rondom je schouders, je nek en je achterhoofd. Bij elke uitademing verder loslaten, bij de inademing niet bewegen. Zak met een uitademing met je rug terug naar de vloer en strek je benen uit naar het plafond. Herhaal de oefening drie keer.
Doet deze oefening zeer in je onderrug? Zorg dat je knieën niet wijd staan. Houd je borst opgeduwd, maar laat je billen een stukje zakken.
middenrif-ademhaling
(Tekeningen van het krijtbord)

Het middenrif.
Links: onderaanzicht.
Rechts: vooraanzicht.
-Wit uitademstand.
- Geel inademstand.

Functie: De borstholte naar de buik toe vergroten bij de inademing, en de borstholte omhoog verkleinen bij de uitademing. Alle andere ademspieren reageren op de activiteit van het middenrif. Hetzij door te voorkomen dat de ribbenkast inklapt bij de neerwaartse beweging van het middenrif bij inademing, of door extra ruimte te maken in de borst door het opzij of omhoog trekken van de ribben bij diepe of snelle inademing. Hetzij door los te laten en ruimte te maken voor de buikorganen die naar beneden en naar voren komen bij de inademing, of door de organen terug naar achter en omhoog te drukken voor de uitademing.

De bovenste inademspieren.
Links: m. sternocleidomastoideus en m. trapezius pars descendens.
Rechts: mm. scaleni.
Functie: Het aan het hoofd en de nekwervels optrekken van sleutelbeen, borstbeen en schouderblad bij de inademing, bij diepe of snelle ademhaling. Bijvoorbeeld bij gapen, niezen, nahijgen, joggen, slechte houding, stress.

keelspieren

Bij langdurige spanning in deze spieren verslechtert de conditie en ontstaan pijnklachten in schouders en nek, een dysfunctionele ademhaling, en hoofdpijn.

Verbeter je houding.
Een ingezakte houding laat weinig ruimte voor de ademhaling. De inhoud van je buik wordt naar voren en omhoog geduwd, waardoor middenrif en buikwand niet meer vrij kunnen bewegen. Voor een gezonde ademhaling en genoeg kracht in de buikspieren en het middenrif, moet je goed rechtop gaan zitten. Heb je gedurende je dag een aantal uur ingezakt gezeten? Dan is de kans groot dat je ademhaling kort en hoog was. Je buikspieren raken daardoor hun steunende kracht kwijt. Door een gezonde houding aan te nemen maak je je buikwand weer sterk, en zullen je schouders minder actief zijn in de ademhaling. Er ontstaat een groter ademvolume, en een lagere ademfrequentie.

Oefeningen:
1 Yoga houdingen.
2 Yoga houdingen.
3 Yoga houdingen.

Het lijkt misschien een niet ingevuld stukje nieuwsbrief. Dat is niet zo. Het beoefenen van yoga houdingen heeft een enorm effect op je ademhaling. Alle rompspieren zijn direct of indirect betrokken bij de ademhaling. Doormiddel van asana’s (yoga houdingen) maken we al deze spieren weer fit. Zo herwinnen we de functie van de spier.

drie-yogahoudingen

Verbeter je conditie.
Alles hierboven gaat over de uitwendige ademhaling. Eigenlijk is de beweging van buik en ribben alleen het uiterlijk symptoom van ademen. De stofwisseling in de organen en de spieren is de daadwerkelijke ademhaling. Je conditie is de samenwerking tussen je spieren, je bloedsomloop, je adempomp, en de aansturing vanuit de hersenen. Hoe efficiënt kan een spier zuurstof opnemen en deze omzetten in energie? En hoe efficiënt kan de spier zich weer ontdoen van zijn uitlaatgassen? Het werkt net als bij een kampvuurtje. Is er te weinig zuurstof, dan kan er geen verbranding plaatsvinden en dooft het vuur. Extra hard blazen helpt. En wij gaan dus extra hard ademen als we staan te springen. Daarnaast is de vraag hoeveel bouwstoffen de spier aangeleverd heeft gekregen? Oftewel, wat heb je op het vuur gegooid? Je bent wat je eet. Je voedsel is belangrijk voor het opbouwen en herstellen van weefsels in de spieren. En dan de rook. De uitlaatgassen. Als je weleens een brommer hebt gehad, dan weet je misschien dat de motor uitvalt als je de uitlaat dicht houdt. In de allereerste plaats is dat waarom wij ademen. Zonder uitademing verzuurt het lichaam. Door het verbeteren van je conditie, kan je lichaam in alle verschillende omstandigheden efficiënt zuurstof aanleveren, verbranden, en de afvalstoffen afvoeren.

Oefeningen:
1 50 spreidsprongen.
2 Vijf minuten joggen.
3 40 squats.

Let op: een goede conditie is niet per sé zichtbaar in de vorm van dikke spierbundels. Gezonde spieren voelen soepel en zacht aan in hun ontspannen toestand, en kunnen flinke kracht leveren. Ze kunnen makkelijk van aanspanning naar ontspanning en andersom. Gezonde houdingsspieren kunnen uren achter elkaar dezelfde spierkracht leveren om het lichaam in positie te houden, zonder pijn te doen.

Geduld.
We hebben een oefening gedaan waarmee je heel letterlijk naar je ademhaling kunt luisteren. Je kunt dit makkelijk thuis doen. Toneelspelers en zangers doen deze oefening meestal in de kleedkamer voordat ze het podium opgaan. De oefening helpt bij het loslaten van zenuwen. Je vertraagt je ademtempo.

Oefenen: Bhramari
Ga goed rechtop zitten. Volg een minuut lang je ademhaling zonder iets te doen of er iets van te vinden. Dat zijn tussen de vijf en tien ademhalingen. Daarna adem je rustig verder in, waarbij je drie delen herkent. De beweging van de buik (2 of 3 tellen). De beweging van de ribben zijwaarts (2 tellen). De beweging van het borstbeen omhoog (2 tellen). Op de uitademing maak je vanuit je keel een zoemende klank. Doordat de lucht langs de stembanden gaat, kan deze niet zo snel naar buiten. Het uitademen gaat langzaam, en je kunt daarin weer drie bewegingen herkennen. De beweging van het borstbeen naar beneden. De beweging van de ribben die smaller worden. De beweging van de buik in de richting van de rug. Doe deze oefening drie keer. Voel daarna een minuut lang de automatische ademhaling. Herhaal de oefening, of blijf nog even in stilte zitten.

zendo-lijfschool

"Ach is dat zo?"
Iedereen kende zenmeester Hakuin. Hij stond bekend als een eerlijke en lieve man. Er woonde in de buurt een meisje waarvan de ouders een slagerij hadden. Op een dag kwamen haar ouders er achter dat hun dochter zwanger was. Heel boos vroegen de ouders wie de vader was, maar het meisje wilde dat niet zeggen. Uit eindelijk bezweek ze onder de druk die haar ouders op haar uitoefenenden en zei ze: “Hakuin is de vader”. De ouders stormden naar Hakuin en beschuldigden hem van deze situatie. Het enige wat Hakuin zei was: “Ach, is dat zo?”. Toen het kind geboren was brachten ze het naar Hakuin. Inmiddels was er niets meer over van zijn goede reputatie, maar daar maakte hij zich niet te druk over. Hij zorgde goed voor het kleine kindje.
Na een jaar kon het meisje het niet meer aanzien en bekende dat niet Hakuin de vader was, maar een jongen van de vismarkt.
De ouders schaamden zich en gingen meteen naar Hakuin om hun excuses aan te bieden, om vergeving te vragen en het kind op te halen. Hakuin bleef rustig, luisterde naar hen en terwijl hij het kind overhandigde zei hij: “Ach, is dat zo”.

youtube-februari-2020

Les gemiste of een vrije dag? Doe fijn wat yoga met Saskia met deze 37 minuten durende les.

vergetenkind

Ingezonden door: Magda
30 jaar ervaring met yoga, waarvan 10 jaar bij De Lijfschool.
Gepensioneerd voogd bij Willem Schrikker Jeugdbescherming.

Na 30 jaar yoga en geen werk meer, heb ik de stoute schoenen aangetrokken; ik heb me aangemeld bij een yoga opleiding. Ik heb altijd met veel plezier yoga gedaan, en ook een aantal keer les gegeven. Het lijkt me wel wat om te werken in een positieve omgeving, en anders dan in mijn baan als voogd voor zwakbegaafde gezinnen, nu eens met mensen te werken waar je een goed gesprek mee kunt voeren en die iets van je kunnen leren.

Half januari ging ik naar de introductiedag van de opleiding. De gehele opleiding duurt een aantal weekenden. Ik vroeg me natuurlijk af of ik er niet te oud voor ben. Kan ik er nog echt mijn werk van maken? “Zeur niet!” zei ik tegen mezelf: “Het is me in elk geval wat waard om mijn lichaam in shape te houden.” De groep en de docenten waren leuk en het zit om de hoek van mijn huis, dus wat wil ik nog meer. Ik besloot me in te schrijven.

Nadat de knoop was doorgehakt ging letterlijk die middag de zon schijnen. Dat geeft me het gevoel dat ik eindelijk een weg in sla waar ik al heel lang heen wil!

Op de introductiedag werden de verhalen van de deelnemers gedeeld. Naast mij zat een jonge vrouw. Ze vertelt dat ze in een zware burn out zit. Als het mijn beurt is, vertel ik aan de groep dat mijn baan heel zwaar was. Het beoefenen van yoga hield mij altijd op de been. Ik deed het naast mijn werk, en zelfs in mijn vakanties.

Ook op De Lijfschool is me weleens gevraagd waarom ik yoga doe. Dan gaf ik meestal in mezelf antwoord: vanwege alles wat ik meemaak op mijn werk. De huishoudens die je te zien krijgt, de omgang van ouders met kinderen, en de toestand waarin de kinderen leven waardoor ik genoodzaakt was ze uit huis te plaatsen, het werken met politie en in de rechtbank. Ik hoor het mezelf nu hardop zeggen voor een volkomen onbekende groep, en gek genoeg maakt het me onverwacht emotioneel.

Gevoelsmatig kwam dat half januari op de introductiedag heel duidelijk naar boven. Ik zag het contrast tussen mijn gezonde lichaam en geest, na jarenlang werken met schrijnende situaties, en de jonge vrouw naast me met haar burn out.

Ik was me niet altijd bewust dat ik mijn lichaam en geest iedere keer weer naar elkaar toe bewoog en zo doende naast mijn werk en in mijn vakanties tot rust kwam door yoga.

Nieuwsbrief Januari 2020

AGENDA
18 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
28 & 29 maart - Yogaweekend
21 maart - zaterdag 10:00 tot 12:00 - Partnerles zwangerschapsyoga.
27 april t/m 1 mei - meivakantie, geen lessen.

zen-yoga-filosofie

ADEM
In januari, februari en maart besteden we aandacht aan ademhaling. Als onderdeel van yoga wordt ademhaling ook "pranayama" genoemd. Dat betekent letterlijk energie-uitwisseling.
De adem heeft een relatie met je gevoel van vrijheid. Spanningen in de ademhaling zijn het gevolg van nervositeit, zorgen of stress. Zolang je deze spanningen niet loslaat uit de ademhaling, kun je ook moeilijk bij het gevoel van rust en vrijheid komen.
We oefenen in drie stappen:
Stap 1 - Observatie (januari)
Vertrouwd raken met de ademhaling.
We luisteren en kijken naar de ademhaling in verschillende houdingen.
Een paar keer rustig verder uitademen, om het middenrif losser te maken.
Bekend worden met tempo, kracht, luchtstroom, spieren en bewegingen.
Stap 2 - Adem beïnvloeden (februari)
Stap 3 - Adem trainen (maart)

Tijdens de asana's (houdingen) letten we vaker op de ademhaling, en met name op het loslaten van verhoogde ademspanning of niet vastzetten van de adem. Aan het einde van de les zullen we in januari liggend specifieke aandachts/ademhalingsoefeningen doen om te leren voelen hoe zacht een ontspannen ademhaling is. In de derde week beginnen we ook met observeren van rustig diep in- en uitademen in de zithouding.
De ademhalingsoefeningen van stap 1 zijn een goede voorbereiding voor meditatie.

blije-yoga

PLAATS VOOR PROEFLESSEN
We hebben weer een overzicht gemaakt met alle groepsindelingen. Zo kunnen we goed zien welke lessen een kleine bezetting hebben. Er is ruimte voor proeflessen op de volgende tijden:
Maandag 20:15
Dinsdag 18:30 en 20:15
Woensdag 9:00, 10:30 en 18:30
Donderdag 9:00, 18:30 en 20:15
Vrijdag 16:00

david-meijer-muur

YOGAWEEKEND MAART
Heb je zin in een heel weekend met yoga oefeningen? Wij bieden in De Lijfschool op 28 en 29 maart een fantastisch weekend vol yoga oefeningen aan voor onze leden en ex-leden. Kijk voor meer informatie op onze website.

Nieuwsbrief December 2019

9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 18 januari - 10:00 tot 12:00.
28 & 29 maart - 2020 - Yogaweekend

pixelart-yoga

Meditatie tijdens Rohatsu
Jaarlijks houden we een stilteweek in de tweede week van december; de week ná Sinterklaas. De gewone yogales is in die week een meditatieles. Daar bereiden we iedereen zo goed mogelijk op voor.

Tijd
Je hoeft zelf niet op de tijd te letten, maar het is prettig om te weten wat we tijdens Rohatsu gaan doen. De les ziet er als volgt uit:
Een aantal rek en strek oefeningen die je benen en rug voorbereiden op het zitten.
Korte uitleg.
In de les van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.
In de les van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.
De meditatie is opgedeeld in 10 minuten zitten en 5 minuten staan.

We willen jullie graag allemaal uitnodigen om na de meditatieles nog een kopje thee te drinken, maar als je liever in stilte vertrekt, dan is dat ook prima.

Opstaan
De staande meditatie is net zo stevig als Tadasana (Berg), met als verschil, de wiegende beweging vanuit de enkels, naar voren en weer overeind. De handen zijn in deze staande oefening bij elkaar boven de navel op de buik. De linkerhand (die staat voor gevoel) ligt met de duim naar binnen gevouwen als een zachte vuist tegen de buik, de rechterhand (die staat voor ratio) ligt daar zacht omheen.
Heb je slapende benen, of een lage bloeddruk? Sta dan niet meteen op. Plaats je benen in een andere zittende positie die je een tijdje stil kunt houden. Voel je je goed? Dan kun je alsnog opstaan en meedoen aan de staande meditatie.
De ogen in de staande oefening zijn half open, je kijkt naar de vloer. Hiermee voorkom je dat je je evenwicht verliest. Zien waar je bent kan je ook helpen om in het hier en nu te blijven.

meditatie-december-2019
(Video met info over de rohatsu)

Uit de les gegrepen
Gelijkmoedigheid:
Emoties en gedachten kunnen borrelen en bewegen. In meditatie zie je dat, maar je blijft je eraan herinneren dat je degene bent die ernaar kijkt. Een stabiele waarnemer.

Yoga, zen en boeddhisme kennen vele teksten. In zo’n tekst wordt een centrale boodschap uitgebreid behandeld. Een mantra of sutra is in veel gevallen een korte samenvatting van een langere tekst, waarmee je makkelijk de boodschap van de tekst kunt herhalen. Je kunt je op die manier kort en snel herinneren aan je reden om vandaag te oefenen. Dit kan helpen gedachten aan andere zaken los te laten.

normale-yoga-amsterdam

Interview Frederike Huijgen
9 jaar bij De Lijfschool, 2x per week.

Mijn eerste kennismaking met De Lijfschool was met zwangerschapsyoga bij David. Daarna ben ik gewone yogalessen gaan volgen. Ergens ben ik er door omstandigheden een paar jaar tussenuit geweest, maar in die tijd heb ik toch het gevoel gehad niet weg te zijn. Via Facebook en de nieuwsbrief ben ik op de hoogte gebleven en ik heb in die periode geleerd de lessen toe te passen in mijn dagelijks leven, zonder de houdingen te doen. Er is heel veel van de lessen op zijn plek gevallen. Wat je leert werkt door.

In de eerste jaren vond ik het weleens lastig om naar yoga te gaan. Ik was dan moe, en dan vond ik dat ik op de bank mocht blijven. Of het regende en dan hoefde ik daar niet doorheen. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Het is irritant als ik niet kan gaan, als dat al een keer gebeurt, dan doe ik er alles aan om die gemiste les in te halen.
Ik zit vaak in de trein. Vroeger kon ik me druk maken over een lelijke flat die ik voorbij zag komen. Ik wond me dan op: “Hoe kan iemand zoiets bedenken. Afschuwelijk.” Door yoga heb ik geleerd om mezelf los te laten. Die intense mening en de spanningen. Ik word me dan bewust van mijn ademhaling en ik krijg een fysiek gevoel van open gaan (ze klopt zich op de borst). Sinds ik dit weet ervaar ik zo’n gebouw heel anders. Ik zie in dat iemand heel hard heeft gewerkt om die flat mogelijk te maken. Aan de tekentafel. De samenwerking met de mensen die daar de hijskranen en heftrucks hebben bestuurd. Alle grondstoffen die erin zijn gegaan, en waar die vandaan komen. Dat die flat een thuis is voor heel veel mensen. Ik kan hem nu niet meer lelijk vinden.
Ik geloof niet dat je elke dag in een stille ruimte moet mediteren. Voor mij is het dagelijks stil zijn in de trein een goede manier om te oefenen. Ik volg twee yogalessen in de week, en thuis mediteer ik.

pixel-yoga-de-pijp

Goed om te weten over de Rohatsu
Je hoeft geen yogamat mee te nemen
Je mag onbeperkt extra lessen volgen, wel graag even opgeven.
Neem een vest en sokken mee. Je wordt niet zo warm als in een yogales.

Nieuwsbrief November 2019

Agenda

9 november - Partnerles zwangerschapsyoga
9 t/m 13 december - Rohatsu meditatieweek - alle lessen alleen meditatie
21 dec t/m 5 januari - Kerst en Oud en Nieuw - gesloten, geen lessen

mindful-yoga-amsterdam

Video van de maand
We zijn weer op pad geweest voor nieuwe video’s! Deze maand sturen we je een instructie voor hachi dan kin door David. Veel plezier met kijken en oefenen. We hebben gratis 70 video’s online in ons youtube kanaal. Het meest uitgebreide yogakanaal in het Nederlands.

youtube-hachidankin

Handhouding
In meditatie met gekruiste benen houden we de handen met de handpalm omhoog op de bovenbenen. Door die positie vallen de schouders makkelijker naar achter. De borstspieren laten dan spanning los, en het gewicht van de armen trekt dan niet de rug voorover.
Je kunt je top van je duim en wijsvinger zachtjes tegen elkaar drukken, en de andere drie vingers houd je ook bij elkaar. De handhouding is bedoeld om je concentratie mee te peilen; als je vingers uit elkaar zijn gevallen, was je afgeleid. Het bijeen houden kan je helpen de constante zachte aandacht te vinden voor meditatie.

dolphin-yoga

Tellen: de één-punt-gerichte meditatie of concentratietraining.
We hebben opnieuw geoefend met tellen van de buikbewegingen. Hiermee krijg je houvast voor je concentratie. Je hebt een vast punt om je aandacht op te richten. Doordat dat vaste punt ritmisch beweegt, kun je tellen hoe lang je aandachtspan is; hoeveel tellen voordat er een gedachte komt? Ook kun je volgen hoe vaak het je lukt om je te concentreren; hoe vaak begin je bij één?

Stil en recht zitten
In de laatste vier maanden van het jaar besteden we in de yogahoudingen veel aandacht aan het strekken van de rug. Je krijgt daardoor een beter gevoel in je rug, en sterkere spieren. We oefenen twee keer per les met het zitten in meditatie, waarbij je je rug gestrekt houdt. Als je in je dagelijks leven ook let op een goede houding, dan zal het steeds makkelijker worden. Je rug neemt die gestrekte vorm over. Zo hoef je er na langere tijd trainen minder op te letten.
Tijdens meditatie helpt het gestrekt zitten. Als je helemaal stil kunt zitten raak je minder snel afgeleid door je gedachten en je omgeving. Met een ingezakte houding zul je sneller ontevreden zijn over je lichaam, je hebt minder lucht, je gaat sneller dagdromen of piekeren. Houd je hoofd koel: zit rechtop.

yoga-oefeningen

Aandacht geen inhoud
In meditatie trainen we het richten van de aandacht op een vooraf bepaalde plek, of een onderwerp. Na het richten komt het volhouden. Dat is eigenlijk hetzelfde als lange tijd kunnen negeren van verlangen. Leer de drang weerstaan om je met iets anders bezig te houden. Als je dat een poosje doet, verdwijnt er veel ruis uit je systeem. Met oefening weet je precies hoe je dat moet doen, omdat je het vaker voor elkaar hebt gekregen. De afleidingen krijgen dan steeds minder aantrekkingskracht.
Zie je aandacht als een vizier. Je richt. Je houdt het vizier stil. Je kijkt erdoor. Je ziet je buik bewegen en je telt de bewegingen. Yoga is het wegvallen van de ruis, dan is de ziener in zijn ware aard. Zolang je denkt of oordeelt over wat je door het vizier ziet, ervaar je alleen het onderwerp waar je naar kijkt. Of dat nou een lichaamsdeel is waar je over nadenkt, of je werk, of je buurvrouw; zolang je jezelf laat vermaken door ‘mind stuff’ heb je geen besef van je eigen bestaan. Volgens de sutra’s: “You become all that stuff”. Wij oefenen het bewust worden van de aandacht als een leeg werktuig. Richten. Stilhouden. Bij afleiding herhalen.

ontspannen-op-de-mat

Opstaan
Tijdens Rohatsu zullen we in de lessen van 60 minuten in totaal 45 minuten in stilte oefenen, en in de lessen van 90 minuten is het 60 minuten stil. We hebben niet genoeg voorbereiding om dat in één zit te doen. Het zitten zal steeds tien minuten duren. Dan gaat er een bel. We wisselen van houding.
De staande meditatie oefeningen zullen we in de komende weken instuderen. We gaan steeds vijf minuten staan, in stilte. Zo kun je wel verder oefenen met je meditatie, maar hoef je niet meteen een uur vol te houden in de zithouding.

marcella-yoga
(Groetjes van Marcella uit Kyoto. Hier te zien in de prachtige Ryoan-ji tempel alvast aan het oefenen voor de Rohatsu)

—————————————
Huisregels
We zijn heel blij met de komst van nieuwe leden in de afgelopen maanden. Na het rustige voorjaar en de stille zomer, is er gelukkig weer bedrijvigheid in De Lijfschool. We zijn hard bezig met het aanleren van een goede uitgestrekte houding, en met het doornemen van alle theorie en praktijk rondom meditatie. Buiten het aanbieden van yoga en meditatie vinden wij het heel belangrijk om een geschikte omgeving aan te bieden aan onze yogi’s. Dat laatste kunnen wij niet alleen. We zijn allemaal de omgeving van de ander. Om te weten hoe we kunnen bijdragen aan een geschikte sfeer, zijn er in onze school huisregels.
Hieronder vind je drie regels die we deze maand onder de aandacht willen brengen voor een hygiënische en geluidsarme zaal:
Neem je eigen mat mee. Voor proeflessen, zwangerschapsyoga en Rohatsu bieden wij goed onderhouden, schone yogamatten. In alle andere gevallen vragen wij jullie om een eigen schone mat mee te nemen. Mocht je dat een keer vergeten, dan is het mogelijk om een mat te huren voor €2,-. Deze bijdragen gaan naar het goede doel: jaarlijks hebben wij meerdere keren te maken met leden die tijdelijk krap bij kas zitten. Die willen we graag in de lessen houden. Vaak een lastige periode waarin yoga juist belangrijk is. Op verschillende manieren zetten wij geld opzij op onze ‘yogafonds’ rekening. Ook het geld dat wij ophalen met de verhuur van matten gaat daarheen. Huur je een mat, dan draag je dus bij aan het aanbieden van yogalessen aan mensen die dat tijdelijk niet kunnen betalen.
Zet je telefoon uit. De afgelopen weken zijn er steeds vaker telefoongeluiden in de kleedkamer. Denk voor de les aan het uitschakelen van geluiden en trilfunctie. Trillende telefoons laten de hele houten kast mee trillen en maken daardoor veel lawaai. Vergeet ook niet je wekker uit te schakelen, want die gaat ook af als je je geluid uitzet. Gaat je telefoon toch af tijdens de les? Ga dan meteen naar je spullen en zet hem uit. Niet je berichten lezen, en ook zeker niet opnemen!
Gebruik het toilet niet tijdens de les. Het is voor iedereen prettig als we op tijd beginnen met de les. De starttijd van de les, is de tijd waarop de leraar je welkom heet in de zaal en begint met de instructie voor de eerste oefening. Zorg ervoor dat je dan klaar zit op je kussen. Dit is niet het moment om naar het toilet te gaan, want dan laat je iedereen in de zaal op je wachten, en dit gaat van de lestijd af. Ook tijdens de les liever geen bezoek aan het toilet. Zo voorkom je dat je uitleg mist, of dat de uitleg moet worden herhaald, en doordat er minder mensen heen en weer lopen is er minder afleiding. We hebben enkele leden met een uitzondering voor deze regel, wegens persoonlijke omstandigheden. Je mag je natuurlijk altijd melden als het voor jou niet mogelijk is om je aan deze huisregel te houden. Voor het snuiten van je neus kun je terecht bij de schoenenkast. Daar staat een doos met tissues.
Voor de volledige lijst met huisregels kun je terecht op onze website, of vraag het papieren lijstje aan je leraar.

daruma-amsterdam

Van Hier Tot Tokyo
Magda was bij de Japanse antiquair op de Prinsengracht 'Van Hier Tot Tokyo', en zag daar deze schildering van Daruma.
Goed gespot Magda! 👍

daruma-australie

Downunder
Op vakantie in Australië, liep Deborah langs theehuis 'Daruma Tea'.

Er zijn legenden dat Daruma het thee drinken heeft uitgevonden. Het zou hem hebben geholpen wakker te blijven tijdens zijn meditaties.