FUDOSHIN “Geest/hart van de krijger”
Fudoshin is de ‘immovable mind’. Het innerlijk dat bereid is alle uitdagingen van het leven aan te gaan. Een staat van focus, zelfbeheersing, kracht, vrij van angst. Deze staat van onverzetbaarheid is essentieel in de beoefening van yoga.
Fudoshin is een krachtige staat van volledige overtuiging. In het sanskriet wordt ook gesproken van ‘abhyasa’, wat vertaalt als focus, doorzettingsvermogen, training, volharding, concentratie, herhaling. De geest is energiek en klaar om de strijd aan te gaan, zeker van een goede afloop. Een krijger is moedig, vol vertrouwen. Fudoshin wordt beschreven als een geest waarin geen plaats is voor verwarring, twijfel, aarzeling.
Vroeger waren de Samurai in Japan het toonbeeld van fudoshin. Zij stonden voor moed en vastberadenheid om de confrontatie aan te gaan met moeilijkheden, gevaar, pijn en de dood. Deze bereidheid wordt in het Japans ook kokoro-gamae genoemd. Het klaar staan en bereid zijn te doen wat nodig is. Gamae of kamae verwijst naar de houding, zoals tadasana/berghouding. We staan even in deze houding, om op onze plaats te landen en de juiste attitude te voelen. Kokoro is hetzelfde karakter als shin, de mentale houding. De combinatie kokoro-gamae is lichaam en geest niet gescheiden, maar als eenheid, klaar voor je training.
Vanuit een Westerse blik denken we misschien bij krijger aan een agressieve vechtersbaas. Een krijger zonder woede of agressie, een vredesstrijder, is wellicht een lastig begrip. De Japanse zwaardmeester Bokuden zei: “Mentale rust, niet vaardigheid, is het teken van een doorgewinterd samurai”. Wij kunnen ons misschien niet altijd vinden in de vereniging van pijn, dreiging of tegenslag en een vredige kalme geest. Echter, dit is de essentie van zen en yoga. Patanjali schrijft in zijn Yoga Sutra’s: “Doorzetten (abhyasa) leidt uiteindelijk tot een diepe verandering in meditatie, waarna alle andere oefeningen moeiteloos en natuurlijk verlopen.”
In ons dagelijks leven lost fudoshin de ziekten van de geest op: woede, twijfel, angst en overweldigd worden. Door geconcentreerde training ontwikkel je innerlijke stabiliteit en helderheid.
Je staat klaar voor je training in de berghouding en je neemt het besluit:
- Minder pijn
- Minder weerzin
- Minder vol hoofd
- Minder moe
- Beter slapen
- Minder bang
- Grotere belastbaarheid
- Groter uithoudingsvermogen
- Niet zwichten onder druk
- Gezonde zelfbeheersing
- Minder spanning en irritatie
- Geduldig
- Stevig staan
- Sterke autonomie
- Nee zeggen zonder strijd
- Duidelijkheid
- Knoop doorhakken
Fudoshin is een staat van doelgerichtheid, je niet laten afleiden door wat dan ook, complete mentale stabiliteit. Je kunt deze state of mind bijvoorbeeld gebruiken op je werk, als je met een bepaalde taak aan de slag wilt en je niet wilt laten afleiden. Je wilt alleen déze ene taak doen en niets anders. Het geeft je ook rust wanneer polarisatie plaatsvindt in de maatschappij. Je moet behoorlijk sterk zijn om in het midden te blijven, niet gedwongen worden om zelf radicaal te worden. De kracht om niet bang te zijn voor verschillende ideeën en bereid zijn samen te komen.
Monniken oefenden dit onder zware omstandigheden. Hun training was bedoeld om heel diep te gaan in de meditatie. Dat betekent dat je bereid moet zijn de confrontatie aan te gaan met je donkerste herinneringen, grootste pijn en spijt, en de schaduwen uit de krochten van je eigen ziel, waarbij je geen angsten uitstaat, maar rust en compassie blijft voelen. Het trainen in een klooster is dus niet altijd gericht op daadwerkelijke dreiging van buitenaf, maar op het kunnen omgaan met tegenslagen en misleidende dromen uit je eigen leven. Met oefening kun je je meditatie volhouden en laat je je niet uit het veld slaan. Zo overwin je zwaktes, ontwikkel je acceptatie en vind je jiriki (de kracht die nodig is in meditatie om de geest tot eenheid te brengen).
Fudoshin is volhouden bij moeilijke opgaven. Jezelf pushen en vooral niet opgeven. De voldoening erna ervaren. Het vuur van fudoshin maakt ons wakker, fel, een gevoel van onuitputtelijke natuurlijke kracht. We hakken knopen door, staan stevig in de schoenen en hebben ruggengraat als het erop aan komt.
- Fudo-shin is de onverzetbare hart-geest, dat wil niet zeggen dat je niet reageert of kil bent. Een rots in de branding.
- Fudo-shin is doorzettingsvermogen en tegelijk niet over je eigen grenzen heen gaan.
- Fudo-shin is acceptie van recht en onrecht, maar niet gevoelloosheid.
- Fudo-shin is kalm kunnen zijn onder druk.
In de oude teksten wordt fudoshin gekoppeld aan de godheid Fudo-Myoo. Hij wordt afgebeeld kijkend met één oog omhoog en één oog naar benedenhij is in contact met het aardse en het grotere. Een zwaard in één hand om zijn illusies mee door te snijden en een touw in de andere hand om losgeslagen passie te kunnen beteugelen. Begeerte beteugelen, los komen van losgeslagen passies en obsessies, verslavingen, die je meevoeren in wat je denkt dat je wil, maar die jou beheersen en die jou brengen waar je niet wilt zijn.
Niet meteen meegaan met alles wat in je hoofd opkomt. Want echt niet elke gedachte bestaat puur uit juistheid. Niet meteen toegeven aan elke emotie, niet onderdrukken maar als een wijs persoon het in overweging nemen om daarna wel of niet te handelen. Want niet elke emotie bestaat puur uit juistheid. Niet elke handeling die je kunt bedenken moet uitgevoerd worden. Niet elke droom moet nagejaagd worden. Soms is dat heel duidelijk als je ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Fudoshin is spaarzaam met energie om deze in te zetten als het echt nodig is. Zo loopt de krijger niet in zeven sloten tegelijk. Je hebt rust om juiste besluiten te maken. Je bezit kracht te verdragen wat er op je pad komt. En bovenal: je hebt vrede met jezelf.