September 2019

NIeuwsbrief September 2019

AGENDA

Sept t/m dec - extra aandacht voor zen-meditatie
Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 7 september - 10:00 tot 12:00.
Yogaweekend 14 & 15 september - yogaweekend
Herfstvakantie - open - alle lessen gaan door
Kerstvakantie 23 dec t/m 3 jan - gesloten - geen lessen

plank asana yoga kracht

Plank
Waarvoor: Buikspieren
Lastig voor: Polsen
Vervangen met: Lage plank op de onderarmen

Je kunt in deze oefening leren om niet alles op je armen te laten neerkomen. Alle spieren in je hele lijf moeten mee tillen. Het gevoel in je benen en buik is met name belangrijk. Als je niet je hele lijf laat werken, dan krijg je overbelasting van je polsen, onderrug en nek. Een oefening laat altijd alleen maar zien hoe jij je lichaam aanstuurt. Dus als je in de plank ziet dat jij je lichaam ergens overbelast, dan gebeurt dat de hele week. De oefening doe je om deze overbelasting te leren oplossen.
Vind jij dit een lastige oefening, omdat je snel last krijgt van je onderrug of polsen? Dan is juist deze oefening een graadmeter voor je vooruitgang in je training. Het beste begin je met een moeilijke oefening in aangepaste variant, en werk je voor langere periode aan sterker worden. Een goede aanpassing, is op handen en knieën staan. Zo kun je zonder gewicht te dragen, rustig je rug recht zetten. Oefen om met rechte rug en sterke buik, ook tien seconden je knieën van de grond te halen en een hele plank uit te voeren. Als je je benen weer buigt, en je knieën staan weer aan de grond, controleer je de strekking van je rug.

Uiteindelijk heb je de kracht van plank nodig voor goede push-ups, parsvakonasana en krijger III.

youtube de Lijfschool

Video van de Maand
We hebben weer een nieuwe oefenvideo gemaakt voor thuis. Yogahoudingen en buikspieroefeningen. Er zijn nog meer video's op ons youtube kanaal.

soepele-schouders

Meditatie is Zen
Wist je dat Daruma de grondlegger is van zen? Het woord zen is Japans en betekent letterlijk meditatie, maar het staat ook voor een leefwijze: simpel leven. Zen zoals Daruma het heeft bedoeld, is gericht op de realiteit waarnemen zoals deze is.
Veel mensen willen aan een ander vragen hoe ze moeten leven, wat ze moeten lezen, wat ze moeten oefenen, welke zalfjes ze moeten smeren en waarin ze moeten geloven. In de zen-traditie zijn al deze vragen verboden. Omdat ze toch steeds gesteld worden, zijn er veel korte zen-verhaaltjes om de ironie van de vraag terug te leggen bij degene die de vraag stelt. De meeste gedachten zijn alleen maar een vorm van spanning. Is het nodig dat je dit hardop vraagt? Kortom. Een zenmeester geeft nooit antwoord.
Als wij les geven, dan is het niet de bedoeling om een geloof te verspreiden, of nieuwe kennis op te doen, maar om eigen waarneming te stimuleren. Uitleg tijdens de les is gericht op de eigen ervaring van het moment. Soms komen er vragen in je op terwijl je oefent. De ene vraag is natuurlijk praktisch, en gaat over iets wat je écht moet weten om op dat moment je werk te doen. De andere vraag kun je zien komen, en zonder antwoord weer loslaten.


deshan-xuanjian
(Tekening van: Angel City Zen Center)

De Zomer-Actie geslaagd!
Jullie hebben enthousiast gebruik gemaakt van de zomer-actie, €12,50 voor 4 extra lessen. Volgend jaar nog een keer.

Abonnementen en betaling
Je mag tussentijds op elk moment je lestijd wijzigen, of overgaan op een ander aantal lessen per week. Graag via email, bellen of even met je leraar bespreken.
Heb je om wat voor reden dan ook moeite met betalen, dan helpen wij je graag. Laat van je horen, dan kunnen we samen een oplossing verzinnen.

ontspannen in de Lijfschool

Yogaweekend
Volgend weekend, 14 en 15 september, kun je nog meedoen met het yogaweekend. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. We kunnen in het weekend aan alle onderdelen van Daruma Yoga meer tijd besteden. Diepere ontspanning, langere ademhaling, verder rekken en rustiger stilstaan. Lijkt het je wat? Kom meedoen! Inschrijven kan per email, of even zeggen bij de training.

Iets schrijven?
We zijn altijd blij met een ingezonden stukje. Heb je iets te melden over jouw ervaring met zen in het dagelijks leven? Vind je het leuk om uit te leggen wat je aan de yogalessen hebt voor je werk? Elke maand maken we een nieuwsbrief waarin we graag een persoonlijk stukje van onze leden opnemen. Inzenden kan naar de redactie. 😉