Nieuwsbrief Januari

Nieuw kwartaal
We hebben 2023 mooi afgerond met tijd voor meditatie. In januari start er weer een nieuw kwartaal, met verdieping in de ademhaling.
Lotusbloem Japan Nagano

De zenmeester Bankei
Bankei sprak voor een groot publiek. Monniken uit verschillende tradities, leken, vrouwen, mannen waren met meer dan 1600 bijeengekomen. Bankei werd gezien als de levende legende met het diepste inzicht. Soms sprak hij de vrouwen aan, soms de monniken, dan weer de ouderen, maar iedereen herkende iets van zichzelf en luisterde naar zijn lessen. Hij noemde het Zelf steevast het Ongeborene.

Doen is moeilijk
“Zelfs degenen in deze groep, die beamen wat ik zeg, zullen voor een deel luisteraars en leraren zijn die alleen met hun mond lesgeven over het Ongeborene, zonder erin te verblijven, mensen die alleen weten over het Ongeborene, mensen die het intellectueel begrijpen. Vanuit het Ongeborene bekeken, is intellectueel begrijpen een holle speculatie, je kunt niet zeggen dat zo iemand het Ongeborene volledig voelt. In alle eerlijkheid is een dergelijke benadering waardeloos. Als je van daaruit anderen vertelt over het Ongeborene kunnen ze niet begrijpen waar je het over hebt, niemand komt daarmee tot werkelijk inzicht. De reden daarvoor is dat je om te beginnen, zelf niet alles hebt overgelaten aan je eigen boeddhanatuur, die ongeboren bijzonder verlichte kracht; je leeft niet met de lessen of het nut van het Ongeborene op elk moment in alle dingen - je doet het zelf niet en je zegt alleen wat je intellectueel snapt, daarmee kunnen anderen het niet vatten. Als je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel met mijn preek, het niet echt beoefent, het niet echt uitvoert, als je alleen vertelt wat jij met je intellect snapt, dan kan een ander onmogelijk die diepe realisatie voelen. Uiteindelijk leidt dat alleen tot laster. Dus, ook al duiken er van tijd tot tijd mensen op die tot een diep inzicht zijn gekomen, je vindt er zelden één die zich in al zijn handelen, spreken en denken hier en nu naar zijn inzicht gedraagt. Het snappen is makkelijk, het doen is moeilijk.”

zen tempel in japan

Gedichten in de zen-traditie
Er zijn prachtige zen gedichten en haiku’s. Door de honderden jaren heen zijn er vele teksten nagelaten die je even doen nadenken. De ene tekst is gemaakt om zijn schoonheid, de andere om je op te schudden.

Goed is verschrikkelijk
Slecht is verschrikkelijk
Verschrikkelijk is verschrikkelijk
Dingen en gebeurtenissen
Zijn de uitkomst van omstandigheden

~ Bankei, 1622-1693