Nieuwsbrief December 2019

9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 18 januari - 10:00 tot 12:00.
28 & 29 maart - 2020 - Yogaweekend

pixelart-yoga

Meditatie tijdens Rohatsu
Jaarlijks houden we een stilteweek in de tweede week van december; de week ná Sinterklaas. De gewone yogales is in die week een meditatieles. Daar bereiden we iedereen zo goed mogelijk op voor.

Tijd
Je hoeft zelf niet op de tijd te letten, maar het is prettig om te weten wat we tijdens Rohatsu gaan doen. De les ziet er als volgt uit:
Een aantal rek en strek oefeningen die je benen en rug voorbereiden op het zitten.
Korte uitleg.
In de les van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.
In de les van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.
De meditatie is opgedeeld in 10 minuten zitten en 5 minuten staan.

We willen jullie graag allemaal uitnodigen om na de meditatieles nog een kopje thee te drinken, maar als je liever in stilte vertrekt, dan is dat ook prima.

Opstaan
De staande meditatie is net zo stevig als Tadasana (Berg), met als verschil, de wiegende beweging vanuit de enkels, naar voren en weer overeind. De handen zijn in deze staande oefening bij elkaar boven de navel op de buik. De linkerhand (die staat voor gevoel) ligt met de duim naar binnen gevouwen als een zachte vuist tegen de buik, de rechterhand (die staat voor ratio) ligt daar zacht omheen.
Heb je slapende benen, of een lage bloeddruk? Sta dan niet meteen op. Plaats je benen in een andere zittende positie die je een tijdje stil kunt houden. Voel je je goed? Dan kun je alsnog opstaan en meedoen aan de staande meditatie.
De ogen in de staande oefening zijn half open, je kijkt naar de vloer. Hiermee voorkom je dat je je evenwicht verliest. Zien waar je bent kan je ook helpen om in het hier en nu te blijven.

meditatie-december-2019
(Video met info over de rohatsu)

Uit de les gegrepen
Gelijkmoedigheid:
Emoties en gedachten kunnen borrelen en bewegen. In meditatie zie je dat, maar je blijft je eraan herinneren dat je degene bent die ernaar kijkt. Een stabiele waarnemer.

Yoga, zen en boeddhisme kennen vele teksten. In zo’n tekst wordt een centrale boodschap uitgebreid behandeld. Een mantra of sutra is in veel gevallen een korte samenvatting van een langere tekst, waarmee je makkelijk de boodschap van de tekst kunt herhalen. Je kunt je op die manier kort en snel herinneren aan je reden om vandaag te oefenen. Dit kan helpen gedachten aan andere zaken los te laten.

normale-yoga-amsterdam

Interview Frederike Huijgen
9 jaar bij De Lijfschool, 2x per week.

Mijn eerste kennismaking met De Lijfschool was met zwangerschapsyoga bij David. Daarna ben ik gewone yogalessen gaan volgen. Ergens ben ik er door omstandigheden een paar jaar tussenuit geweest, maar in die tijd heb ik toch het gevoel gehad niet weg te zijn. Via Facebook en de nieuwsbrief ben ik op de hoogte gebleven en ik heb in die periode geleerd de lessen toe te passen in mijn dagelijks leven, zonder de houdingen te doen. Er is heel veel van de lessen op zijn plek gevallen. Wat je leert werkt door.

In de eerste jaren vond ik het weleens lastig om naar yoga te gaan. Ik was dan moe, en dan vond ik dat ik op de bank mocht blijven. Of het regende en dan hoefde ik daar niet doorheen. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Het is irritant als ik niet kan gaan, als dat al een keer gebeurt, dan doe ik er alles aan om die gemiste les in te halen.
Ik zit vaak in de trein. Vroeger kon ik me druk maken over een lelijke flat die ik voorbij zag komen. Ik wond me dan op: “Hoe kan iemand zoiets bedenken. Afschuwelijk.” Door yoga heb ik geleerd om mezelf los te laten. Die intense mening en de spanningen. Ik word me dan bewust van mijn ademhaling en ik krijg een fysiek gevoel van open gaan (ze klopt zich op de borst). Sinds ik dit weet ervaar ik zo’n gebouw heel anders. Ik zie in dat iemand heel hard heeft gewerkt om die flat mogelijk te maken. Aan de tekentafel. De samenwerking met de mensen die daar de hijskranen en heftrucks hebben bestuurd. Alle grondstoffen die erin zijn gegaan, en waar die vandaan komen. Dat die flat een thuis is voor heel veel mensen. Ik kan hem nu niet meer lelijk vinden.
Ik geloof niet dat je elke dag in een stille ruimte moet mediteren. Voor mij is het dagelijks stil zijn in de trein een goede manier om te oefenen. Ik volg twee yogalessen in de week, en thuis mediteer ik.

pixel-yoga-de-pijp

Goed om te weten over de Rohatsu
Je hoeft geen yogamat mee te nemen
Je mag onbeperkt extra lessen volgen, wel graag even opgeven.
Neem een vest en sokken mee. Je wordt niet zo warm als in een yogales.