Nieuwsbrief November

Agenda
Van september t/m december is er extra aandacht voor stiltemeditatie
Rohatsu meditatieweek - 11 t/m 15 december
Kerstvakantie 23 december t/m 7 januari - geen lessen
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 februari - alle lessen gaan door
29 maart 2024 - goede vrijdag - alle lessen gaan door

Vakantie kiekje uit Tokyo

Rohatsu
Over zes weken, vanaf 11 december, is onze jaarlijkste meditatieweek: Rohatsu. Een bijzondere week waarin we naar binnen keren, maar ook juist onze blik weer helder naar buiten weten te richten.

“In daily activities without discrimination, I alone naturally harmonize.
Not grasping or rejecting anywhere,
Not going with or going against.
Who considers crimson and purple honorable?
There's not a speck of dust in the mountains.
Spiritual powers and wondrous functioning:
Hauling water and carrying firewood.“

~uit brief aan Ch’en Jen-li van Meester Ta Hui

We zullen de komende weken nog uitleggen hoe de lessen in de week van Rohatsu week verlopen. Heb je hier vragen over stel deze dan voor of na de les. De Rohatsu is dit jaar van 11 t/m 15 december.

Uitzicht over NAKANO

Thuis oefenen
We horen vaak dat er wordt gedacht dat thuis oefenen van weinig betekenis is als het korter is dan de les in de school. Regelmatig oefenen heeft juist een grote invloed op de ontwikkeling van je concentratie, ontspanning en gezonde houding. Zie de les die je volgt als tijd om te leren, nieuwe gevoelens, interessante oefeningen. De oefeningen thuis doe je voor herhaling en om het geleerde toe te passen in dagelijkse situaties. Als je elke week een uur les volgt, kun je bijvoorbeeld elke ochtend twintig minuten bewegen en ‘s avonds tien minuten meditatie oefenen. Zo heb je drie uur extra training in de week en na meditatie rust je beter uit in je slaap.

Thuis yoga oefenen

Het letten op je houding voegt dagelijks positieve tijd toe aan je training. Houd je rug een tijdje goed uitgestrekt. Je buik- en rugspieren worden hier sterker van. Laat je schouders een paar keer zakken. Spanningen in je nek verminderen daardoor. Leg een paar minuten je handen tegen je buik en voel tien of twintig ademhalingen. Hiermee krijg je rust in je hoofd, ontspannen je ademspieren en het is gezond voor je hart en bloedvaten.
Thuis oefenen hoeft dus niet zo lang. Als je een paar bewegingen of houdingen uit je les onthoudt dan kun je vrij makkelijk je totaal aantal minuten per week positieve invloed op je lichaam en geest verviervoudigen. Het mag makkelijk zijn. Je mag de leuke dingen herhalen. Je kunt jezelf wekelijks voor een uitdaging stellen. Vul het in op je eigen manier. Óf volg regelmatig een videootje uit ons YouTube kanaal, als je zelf niet goed weet waar je moet beginnen.

Japans festival 2023

Praktische zaken
Telefoon uit
Graag extra opletten dat je de rest van het jaar je telefoon helemaal uit zet voor de les. Dus ook geen trilfunctie!!! Zo maken we de zaal nog rustiger.

Warme kleding
Neem de komende maanden sokken, truien, vesten mee de zaal in en leg deze naast je mat voor de laatste twintig minuten van de les. Je kunt deze kleren aandoen als je gaat liggen voor de ontspanningsoefeningen of voordat je gaat zitten voor de laatste meditatie.

Lessen inhalen
Volg je lessen in de ochtend maar kun je niet komen? Je mag ook inhalen in de avond. Deze lessen zijn een half uurtje langer, houd daar rekening mee ivm je avondeten. Volg je les om 18:15, dan eet je misschien daarna om 20:00 uur. Vind je dat erg laat, neem dan iets kleins rond half 5. Een boterham met een appel bijvoorbeeld. Plan je maaltijd wat eerder als je naar de les van 20:15 komt. Het liefst eet je uiterlijk twee uur voordat je gaat mediteren of sporten.

Geen eten en drinken in de zaal
Neem geen waterflessen mee in de zaal. Je mag voor en na de les drinken. In dringende gevallen kun je stilletjes de zaal uit lopen en een glaasje water pakken. Zo houden we de trainingsruimte zo opgeruimd mogelijk. Heb je vaak dorst in de les? Let er dan overdag op dat je met regelmaat wat drinkt. Je zult dan merken dat je tijdens de les niet wordt afgeleid door dorst.


Nieuwsbrief Oktober

“Meditatie leert ons hoe we stil kunnen zitten midden in onszelf, in ons hart, in onze adem, in de wereld en ons vervolgens kunnen openen naar ons ruimere zelf en naar de wereld van anderen. In die geest gaat de wereld transparant door ons heen en beginnen we te voelen hoe buiten noch binnen bestaan. Iedere dag raakt die oefening steeds meer van ons leven aan en ontdekken we waar de oude teksten over spreken.”

~ Zen Cirkels. De essentie van zen - verhalen en gedichten van Oosterse en Westerse zenmeester

japanese vulkaan

Iwaki-san, Aomori prefectuur / Foto: Saskia

BRRRR
Het wordt kouder: neem sokken en een trui mee de zaal in voor de meditatie en ontspanningsoefeningen.

MEDITATIEBOEKJE
Voor wie thuis ook wil oefenen met stiltemeditatie hebben wij een oefenboekje gemaakt. Je kunt dit zelf uitprinten. Je maakt in het boekje elke keer een aantekening als je hebt geoefend. Zo kun je aan het einde van het kwartaal teruglezen hoe je ervaring met meditatie over een langere periode is geweest. Het geeft je inzicht in je ontwikkeling. Je ziet dan ook duidelijker wat voor invloed de meditatie heeft op je dagelijks leven.

Zen

LESSEN IN HET NAJAAR
In september hebben we de basis van het mediteren doorgenomen: Recht zitten (asana), concentratie trainen (dharana), bewust zijn in stilte (shikantaza).
We oefenen met het maken van een gezonde uitgestrekte houding, een natuurlijke ademhaling die we niet vastzetten, en het soepel maken van de heupen om makkelijker en langer in de meditatiehouding te kunnen zitten. We begrijpen hoe we in praktische stappen een meditatie in gaan.

In oktober zullen we aan het begin en einde van de les, maar ook in de yogahoudingen, oefenen om de houding bewust voor een langere tijd niet te bewegen. Hiermee versterken we de concentratie en ervaren we minder afleiding. De meditatie wordt langer en stiller.

Geluk voor iedereen

Één van de zeven geluksgoden. Kamaishi, Iwate prefectuur / Foto: David

“Met meditatie komen we bij de leegte of het vacuüm, in het Sanskriet aangeduid met shunyata en in het Japans met mu. Deze leegte is oneindig. […] Het blijft buitengewoon moeilijk om heel duidelijk te zien dat alle dingen in zichzelf leeg zijn.”

~ Van leerling tot meester. Een doorlopende confrontatie met mijn eigen stupiditeit