Nieuwsbrief December

Nieuwsbrief December

Voel je je gezond, heb je geen symptomen, dan mag je yogalessen volgen. Je vaste plaats in het rooster staat zoals gewoonlijk voor je gereserveerd. Lestijd wisselen? Graag even een e-mail naar info@lijfschool.nl

Agenda
- ROHATSU - 7 t/m 11 december - meditatielessen op alle uren
- Kerstvakantie - 21 dec t/m 1 jan - geen reguliere yogalessen
- Maandag 21 december wel zwangerschapsyoga. (aanmelden verplicht)
- Yogaweekend - 6 & 7 februari - 4 plaatsen beschikbaar, 4 plaatsen zijn al gereserveerd. Het yogaweekend is alleen voor leden.
- Partnerles zwangerschapsyoga zaterdag 23 januari

De Lijfschool draait door
Wij willen iedereen nog maar eens bedanken voor het veilig houden van onze yogalessen. De afgelopen maanden is alles goed gegaan. Er is niemand besmet geraakt tijdens een les in onze school. Dat geeft ons het vertrouwen dat we zo door kunnen gaan.
Na een aantal weken zonder e-mails, ontvangen we graag weer berichten over afmelden voor en inhalen van lessen. Wil je naar een ander uur in het vaste rooster, of iets veranderen in je abonnement, dan kan dat ook. Wij zijn voor alles te bereiken op info@lijfschool.nl
Al met al kijken wij in december terug op een heel goed jaar, waarin we de kracht van onze yogaschool, ons publiek en onze eigen kwaliteit volop hebben gezien. Dat geeft een hoop inspiratie. Met een liefdevol gevoel kijken wij alvast uit naar 2021. We willen daar graag met velen van jullie een gezonde tijd van maken.

onthechting

Rohatsu
Een hele week rust aan je hoofd. Wie wil dat nou niet? Bij ons kan het. In de week van 7 t/m 11 december geven we op alle uren meditatieles. Deze lessen bestaan uit een korte inleiding met wat rekken en strekken om het zitten makkelijker te maken, een lange meditatie die opgedeeld is in stukken staande en stukken zittende stiltemeditatie, een korte afsluiting met wat rekken en strekken.
Neem je kussen of een kussensloop mee. Denk eraan dat de deuren op een kier staan, en er dus koude lucht door de zaal stroomt. Een vest, sokken of een dekentje kunnen je helpen om rustig te mediteren.
Voor Rohatsu sta je in het rooster zoals gewoonlijk. Wil je extra lessen volgen, of van lestijd wisselen? Laat het ons weten. Vanwege de corona-maatregelen is vooraf reserveren verplicht. Je plaats in het vaste rooster geldt ook als reservering. Je kunt deze doormiddel van een e-mail verplaatsen naar een ander uur. Kom je gewoon? Dan hoef je niets te doen.

Kijk onderstaande video voor meer uitleg over de staande en zittende stiltemeditatie.

rohatsu 2020

Nieuwsbrief November

nieuwsbrief

AGENDA
- Zaterdag 14 november - PARTNERLES zwangerschapsyoga 10:00-12:00 (vol)
- Maandag 7 t/m vrijdag 11 december - ROHATSU - alle lestijden meditatieles
- Maandag 21 dec t/m 3 jan - KERSTVAKANTIE - geen lessen

ASANA
De lichamelijke training bestaat uit lichaamshoudingen, in langzame, snelle of repeterende routines. Deze houdingen heten ‘asana’. Het betekent eigenlijk eerder ‘zithouding’. Eeuwen lang waren er niet zoveel verschillende ‘asana’. Van de honderd houdingen begin vorige eeuw, zijn het er tienduizenden geworden sinds yoga naar Amerika en Europa is gekomen.
De eerste - vooral fysieke - yogaleraren werden door hun meesters naar het Westen gestuurd, met de beste straatkunstjes uit het vak. Door sommigen uit de oude traditie werden zij gezien als charlatans die op straat geld wilden verdienen met de meest verbluffende circus-achtige acts. Reclame zou je kunnen zeggen. Leg je hoed maar neer, en kijken wat de gek ervoor geeft. De beste acts mochten naar het buitenland.
Sterke, lenige mannen, met een schijnbaar oneindig uithoudingsvermogen. Ze werden uitgenodigd bij bijzondere feesten en genootschappen. Vermakelijk en exotisch. Dames in nette kleding en heren in pak keken naar de kunstjes en sommige studenten waagden zich eraan. Andersom kwamen de yogi’s ook in aanraking met de lichamelijke oefeningen van hier. Dansers en pilates leraren wilden het graag proberen. Zo is de asana, de fysieke oefening, uitgebreid en verspreid als ‘yoga’. Je zou kunnen zeggen dat yoga en asana meestal uitgewisseld kunnen worden in betekenis.

00oudefoto

Toch zit er ook iets verborgen in een asana. Wie langer oefent ontdekt iets van de oude traditie. De 'yoga' of verstilling in de asana. De houding heeft een effect op het lichaam en daardoor ook op hoe je in je vel zit. De beoefening brengt verschillende gedachten en gevoelens aan het licht. Je ziet hoe je omgaat met iets lastigs. Je voelt een reactie op pijn. Je stijgt bijna op in euforie als iets ineens lukt waar je maanden aan hebt gewerkt. Als we alleen maar stil zouden zitten, en elkaar maar een uurtje per week op de mat zien, dan zou je alle uitdagingen van je leven buiten kunnen laten. Je zou er je ogen voor kunnen sluiten. Met asana’s proberen we de uitdagingen en successen van het dagelijks leven na te bootsen in ons yoga laboratorium, om daar eens rustig te bekijken wat voor mentale of emotionele processen daaruit voort komen. Laat je je uit de tent lokken door een asana? Gooi je de handdoek in de ring of gooi je het bijltje erbij neer? Of leer je chillen in je tent, droog je je af met je handdoek en leer je hout hakken? Als een asana je kwaad maakt, dan zal iets in je leven je ook kwaad maken. Op een ander moment geeft een andere asana je een minderwaardig gevoel. Dan zal iets in je dagelijks leven dat ook kunnen doen. Je kunt in je oefeningen leren om met deze gevoelens en gedachten om te gaan. Gedachten en gevoel. Dat mag allemaal. Het leven brengt ons steeds gedachten en gevoelens en daardoor ervaren we de wereld. Maar het moet wel zo blijven dat wij in de wereld leven, en niet dat de wereld ons leeft. Met yoga blijft die verhouding gezond. Terwijl we sterk en lenig worden, en pijn en stijfheid uit ons lichaam halen, krijgen we ook meer inzicht in en vat op ons bestaan. In de zittende stiltemeditatie zie je met minimale fysieke impulsen hoe ver je bent met je vermogen om te verstillen.

yoga citta

DE EERSTE YOGA SUTRA
De oudste tekst met uitleg over het doel en de beoefening van yoga, is geschreven in Sanskriet en begint met bovenstaande zin. Een sutra is de meest ingekorte, samengevatte tekst, die de strekking van een lange studie weergeeft in slechts een paar woorden. Op deze manier konden studenten moeilijke teksten uit het hoofd leren en erop mediteren. Huishoudens hadden vaak een aantal eigen sutra’s. De regels waar in dat huishouden belang aan werd gehecht, konden makkelijk door elk familielid worden geleerd. Wij hebben in Nederland ook wel mooie quotes, en Delfts blauwe tegeltjes en spreuken. Het zou minder pakkend zijn als daar een hele verklaring op stond. Een andere reden om het kort en bondig te houden was waarschijnlijk ook het schrijven op bladeren, in plaats van papier. Er waren gewoonweg minder materialen beschikbaar. Daarnaast kon lang niet iedereen lezen en wilden de Bhramanen (de geleerden) niet dat moeilijke lesstof in handen zou komen van leken die het verkeerd konden interpreteren, ze schreven het daarom als een niet meteen te ontcijferen formule op. Alleen student en meester mochten het zien. Bij de sutra’s moest een passende begeleiding zijn, waarin ‘transmission’ of overlevering een belangrijke rol speelde. Als de student er door oefening en ervaring klaar voor was, kwam er een volgende stap in de studie.
We zijn inmiddels 2200 jaar verder. De sutra’s zijn in veel moderne talen uit het Sanskriet vertaald, en voorzien van verklarende commentaren. Een vertaling ziet er meestal uit als een omzetting van de letters naar ons alfabet, dan een woordelijke betekenis van het Sanskriet, en daarna een mogelijke zinsconstructie. Een verklaring is vaak een aantal bladzijden uitleg over de betekenis van de zin, met kennis van de cultuur en periode waarin de oorspronkelijke schrijver leefde.

raaaar maar waar

Een aantal vertalingen van deze sutra:
"Yoga is the mastery/stilling of the gross and subtle changes of the whirlpool/brain stuff".
"Yoga is the cessation of the mind stuff".
"Yoga is het stilvallen van de wijzigingen van het denkend beginsel".


Een yoga-student werd aangemoedigd om empirisch onderzoek te doen. Lezen van sutra’s moest steeds leiden tot oefening. Met oefening moest de diepere betekenis van de sutra worden onderzocht.
Wij hopen met De Lijfschool de traditie voort te zetten en deze studie mogelijk te maken in onze tijd. Ons kleine klooster in de bruisende stad. Het is altijd interessant om te horen hoever we komen met de lessen die wij aanbieden. Lukt het yogi’s om inzichten te verwerven in de werking van gedachten en gevoelens, en te verstillen.
Samen studeren en mediteren. Met zijn allen maken we de school. Die is de afgelopen jaren gegroeid in kracht, kennis van de asana’s, diepgang en concentratie. De eerste sutra wordt steeds meer gevoeld, en de uitwerking daarvan verspreidt zich via ons allemaal.


mooie kleuren

NIKKI
3 jaar lid en traint 2x per week
"Laatst sprak een vriend zijn verwondering uit over het feit dat ik, na yoga, stil kan zitten op een kussentje. Ik ben namelijk nogal beweeglijk, praat luid en veel. Er moet altijd iets gedaan, iets besproken of goed gemaakt worden. Daar ben ik natuurlijk niet alleen in. Maar de opmerking van mijn vriend deed mij realiseren dat het stil zitten na de yogales me steeds gemakkelijker af gaat.

Sinds kort vind ik het zelfs jammer wanneer de klankschaal klinkt en we de ogen weer openen. Ik wil dan eigenlijk langer blijven zitten. Naast deze mentale rust en vrijheid die ik soms dus kan ervaren, word ik ook sterker. Bij het opdrukken sta ik niet meer op mijn knieën, maar op mijn tenen! Al met al oefen ik met mij rustig en krachtig voelen en dat geeft mij vertrouwen in mezelf. Dat is wat de lessen op de Lijfschool voor mij betekenen."

20 minuten yoga


EVELIJN
"Ik ben 53 jaar. Ik ben heel blij dat ik in mei vorig jaar mijn eerste proefles bij De Lijfschool heb gevolgd. Vorig jaar ben ik eerst begonnen met 1x in de week bij Saskia, al snel dacht ik "dit wil ik 2x per week".

In mijn werk als management assistent bij een kinderopvang zit ik veel achter de computer.
Mijn lijf gaf aan alle kanten aan dat ik echt weer iets moest gaan doen.
In het verleden wel eerder andere soorten yoga gedaan en een periode van 10 jaar 2x per week met vriendinnen naar de sportschool, maar het was meer het zien van mijn vriendinnen waar ik blij van werd dan van de sportschool.

De yoga bij de Lijfschool voelt voor mij helemaal goed. Het is en was - vooral in het begin - behoorlijk zwaar, maar de training voelt nu als het beste onderhoud van mijn lichaam en geest. Ik leer heel veel over mezelf en het stukje meditatie voor en na de les is altijd net te kort, dus neem me al een tijdje voor om dit thuis uit te breiden. Ik verheug me ook op de week voor de kerstvakantie met de lessen van alleen maar meditatie.

Mijn lichaam is zo veel sterker geworden en mijn spieren langer, waardoor de houdingen in de les echt al makkelijker gaan en ik in het dagelijkse leven geen pijntjes heb.
Het fijne gevoel wat je na de les hebt begint bij mij al een beetje door te werken in mijn dagelijkse leven.
Dat voelt zo goed en dat gun ik iedereen, waardoor ik de neiging heb (en dat doe ik ook, hihi) om iedereen in mijn omgeving naar de Lijfschool te sturen.

Saskia en David, ik ben jullie heel dankbaar dat jullie met zo veel liefde en enthousiasme Daruma Yoga en alle uitleg daar over aan ons willen geven!"

leonie maar het mooi

LEONIE
Leonie staat twee keer per week in De Lijfschool op de yogamat, en liet zich voor haar nieuwe schilderwerk inspireren door de prent in onze zaal. In haar vrije tijd, met een oud stuk karton en een lekkere kwast vol verf maakte ze dit mooie schilderij. Wat ons betreft mag je hobby gezien worden! Veel dank Leonie.