Nieuwbrief Oktober 2019

Agenda

In de herfstvakantie gaan alle lessen door
Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 9 november - 10:00 tot 12:00.
9 t/m 13 december - ma t/m vr - Rohatsu, meditatieweek - alle lessen alleen meditatie.
21 dec t/m 5 jan - Kerst en Oud en Nieuw - gesloten, geen lessen.

Rohatsu
De week van 9 t/m 13 december zullen we in alle lessen alleen maar mediteren. In de aanloop naar die meditatieweek geven we elke les uitleg. Op die manier hoeft er in de meditatieles niet veel meer gezegd te worden. De meditatieweek heet Rohatsu, naar de dag waarop Boeddha zijn verlichting bereikte. Rohatsu betekent de achtste dag van de twaalfde maand. Rohatsu wordt wereldwijd gevierd. Deelnemers oefenen om hun concentratie in die week ook buiten de meditaties vast te houden in de dagelijkse activiteiten.
Aanmelden voor extra lessen in die week kan kostenloos, via email?
De eerste maand met focus op meditatie is achter de rug. Met wat extra uitleg hopen we voor iedereen de stilte-oefeningen toegankelijker te maken.

Tellen: de één-punt-gerichte meditatie of concentratietraining.
We hebben in september geoefend met tellen van de buikbewegingen. Hiermee krijg je houvast voor je concentratie. Je hebt een vast punt om je aandacht op te richten. Doordat dat vaste punt ritmisch beweegt, kun je tellen hoe lang je aandachtspan is; hoeveel tellen voordat er een gedachte komt? Ook kun je volgen hoe vaak het je lukt om je te concentreren; hoe vaak begin je bij één?

Labelen: gedachten zien komen, sorteren, en laten gaan.
Het kijken naar de werking van de hersenen, die steeds nieuwe gedachten aandragen, kan een rustgevend en relativerend effect hebben. Je leert dat het geen zin heeft om je druk te maken over het komen van gedachten. Want ze blijven komen. Zij het wellicht met langere tussenpozen. Zo lang gedachten ook weer voorbijgaan geeft het niet. We zien onszelf zitten. Steeds vaker met een gevoel van aanwezigheid. Steeds minder met een gevoel meegesleurd te worden door de stroom gedachten, waar we ooit aan waren overgeleverd en ons over zaten op te winden. Het komen en gaan van gedachten is een mechanisch proces, zoals de hartslag en de ademhaling. Je ziet het, maar je bent het niet, en je hoeft het niet te sturen. Zo verdwijnt de stress uit het systeem. De macht van de gedachte is weg. De gedachte komt fluisterend langs. De ademhaling komt voorbij. Het hart tikt rustig verder. Ergens blaft een hond.

Yama en Niyama: de do’s en don’ts van yoga.
De yama, de eerste oefening van yoga, zijn de verboden. Het zijn vijf regels die ons eraan herinneren dat we onze spanningen, grote emoties en klachtversterkend gedrag kunnen leren herkennen en opgeven. Anders is het trainen van je lichaam alleen symptoombestreiding:
Ahimsa, geen geweld
Oefen met respect

Satya, niet liegen
Accepteer je huidige situatie.

Asteya, niet stelen
Blijf bij jezelf, geen competitie, geen jaloezie.

Bhramacharya, geen verleiding, seksualiteit of sensualiteit
Herken jouw ruimte en die van anderen.

Aparigraha, niet vasthouden, geen gulzigheid, niet gierig zijn
Loslaten, er is genoeg voor iedereen, dankbaarheid.

De Niyama, de tweede oefening van yoga, zijn de observaties. Deze vijf regels komen pas tot ontwikkeling als de lage emoties en spanningen van yama afnemen. De ruimte die ontstaat maakt alles subtieler. De meditatie, bewegingen, lichaamsgevoel, concentratie, waarneming. Dan kun je oefenen met:

Saucha
Heldere geest, puurheid, reinheid.

Santosha
Tevredenheid.

Tapas
Doorzettingsvermogen, veerkracht.

Svadyaya
Zelf-studie.

Ishvara Pranidana
Relativering en overgave aan het eeuwige.


fudo-myoo

Fudo Myoo
De Aziatische god van de wijsheid, Fudo Myoo, wordt weergegeven als een krachtig monster. Met vlammen, touw en zwaard, bestrijdt hij de negatieve werking van de yama. Het touw om de uitputtende emoties te beteugelen, en het zwaard om de verwarrende illusies door te snijden.
Een gezicht van iemand in meditatie, wordt vaak rustig weergegeven. De meditatie die je van de buitenkant niet aan iemand kunt zien, wordt weergegeven met plaatjes en verhalen. Fudo Myoo laat de kracht zien die je nodig hebt in meditatie. De confrontatie met jezelf, het loslaten van schuld, spijt, verlangen, jaloezie, eerzucht, kan voelen als een beestachtige strijd. Hoe meer deze weg is afgelegd, hoe meer ruimte er komt voor de Niyama, en hoe energieker en vrediger een mens zich voelt.

Guillaume le Roy

Zen kunst, levenskunst
In De Lijfschool hangt een groot zwart kunstwerk van Guillaume Le Roy uit 1996. David bezocht als tiener met zijn ouders vaak kunstgaleries, toen hij dit werk van Le Roy zag was hij zo onder de indruk dat zijn ouders het besloten te kopen. Jarenlang hing het in zijn ouderlijk huis. Omdat David en Saskia erg klein wonen heeft David’s moeder het werk lange tijd opgeslagen. In 2009 kwam het in De Lijfschool te hangen. Inge, een Lijfschool yogi en kunstenares, stuurde een mooi stuk in over haar beleving vanaf de yogamat

inge-schagen

Inge Schagen
Beeldend kunstenaar en werkzaam bij het Van Gogh Museum

Al ruim twee jaar zit ik twee keer in de week tegenover een kunstwerk. Op veel momenten, bijvoorbeeld als ik mijn evenwicht probeer te bewaren op één been, fixeer ik mijn blik ergens in dat werk. Toen ik het voor het eerst zag, dacht ik: tuurlijk, een abstract kunstwerk, dat past bij yoga en leidt niet af. Maar omdat ik altijd graag bekende vormen wil zien, herkende ik in de witte vlek toch onmiddellijk de landkaart van Australië.
Ik weet niet wie het kunstwerk gemaakt heeft, maar het is een drukker. Een enorme print op een groot stuk papier. Lastig om te drukken en je hebt een grote pers nodig. Waarschijnlijk was er een grote plaat, die is ingerold met drukinkt. Vervolgens is er hier en daar wat inkt weggehaald. Of de plaat is op enkele delen vooraf afgedekt met iets waar inkt niet op pakt. Dan kun je meerdere drukken maken. Die afgedekte of weggehaalde delen zijn nu wit op de afdruk. De kunstenaar vond het misschien wel een erg groot zwart vlak en heeft er, toen het droog was, nog wat blauw overheen gedrukt om het te verlevendigen. En ook wat rood, waar dat over wit gedrukt is, is het een stuk feller van kleur.
De print is wel ingelijst, maar niet achter glas. Dat is veel mooier, want nu spiegelt het niet. Je ziet ook goed de matheid en structuur van de drukinkt op het papier. Maar het is natuurlijk wel kwetsbaarder. Er is dan ook een kras op het kunstwerk te zien, het is maar net goed gegaan, of hij was erdoorheen! Zou David of Saskia die gemaakt hebben? Zij zijn de enigen die dáár in de ruimte oefeningen doen. De kras kreeg het kunstwerk cadeau, hij hoort erbij en is onafscheidelijk onderdeel geworden.
Al snel begon ik meer te zien in het werk. Het lijkt, of ik, als kijker, me in een donkere kelder bevind. Voor me is een trap omhoog, naar een lichte binnenplaats. Warm en zuidelijk moet het daar zijn, zo fel is het licht. Er komt een man aan. Of loopt hij juist van me weg? Wat is dat voor iemand? Dat het een man is, weet ik wel zeker. Die brede schouders en hij draagt een pak. Rood is een alarmerende kleur. Die rode vlek is dus belangrijk: heet? Gevaar? Misschien betekent het niks en moet hij gewoon wat contrast bieden aan al dat zwart.
Het probleem is altijd, dat als je eenmaal iets ziet in een vlek, wolk of kunstwerk, kun je het niet meer zonder zien. Ik zie dus altijd die man op die binnenplaats vanuit de donkere kelder. Ik ben bang dat ik jullie op een idee gebracht heb en kunnen jullie nu ook niets anders meer zien. Maar misschien geeft het niet, want ik ben heel tevreden met het werk en ik ben ervan gaan houden. Voor mij past het bij yoga en elke keer als ik binnenkom en het vertrouwde beeld zie, ben ik klaar voor de les.

daruma popje

Investeren in het geluk met de Daruma Doll
Wil je meer weten over de Daruma gelukspoppen, die op de schoenenkast staan in De Lijfschool. Kijk dan deze youtube video.

japanes-eten
Gespot in Italië door Joëlla: een Daruma eettentje.