Nieuwsbrief September 2021

AGENDA
- sept t/m dec - Aandacht voor Zenmeditatie
- 25 sept - Partnerles zwangerschapsyoga 10:00 tot 12:00
- 6 t/m 10 dec - Rohatsu meditatieweek, alle lessen zenmeditatie
- 25 dec t/m 9 jan - Kerstvakantie gesloten

OVER DE LIJFSCHOOL
De yogalessen zijn een hedendaagse mix van yoga en zen. Saskia en David ontmoetten elkaar toen ze allebei al een tijdje voor de klas stonden. David begon zijn zenstudie in 1993 en Saskia vond haar yogaleraar in 1999. Al bij de eerste ontmoeting tussen de twee Daruma Yogi’s ging het over de fysieke training en meditatie. Saskia opende haar yogaschool in januari 2001 bij Waterlooplein waar zij meerdere leraren en stijlen op het rooster had staan en yoga weekends organiseerde voor uitwisseling tussen docenten uit verschillende yoga tradities. In haar school ontstond een gezamenlijk project met David, dat uitliep op een succesvolle samenwerking en een zoektocht naar een grotere ruimte. Na jaren zoeken werd in 2009 de huidige Lijfschool in de Van Ostadestraat ingericht.
David haalde in 2003 zijn zwarte band in karate en bleef 22 jaar bij zijn leraar trainen en lesgeven. In 2004 organiseerde De Lijfschool de eerste intensieve yogaweek, waarbij deelnemers een hele week hele dagen yoga beoefenden. Na een aantal jaren met yogaweken, zijn het yoga weekends geworden. De weekends worden nog steeds één of meer keer per jaar gehouden en kunnen worden bijgewoond door leden die minimaal drie maanden wekelijks les hebben gevolgd.
David Saskia
David en Saskia bestuderen nog altijd oude teksten voor verdere verdieping in de tradities van yoga en zen. Voor de fysieke inzichten volgden zij beiden de 4-jarige fulltime opleiding Oefentherapie Mensendieck op de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2010 heeft De Lijfschool een samenwerking met twee andere yogascholen, om yogaleraren op te leiden in Utrecht en Scheveningen. Zo’n 600 leraren uit binnen en buitenland volgden David’s anatomie cursus.
Naast de vaste uren op het rooster geven ze beiden privé-lessen, personeelsdagen bij scholen en bedrijven, en ze hebben jaren geschreven voor het vragenpanel van Yoga Magazine. Meer dan duizend zwangeren volgden een zwangerschapscursus bij De Lijfschool en de kinderen uit de eerste groepen zijn inmiddels al tien jaar geworden.
Alle trainingsuren bij elkaar opgeteld, komen David en Saskia ieder in de buurt van 15.000 uur yoga en meditatie.

FOCUS: MEDITATIE
“De zen-beoefening wakkert een vuur aan dat de mens ontdooit.”
~ Zenmeester Ben Claessens, 2004

We zijn begonnen met de laatste periode van het jaar waarin stiltemeditatie centraal staat in de lessen. Door tijdens de asana’s kleine aanwijzingen te geven over meditatie, leer je in alle houdingen en bewegingen je concentratie te vergroten en vast te houden. Het gedetailleerde oefenen in de houdingen verbetert je spierconditie, maar het werkt ook door in het loslaten van verstrooide gedachten. Je voelt je daardoor in de laatste meditatie van de les veel
pixel daruma
KOAN STUDIE
Uitleg over zen wordt traditioneel overgebracht in een teisho; een les of lezing van de meester, meestal over een koan of oude zen tekst. Een zenstudent verdiept zich door zelf koans te bestuderen. Koans zijn korte verhaaltjes of losse zinnen die vaak komisch, on-logisch of on-af zijn. De student heeft de opdracht om zelf uit te puzzelen wat de betekenis is. Het volgende sufi verhaaltje leest als een instructie in zen.

Iemand vroeg een sufi: “Wie heeft u op het Pad geleid?” De soefi zei: “Een leeuw. Op een dag zag ik hem, bijna dood van de dorst, aan de rand van het water staan. Steeds als hij naar zijn weerspiegeling in het water keek, werd hij bang en liep hij weg omdat hij dacht dat het een andere leeuw was. Ten slotte, toen de nood drong, wierp hij zijn vrees van zich af en sprong hij in het water. Daarop ‘verdween’ de andere leeuw. De leeuw had de hinderpaal die hijzelf was, de barrière tussen hem en wat hij zocht, overwonnen. Op deze wijze verdween ook mijn eigen hindernis. Zo werd mijn Pad mij voor het eerst getoond door het gedrag van… een leeuw.”
~ Idries Sha, 1924-1996, Afghaanse schrijver.

In de Yoga traditie heten de zinnen die je bestudeert ‘sutra’. Zoals je hierboven ziet, hebben vele tradities een manier van inzicht overbrengen via korte verhaaltjes. De korte vorm helpt de student om de opgave uit het hoofd te leren om overal en op elk moment te kunnen puzzelen met de betekenis.

Meer weten over koan-studie? Er zijn goede podcast series.

ASANA
In de lessen hoor je regelmatig het woord ‘asana’. Dit betekent houding. De houdingen zijn goed om je lichaamsgevoel te verbeteren. Bedoeld als uitdaging om je zelfbeheersing in te trainen, prikkelen de asana’s je zintuigen, je emoties en je gedachten. Steeds kijk je rustig naar jezelf. Je leert zien wat een asana met je doet. Soms zie je woede, een andere keer verveling, dan weer ongeremde fantasieën. In een asana oefen je niet alleen met lichaamsbeheersing, maar steeds meer ook met het kennen van jezelf.

NIeuwsbrief Juli 2021

Yoga in de zomer

We zijn al weer een paar weken open en wat gezellig is het! Samen yoga doen, mediteren en natuurlijk kletsen. We zijn blij jullie allemaal weer te zien. Ben je nog niet geweest of wil je weer beginnen; meld je aan en dan zien we je snel weer.

We zijn deze zomer gesloten van 2 t/m 6 augustus

david meijer yoga

Wat is Daruma?
Dit is een vraag die we vaak krijgen. Daruma Yoga is vernoemd naar een prins uit India die leefde rond 500 na Christus. Hij staat symbool voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Omdat de prins een oudere broer had, hoefde hij de troon niet op te volgen en koos hij voor de eervolle spirituele weg van het Boeddhistisch klooster. Als erkenning voor zijn ontwikkeling als monnik, ontving hij de mantel en bedelnap van de oorspronkelijke boeddha, die al duizend jaar werden doorgegeven van meester op leerling. Daarbij kreeg hij de opdracht om ook voor de volgende generatie het vinden van een zuiver inzicht mogelijk te maken, zoals boeddha het bedoeld had. Geen opsmuk, geen onnodige pracht en praal, geen competitie, maar echte persoonlijke overtuiging en veerkracht om diep te gaan en alle illusies die ons vertroebelen los te laten.

Daruma was lange tijd een reizende monnik. Hij trok door verschillende Aziatische landen. Het grootste deel van zijn leven verbleef hij in China. Hij had zelf als prins uit een sterke familie veel fysieke training gehad en als monnik in het klooster veel gemediteerd. Waar hij monniken teveel hoorde praten of waar de mensen ingezakt zaten, moedigde hij ze aan om recht te zitten, stil te zijn en hun lichaam gezond te houden door oefeningen te doen.

Zo zien wij het ook: we kunnen er lang over blijven praten, maar uiteindelijk gaat het om zelf ervaren. Van de starttijd van de les tot de eindtijd besteden we zoveel mogelijk tijd aan doén. We trainen daarmee nog twee belangrijk aspecten van zen: bereidheid en volgehouden aandacht. Wil je hier meer over lezen, dan kun je je verdiepen in shoshin en zanshin.

Daruma Tempel
Foto: Genomen in de Daruma tempel in Kyoto tijdens reis in Japan.

Daruma was de eerste zen-meester. ‘Zen’ is Japans voor het Indiase woord ‘Dhyana’ uit de yoga-traditie. In het Japanse zen en Indiase yoga is het tegelijk de beoefening van meditatie en het resultaat van meditatie: een liefdevol en ongedwongen inzicht in het leven, zitten in diepe vrede. Als deze ervaring later ook een onverstoorbare basis is geworden van het dagelijks leven, dan wordt dat Nirvana of Samadhi genoemd. De achtste stap. Dhyana is op zichzelf geen oefening met instructies. Alle technieken, training, onderzoek en instructies zijn bij yoga in de eerste 6 stappen. De laatste twee stappen kun je alleen zelf zetten. De meester heeft dan vertrouwen in de leerling dat deze genoeg heeft geleerd en op eigen kracht kan doorzetten. Alleen iemand die zelf de verantwoordelijkheid neemt en bereid is (“zich niet meer druk maakt om te sterven”), zal het laatste deel vinden. Een ‘voorouder’ of ‘voorbeeld’ van iemand die het gedaan heeft, kan hierin helpen. Zo zijn het beeld van Daruma en de rode karikaturen een aanmoediging voor ons. Zie in jezelf de veerkracht en het doorzettingsvermogen om in de eerste jaren te leren, en later zelf tijdens de training en in je eigen leven tot in de diepte te gaan.

Ook in de Indiase yogatraditie is een oude grote meester: Patanjali (betekenis: kenner van oude Sanskrit grammatica). Van hem zijn geen plaatjes of beelden. Hetzelfde geldt voor de Chinese Lao Tzu (betekenis: oude man). Hun teksten zijn zo oud, dat men niet zeker weet wie de schrijver was, en of hun teksten van meerdere schrijvers zijn, of slechts van één hand.

In de Yoga Sutra’s wordt gezegd dat concentratie op een voorbeeld ons kan helpen om de weg beter te begrijpen. Dit moet een goede betrouwbare bron en een haalbaar voorbeeld zijn. Dus een mens die de weg is voorgegaan. Zo een meester was in veel gevallen geen leraar en liet vaak ook het klooster achter zich. Zo heel af en toe, bleef er ergens een gedichtje achter. Alsof een grootmeester ergens in de eeuwigheid als een graffiti de weg optekende voor de volgende generaties. Hij was zijn eigen weg gegaan. De meester zocht geen volgelingen. De ene mens staat niet boven de ander, als ik het kan vinden, kan jij het ook. De meester liet het aan de mensen om op eigen kracht hun eigen weg te vinden. Hoe zag hij er eigenlijk uit? Zou je hem herkennen?
Daruma Daishi

Daruma is een vrij recente oude meester, waardoor er veel bekend is over zijn reizen en zijn contacten. Zen en yoga zijn allebei rijke tradities, met vele mooie oude teksten en inspirerende meesters. Als grondlegger van Zen, is Daruma voor ons een mooi voorbeeld van een vrije geest die veel van de wereld had gezien. Een man uit het land van Yoga en Boeddhisme, een krijger, een prins, een bedelmonnik, een reiziger, die leefde in China en het taoisme en confucianisme leerde kennen, en die zelfs nu nog als ‘omocha’ (speelgoed) door heel Japan (en inmiddels in De Pijp en Scheveningen) te vinden is als voorbeeld voor een persoonlijke spirituele weg van wijsheid en liefde. Vandaar Daruma Yoga.

Deborah heeft Daruma gespot bij het Olympisch kwalificatie toernooi in Scheveningen.

darauma-doll-deborah

Nieuwsbrief Maart 2021

Wat gebeurt er in De Lijfschool

We zijn in een periode gekomen van meer licht. De zon komt vroeger op en gaat later onder. Als ik vandaag naar buiten kijk, lijkt het of de pluizige witte wolken licht geven. In de yogaschool proberen we ook elke dag een licht gevoel te vinden. Die briljante ingeving voor een nieuw video-project. Een mooie les waarmee onze leden een lichtere dag hebben. Zelf meedrijven op je positieve verhaal. Inlezen in een mooi thema. Mediteren om dreigende somberheid bij voorbaat los te laten. Bijscholing volgen om gemotiveerd te blijven.

De persoonlijke gevolgen van de corona-crisis nu, zijn per persoon en per bedrijf heel verschillend. Wij hebben het geluk gehad tot nu toe, dat wij altijd veel met mensen werken van wie we regelmatig nog een e-mail of een duimpje krijgen en dat wij in een drukke gezinssituatie leven. We voelen ons sociaal gezien hartstikke goed. De financiën en het zicht op de toekomst zijn een ander verhaal. Als we open mogen, is voor ons de crisis niet voorbij. Met een afname van 43% in ons klantenbestand en de nog altijd gestage stroom uitschrijvingen, proberen we ons voor te bereiden op wat ons te doen staat. Er komen onzekere en onvoorspelbare maanden aan. Tot dusver hebben we nagenoeg geen overheidssteun gezien en die zal er ook niet komen als we weer mogen. Een kapper zit drie keer zo vol en kan een inhaalslag maken. Wat staat ons te wachten? Lesgeven voor lege zalen? Een voordeel als we open gaan is in elk geval dat we heel geconcentreerd elke dag drie uur in een mooie stille zaal yoga zullen doen. De oefeningen zullen helpen om de weg te vinden.

bijzondere ervaring

Nieuwe 5-daagse series

Vanaf maandag 15 maart hebben we weer twee weken met een 5-daagse serie. De eerste week wordt een lekker dagelijks yogalesje voor ’s ochtends van 20 tot 25 minuten met Saskia: “Opstaan met Yoga”. De week daarop komt op maandag 22 maart de eerste les online van een week meditatielessen van 12 tot 15 minuten met David: “Meditatie 5-daagse”, om het hoofd helder te houden. Je kunt je nu al aanmelden voor één of allebei zodat je elke dag een email reminder krijgt.

ochtend yoga

Nieuwsbrief Februari

AGENDA

Elke maandag een nieuwe contemplatie
- 1 t/m 5 feb: 5 yogalessen (20 min) voor de avond
- 8 feb, maandag: nieuwe yogales 30 minuten met Sas
- 9 feb, dinsdag: hoofdstand yoga 30 minuten
- 15 t/m 19 feb: 5 lessen weerstandstraining met Daaf


avond yoga

WEERSTANDSTRAINING

15 t/m 19 februari: De Weerstand 5-daagse met David. Langzame oefeningen met veel kracht in de spieren. Met een goede weerstand kun je er weer tegen. Meld je je aan, dan ontvang je 5 dagen op een rij de nieuwe les via e-mail om 7:30 uur.


yoga grapje

Nieuwsbrief Januari

nieuwbrief januari

AGENDA
- Online 5-daagse - do 7 t/m ma 11 januari
- Partnerles zwangerschapsyoga - zaterdag 23 januari
- Yogaweekend - 6 & 7 februari

aanmelden voor yoga

We willen graag, in deze laatste weken lockdown, iedereen in beweging houden. Dat gaan we doen met een 5-daagse yoga special. David, Saskia en Alexandra maken dagelijks een korte maar krachtige les Daruma Yoga.

De vijf lessen duren 15 minuten. Verwacht crunches, squats, partneroefeningen voor degenen die thuis samen meedoen, krachtige stille asana’s zoals stoel en utkatasana, asana’s om de armen te versterken zoals hond en plank, en elke dag een aantal achteroverbuigingen om van je ingezakte slappe rug af te komen. We gaan het bloed laten stromen en alle spieren activeren.

Heb je tijdens onze wintersluiting teveel gezeten of teveel gegeten? Kom dan samen met ons in beweging! Om zeker te zijn dat we niemand lastig vallen met ongevraagd opvullen van je inbox, werkt het als volgt. Je kunt je via deze link tot woensdag 22:00u aanmelden voor de mailinglijst. Wij sturen je vanaf aanstaande donderdag dagelijks een e-mail met een video. Je kunt elkaar niet zien op het scherm, alleen ons, dus je privacy van je huiskamer en jouw asana’s is gegarandeerd. Je kunt wel laten zien dat je meedoet, door onder de video een comment te plaatsen. Dat vinden wij heel leuk, en andere deelnemers ook. We hopen van harte dat jij mee beweegt in deze 5-daagse training.

ALEXANDRA
Deze video’s staan alvast voor je klaar!
Daruma Yoga waarin je samen met Alexandra repeterende bewegingen maakt in het tempo van de ademhaling.
ademhalingsoefeningen met Alexandra


yoga met alexandra zonnegroet amsterdam

DAVID
Zen kent vele verhalen, die je kunnen helpen je perspectief in je leven te veranderen. Luister mee met David en wie weet zie je de dingen opeens in een ander licht.
zen verhaal


boswandeling een zen verhaal

SASKIA
Heb je baat bij asana’s die je rug strekken? Dan kun je met Saskia meedoen. Zij heeft een serie gemaakt om de wervelkolom van de bovenrug los te maken en de spieren te versterken.

saskia meijer yoga

GOED VOOR DE RUG
David heeft een serie goede oefeningen voor de onderrug opgenomen. Dit zijn tien minuten, ter verzorging van een zere rug en ook sowieso goed voor onderhouden van de souplesse.

Goed voor de rug

LANGE YOGALES
Anderhalf uur Daruma Yoga. Wil je een lange les volgen, dan hebben we deze zomerse les voor je uitgekozen voor deze week.

lange van Saskia