Nieuwsbrief Augustus 2022

Tropische Daruma

AGENDA

8 t/m 12 augustus geen lessen - zomerstop

20 augustus - zaterdag - Bij genoeg aanmelding (3) —> aanmelden

aug t/m 2 sept - Zomerthema: Ontspanning

sept t/m dec - Najaarsthema: Meditatie en concentratie

Ontspannen doe je mee?

ONTSPANNING

Loslaten kun je leren. Daarom hebben we in de zomermaanden elke week extra uitleg en oefeningen om steeds beter te kunnen ontspannen. We zijn begonnen met rustig worden, daarna hebben we een aantal weken geoefend met de armen en benen zwaar maken. Na loslaten van de spieren zijn we verder gegaan met ontspannen van de ademhaling en tot rust brengen van het hart. Observatie is steeds een belangrijke factor in het leerproces. Door spanningen op te merken en de tijd te nemen, kun je uiteindelijk op elke plek in je lichaam leren loslaten. We oefenen daarbij om niet in slaap te vallen. Nu we eenmaal het lijf goed kunnen ontspannen, zijn we door gegaan met het hoofd. Waar we eerst zwaar werden om het lijf los te laten, worden we juist licht van geest. De komende tijd zullen we nog dieper ontspannen waarbij we een fijne evenwichtige rust vinden en een gevoel van ruimte en lichtheid. In de lessen kun je dit gevoel oefenen, buiten de lessen kun je dan ook spanningen sneller herkennen en makkelijker loslaten. Herinner jezelf regelmatig aan het gevoel uit de oefeningen. Augustus staat nog in het teken van ontspanning.

Op YouTube en Spotify hebben wij verschillende ontspanningsoefeningen voor thuis. Vind je het lastig om te ontspannen? Oefen dan elke dag in de ochtend en in de avond, eerst met een begeleidende stem en na een aantal weken zeg je in gedachten tegen jezelf wat je moet doen om tot rust te komen.

Yoga Zomer Puzzel

ZOMERPUZZEL

Hopelijk heb je een fijne gezellige avontuurlijke en misschien wel lekker rustige vakantie. Daarbij hoort natuurlijk een boekje lezen en misschien een puzzeltje. Print hem uit en puzzelen maar. Druk op deze link om de puzzel te downloaden.

baby-yoga-amsterdam

ZWANGERSCHAPSYOGA & MAMA-BABY-YOGA

Gefeliciteerd aan de zwangeren die uit onze reguliere yogalessen doorstromen naar de zwangerschapsyoga. We zijn heel blij dat jullie deze bijzondere tijd ook bij ons zullen blijven komen voor fijne yogalessen. Zwangerschapsyoga is een aangepaste vorm van yoga, waarbij je minder druk zet op je bekken en buik. Je leert hoe je je goed kunt voelen tijdens je zwangerschap, met tips voor je houding. We besteden ook tijd aan het uitwisselen van ideeën over kinderopvang en bijvoorbeeld het vervoeren van je baby. Elke tien weken hebben we een les van twee uur met de partner erbij. In deze les nemen we door hoe de dag van de bevalling verloopt zodat je daar samen op kunt voorbereiden.

Voor alle dames die de afgelopen tijd een kindje hebben gekregen: van harte gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding. We hebben weer lieve baby’s in de lessen voor mama en baby. Je kunt hieraan meedoen na je bevalling tot je kindje kan kruipen. Bij mama en baby yoga doe je oefeningen met je baby, en je doet oefeningen voor jezelf. Je mag tijdens de lessen voeden en verschonen. Een gezellige les waarin je ook andere moeders en baby’s uit de buurt ontmoet.

Nieuwsbrief Juni 2022

Wist je dat . . . (1)

Wij de acht Japanse karakters aan de muur zelf hebben laten maken door een Japanse kunstenaar? Het zijn acht woorden die centraal staan in onze training. Onthechting, Observatie, Tevredenheid, Concentratie, Wijsheid, Respect, Stilte en Eenheid. Bij elke scroll hebben wij een inspiratiekaart gemaakt, die je hier kunt bekijken, met uitleg over de betekenis van het karakter. Aan de zijkant van het karakter staat: “Daruma Yoga” met daaronder naam en stempel van de kalligraaf.

daruma with ink

Wist je dat . . . (2)

Wij elke drie maanden een euro van je contributie opzij zetten? Zo hebben wij een spaarpotje voor als één van onze leden tijdelijk in financiële nood zit. Zo werken we al twintig jaar. Met zijn allen ondersteunen we de fysieke en mentale gezondheid van iemand die dat tijdelijk goed kan gebruiken. Jaarlijks zijn er gemiddeld vijf deelnemers die met jouw bijdrage een periode hun contributie kunnen overbruggen. In lastige tijden kan doorgaan met yoga veel betekenen.

Saskia Meijer Yoga

Zomerperiode

In de zomer is De Lijfschool geopend. De maanden juli en augustus zijn gewoonlijk rustig omdat velen met vakantie gaan. Wil je extra lessen volgen, of bijvoorbeeld drie weken twee keer per week en drie weken overslaan? Dat kan allemaal.

We zullen in juni, juli en augustus weer dieper ingaan op ‘ontspanning’. Ontspannen kun je leren. Daarom hebben wij een mooi programma om tot een goede rustgevende diepte spanningen los te laten uit hersenen, zenuwen, ademhaling, hart en spieren. Wat je leert zal daarna helpen in je asana’s en meditaties.

Saskia op het Noord-Hollandse strand

Partnerles

Partnerles Zwangerschapsyoga:
Elke 10 weken is er weer een extra les voor zwangeren met partner. Deze les is gericht op samen bevallen, en de rol van de partner. Welke verwachtingen hebben beide partners van elkaar en hoe ziet zo'n bevallingsdag of -nacht er eigenlijk uit? Verder doen we tijdens deze les natuurlijk veel oefeningen samen, zo wordt het een leerzame en gezellig ochtend.

Op zaterdag 25 juni is de eerstvolgende les van 10:00 tot 12:00.

Doe mee met de partnerles over de bevalling

Yogaweekend (dit jaar doe ik mee)

Een verrijkende ervaring van innerlijke kracht. In een yoga weekend voel je hoeveel je aan kunt, terwijl je steeds meer energie door je lichaam voelt stromen. We hebben al een hele leuke groep die zal deelnemen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Programma:

zaterdag 11 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

zondag 12 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

Prijs: € 149,95

Twijfel je of jij aan dit weekend kunt deelnemen? Neem contact op. We denken graag met je mee.

Yoga Hoofdstand

Nieuwsbrief April 2022

Filosofie in kwartaal 2

De oude meesters - filosofie achter de training
In de maanden april en mei bestuderen we elke les een tekst uit de tradities van yoga, zen en taoisme. De teksten zijn ook te vinden op het Internet voor wie zelf verder wil lezen.

Teksten uit het Zen canon zijn te vinden op https://terebess.hu/zen/mester.html

Een introductie en enkele vertalingen van de Tao Te Tjing van Lao Tzu (taoisme) zijn te vinden op https://tao-in-you.com/best-translations-for-tao-te-ching/

De yoga sutra’s van Patanjali zijn de basistekst achter de yoga traditie, één van de vele vertalingen in het Engels vind je hier https://swamij.com/yoga-sutras-list.htm

The mind is also calmed by regulating the breath, particularly attending to exhalation and the natural stilling of breath that comes from such practice.

The inner concentration on the process of sensory experiencing, done in a way that leads towards higher, subtle sense perception; this also leads to stability and tranquility of the mind.

Or concentration on a painless inner state of lucidness and luminosity also brings stability and tranquility.

Or contemplating on having a mind that is free from desires, the mind gets stabilised and tranquil.

When, through such practices, the mind develops the power of becoming stable on the smallest size object as well as on the largest, then the mind truly comes under control.


-Yoga sutra’s van Patanjali ca. 200 v. Chr.


mu-zen-yoga

Nieuwe Video’s

De Lijfschool heeft inmiddels 5000 volgers op youtube. Leuk om te weten dat zoveel mensen in Nederland plezier beleven van de video’s. De afgelopen drie weken hebben we nieuwe video’s opgenomen. Hierbij eentje van Saskia.
Af en toe krijgen we een leuk mailtje van iemand, zoals vandaag nog van Timo:

Beste Lijfschool medewerkers,

Bedankt! Bedankt dat jullie me door een vervelende periode van rugpijn, beenspier pijn, slapeloosheid en lamlendigheid helpen. Jullie video’s geven hoop, kracht, doen soms pijn maar houden mij in beweging. Heel. Erg. Fijn!

Groeten, Timo

ademhaling-video-saskia

Nieuwsbrief Maart 2022

Nieuwsbrief Maart

De komende tijd zijn er veel bijzonderheden in de agenda. Kijk goed of we open zijn of gesloten tijdens feestdagen. De zwangerschapslessen van Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag zijn verplaatst naar de volgende dag, dinsdag. Kun je niet op dinsdag, dan kun je meedoen met de lessen van vrijdag avond.

Voor de reguliere lessen die uit vallen hebben wij genoeg vervangende vrije plaatsen in alle andere lessen in die zelfde week. Je mag op elk moment doorgeven wanneer je je Paas- of Pinksterles komt volgen.

De meivakantie valt in april, in dezelfde week als Koningsdag. Er zijn dan geen lessen. Elk kwartaal geven wij 12 weken les, de 13de week zijn wij gesloten. Voor deze week betaal je geen lesgeld.
saskiameijeryoga

Yogaweekend maart

Eind deze maand organiseren we een yoga weekend. Het gaat door vanaf 6 aanmeldingen. We hopen op veel animo, want het yoga weekend is altijd heerlijk en hartstikke leuk.

Voor meer informatie kijk op onze website.

Alles wat je kent uit onze reguliere lessen komt ook langs in het weekend. We nemen uitgebreid de tijd voor Yogahoudingen, Ademoefeningen, Meditatie, Filosofie en Ontspanningsoefeningen. Het programma is op zaterdag van 10:00 tot 20:00 en op zondag van 10:00 tot 18:00. Op zaterdag avond van 18:00 tot 20:00 eten we samen een vegetarisch diner.

In de middag van 13:00 tot 16:00 is er een pauze. Je mag dan in De Lijfschool blijven of even lekker naar buiten. Neem zelf lunch mee als je in de pauze niet naar huis gaat. Er is voldoende eten en drinken tussendoor, maar je mag dat natuurlijk aanvullen met je eigen snacks.

videovideo

In de yogalessen vertellen wij regelmatig een verhaal, of lezen we stukjes voor. David heeft de afgelopen weken een aantal verhalen opgenomen en op YouTube gezet. Je kunt alle verhalen ook vinden op onze website.
Je mag de filmpjes natuurlijk delen want de oude wijsheden van yoga & zen zijn van iedereen.

Nieuwsbrief Februari 2022

26 en 27 - maart YOGAWEEKEND

15 april - Goede Vrijdag - Open, alle lessen gaan door

18 april - 2de Paasdag - Geen lessen, kom op een andere dag

19 april - Zwangerschapsyoga 10:30-12:00 (dinsdag ipv maandag)

25 t/m 29 april - Meivakantie - Geen lessen

5 mei - Bevrijdingsdag - Open, alle lessen gaan door

26 mei - Hemelvaart - Open, alle lessen gaan door

6 juni - 2de Pinksterdag - Geen lessen, kom op een andere dag

7 juni - Zwangerschapsyoga 10:30-12:00 (dinsdag ipv maandag)
De komende tijd zijn er veel bijzonderheden in de agenda. Kijk goed of we open zijn of gesloten tijdens feestdagen. De zwangerschapslessen van Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag zijn verplaatst naar de volgende dag, dinsdag. Kun je niet op dinsdag, dan kun je meedoen met de lessen van vrijdag avond.

Voor de reguliere lessen die uit vallen hebben wij genoeg vervangende vrije plaatsen in alle andere lessen in die zelfde week. Je mag op elk moment doorgeven wanneer je je Paas- of Pinksterles komt volgen.

De meivakantie valt in april, in dezelfde week als Koningsdag. Er zijn dan geen lessen. Elk kwartaal geven wij 12 weken les, de 13de week zijn wij gesloten. Voor deze week betaal je geen lesgeld.

smaapie-tekening

Yogaweekend

Eind deze maand organiseren we een yoga weekend. Het gaat door vanaf 6 aanmeldingen. We hopen op veel animo, want het yoga weekend is altijd heerlijk en hartstikke leuk.

fototje

Alles wat je kent uit onze reguliere lessen komt ook langs in het weekend. We nemen uitgebreid de tijd voor Yogahoudingen, Ademoefeningen, Meditatie, Filosofie en Ontspanningsoefeningen. Het programma is op zaterdag van 10:00 tot 20:00 en op zondag van 10:00 tot 18:00. Op zaterdag avond van 18:00 tot 20:00 eten we samen een vegetarisch diner.

In de middag van 13:00 tot 16:00 is er een pauze. Je mag dan in De Lijfschool blijven of even lekker naar buiten. Neem zelf lunch mee als je in de pauze niet naar huis gaat. Er is voldoende eten en drinken tussendoor, maar je mag dat natuurlijk aanvullen met je eigen snacks.

Filmpje

In de yogalessen vertellen wij regelmatig een verhaal, of lezen we stukjes voor. David heeft de afgelopen weken een aantal verhalen opgenomen en op YouTube gezet. Je kunt alle verhalen ook vinden op onze website.
Je mag de filmpjes natuurlijk delen want de oude wijsheden van yoga & zen zijn van iedereen.


gedicht