AGENDA- sept t/m dec - Aandacht voor Zenmeditatie
- 25 sept - Partnerles zwangerschapsyoga 10:00 tot 12:00
- 6 t/m 10 dec - Rohatsu meditatieweek, alle lessen zenmeditatie
- 25 dec t/m 9 jan - Kerstvakantie gesloten
OVER DE LIJFSCHOOLDe yogalessen zijn een hedendaagse mix van yoga en zen. Saskia en David ontmoetten elkaar toen ze allebei al een tijdje voor de klas stonden. David begon zijn zenstudie in 1993 en Saskia vond haar yogaleraar in 1999. Al bij de eerste ontmoeting tussen de twee Daruma Yogi’s ging het over de fysieke training en meditatie. Saskia opende haar yogaschool in januari 2001 bij Waterlooplein waar zij meerdere leraren en stijlen op het rooster had staan en yoga weekends organiseerde voor uitwisseling tussen docenten uit verschillende yoga tradities. In haar school ontstond een gezamenlijk project met David, dat uitliep op een succesvolle samenwerking en een zoektocht naar een grotere ruimte. Na jaren zoeken werd in 2009 de huidige Lijfschool in de Van Ostadestraat ingericht.
David haalde in 2003 zijn zwarte band in karate en bleef 22 jaar bij zijn leraar trainen en lesgeven. In 2004 organiseerde De Lijfschool de eerste intensieve yogaweek, waarbij deelnemers een hele week hele dagen yoga beoefenden. Na een aantal jaren met yogaweken, zijn het yoga weekends geworden. De weekends worden nog steeds één of meer keer per jaar gehouden en kunnen worden bijgewoond door leden die minimaal drie maanden wekelijks les hebben gevolgd.
David en Saskia bestuderen nog altijd oude teksten voor verdere verdieping in de tradities van yoga en zen. Voor de fysieke inzichten volgden zij beiden de 4-jarige fulltime opleiding Oefentherapie Mensendieck op de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2010 heeft De Lijfschool een samenwerking met twee andere yogascholen, om yogaleraren op te leiden in Utrecht en Scheveningen. Zo’n 600 leraren uit binnen en buitenland volgden David’s anatomie cursus.
Naast de vaste uren op het rooster geven ze beiden privé-lessen, personeelsdagen bij scholen en bedrijven, en ze hebben jaren geschreven voor het vragenpanel van Yoga Magazine. Meer dan duizend zwangeren volgden een zwangerschapscursus bij De Lijfschool en de kinderen uit de eerste groepen zijn inmiddels al tien jaar geworden.
Alle trainingsuren bij elkaar opgeteld, komen David en Saskia ieder in de buurt van 15.000 uur yoga en meditatie.
FOCUS: MEDITATIE“De zen-beoefening wakkert een vuur aan dat de mens ontdooit.”
~ Zenmeester Ben Claessens, 2004
We zijn begonnen met de laatste periode van het jaar waarin stiltemeditatie centraal staat in de lessen. Door tijdens de asana’s kleine aanwijzingen te geven over meditatie, leer je in alle houdingen en bewegingen je concentratie te vergroten en vast te houden. Het gedetailleerde oefenen in de houdingen verbetert je spierconditie, maar het werkt ook door in het loslaten van verstrooide gedachten. Je voelt je daardoor in de laatste meditatie van de les veel
KOAN STUDIE
Uitleg over zen wordt traditioneel overgebracht in een teisho; een les of lezing van de meester, meestal over een koan of oude zen tekst. Een zenstudent verdiept zich door zelf koans te bestuderen. Koans zijn korte verhaaltjes of losse zinnen die vaak komisch, on-logisch of on-af zijn. De student heeft de opdracht om zelf uit te puzzelen wat de betekenis is. Het volgende sufi verhaaltje leest als een instructie in zen.
Iemand vroeg een sufi: “Wie heeft u op het Pad geleid?” De soefi zei: “Een leeuw. Op een dag zag ik hem, bijna dood van de dorst, aan de rand van het water staan. Steeds als hij naar zijn weerspiegeling in het water keek, werd hij bang en liep hij weg omdat hij dacht dat het een andere leeuw was. Ten slotte, toen de nood drong, wierp hij zijn vrees van zich af en sprong hij in het water. Daarop ‘verdween’ de andere leeuw. De leeuw had de hinderpaal die hijzelf was, de barrière tussen hem en wat hij zocht, overwonnen. Op deze wijze verdween ook mijn eigen hindernis. Zo werd mijn Pad mij voor het eerst getoond door het gedrag van… een leeuw.”
~ Idries Sha, 1924-1996, Afghaanse schrijver.
In de Yoga traditie heten de zinnen die je bestudeert ‘sutra’. Zoals je hierboven ziet, hebben vele tradities een manier van inzicht overbrengen via korte verhaaltjes. De korte vorm helpt de student om de opgave uit het hoofd te leren om overal en op elk moment te kunnen puzzelen met de betekenis.
Meer weten over koan-studie? Er zijn goede podcast series.
ASANAIn de lessen hoor je regelmatig het woord ‘asana’. Dit betekent houding. De houdingen zijn goed om je lichaamsgevoel te verbeteren. Bedoeld als uitdaging om je zelfbeheersing in te trainen, prikkelen de asana’s je zintuigen, je emoties en je gedachten. Steeds kijk je rustig naar jezelf. Je leert zien wat een asana met je doet. Soms zie je woede, een andere keer verveling, dan weer ongeremde fantasieën. In een asana oefen je niet alleen met lichaamsbeheersing, maar steeds meer ook met het kennen van jezelf.