Nieuwsbrief September

NIEUWE DARUMA
Een bijzondere plek die wij bezochten in Japan, was de werkplaats waar de Daruma’s worden gemaakt, in Takasaki. Je komt daar binnen in een ruime hal waar Daruma in verschillende maten en kleuren tentoongesteld staan. Wij vonden er eentje die niet rond is, maar die de vorm heeft zoals de monnik vroeger op schilderingen werd afgebeeld. Deze hebben we uitgekozen om in De Lijfschool te zetten. Op de rug hebben we in goudverf het karakter voor “Liefde” laten kalligraferen.
daruma liefde
Boven op de berg, een paar minuten van de werkplaats, staat de Shorinzan Daruma-ji Tempel. Deze tempel is geheel gewijd aan Daruma. Een mooi entree met een hele hoge stenen trap en een prachtige tempeltuin met grote karpers. Er staan zoals bij de meeste tempels, verschillende gebouwen. We bezoeken ze één voor één. Het kleine museum met allerlei oude Daruma’s in de gekste vormen laat poppetje voor poppetje de humor zien die mensen ervaren van hun zen-studie. We wandelen langs de verschillende mooie zalen en offerplaatsen. In één van de zalen zijn een monnik en een aantal bezoekers oefeningen aan het doen. Hoe bijzonder dat wij in Japan deze plek mogen bezoeken.

Shorinzan Daruma Temple

STILTE-MEDITATIE
In de maanden september t/m december zullen we meer tijd besteden aan zen meditatie.
We zullen werken aan een gezonde zithouding en het verbeteren van onze concentratie. In de week van 11 t/m 15 december vieren we Rohatsu. In die week doen we op alle uren een lange stiltemeditatie. Er is geen uitleg tijdens Rohatsu. We zullen alles uitleggen en oefenen in de komende maanden zodat je helemaal voorbereid bent als je aan je Rohatsu-les begint.

mooie foto's uit japan
Kiekjes uit Japan