April 2025

Nieuwsbrief April

daruma in zen temple chatGPT

Chao Chou vroeg: “Wat is de Tao?”
De meester antwoordde: “Je gewone bewustzijn is de Tao.”
“Hoe kan ik weer in evenwicht komen met Tao?”
“Door te proberen het evenwicht te herstellen raak je de Tao kwijt.”
“Maar zonder te proberen, weet ik toch niet wat het is?”
“De Tao,” zei de meester, “behoort niet tot weten of tot niet weten. Weten is verkeerd begrijpen; niet weten is blinde ontkenning. Als je de Tao echt begrijpt zonder enige twijfel, is het als de heldere hemel. Waarom zou je daar goed en kwaad bij halen?”

yoga les in de pijp van amsterdam

SCHOUDERSPIEREN
Verschillende spieren die de schouders bewegen kunnen zorgen voor pijn in bovenrug, nek en hoofd. Wij doen elke week oefeningen die deze spieren bewegen, versterken en ontspannen zodat ze gezond blijven. Buiten de lessen kun je positieve aandacht voor je schouders hebben. Jij maakt uiteindelijk zelf het verschil tussen zere of gezonde schouders. Je hoeft niet de hele dag te oefenen of een heel uur zoals wij doen in de les. Regelmatig bewegen en ontspannen is het geheim.
Op deze tekening ⬇️ zie je de spieren die de schouders richting nek en hoofd kunnen trekken.
schouderspieren
Bij veel oefeningen moet je bewust leren deze spieren te ontspannen. Langdurige spanning maakt dat de conditie van deze spieren achteruit gaat..
Zwieren met je armen stimuleert de doorbloeding. Daarnaast kun je warmte op de spieren houden met een kruik. Druk op deze spieren kan helpen om er spanning uit te halen. Na het soepel maken wil je ook werken aan kracht. laat de spieren een aantal keer doen waar ze goed in zijn: til je schouders en armen helemaal op, bij voorkeur met je inademing en weer goed laten zakken met je uitademing. Voor krachttraining zijn plank en hond ook goede oefeningen.
Ook aandacht voor de ademhaling kan helpen. Deze spieren kunnen gespannen zijn van een gejaagde ademhaling waarbij de schoudergordel steeds wordt opgetrokken voor de inademing. Je kunt met je handen op je buik in meditatiehouding je ademhaling laten zakken.

Yinyang & Yoga

GENOEG YOGA OF MEER DOEN
Als je yoga beoefent komt vanzelf een keer de vraag in je op: hoeveel yoga moet ik eigenlijk doen? Yoga is geen geloof, maar een humanistische stroming, zoals zen en Taoïsme. Er is geen schepper die wordt aanbeden. Eerdere beoefenaars hebben oefeningen en inzichten doorgegeven. Deze mensen worden in verhalen meestal aangeduid met meester. De meesters zeggen altijd dat je oefent met vertrouwen en twijfel. Dat wil zeggen dat je er er helemaal voor gaat als je oefent, maar met een onderzoekende bestuderende houding omdat je het wel daadwerkelijk zelf wilt ervaren om de oude lessen te verifiëren.
Yoga is een uitgebreide kijk op het leven en op de mens, met oefeningen voor lichaam en geest. Een Christen of moslim is niet slechts een uurtje per week gelovig. Toch spendeert die ook weer niet zeven dagen en nachten per week in een geloofshuis. Bij yoga is het ook zo. Je oefent wekelijks geconcentreerd in een groep met een leraar en thuis oefen je zelf met bewustzijn en inzicht in je dagelijkse bezigheden.

De oude meesters helpen je op je weg door middel van gedichten, schilderingen, verhalen en metaforen, aanmoediging en oefeningen. Hoe je dit toepast is je eigen avontuur. Yoga sutra 14 is een regel waarin de wijze Patanjali richting geeft in hoeveel je moet oefenen.

Sutra 14: Sa Tu Dirghakãl Nairantaryya Satkãr Asevito Drida Bhoomihi
De inspanning om een vredige geest te hebben groeit tot een stevige basis wanneer ze voor lange tijd, onophoudelijk met ernst en toewijding aangekweekt wordt.

Je hoeft niet altijd op je mat te staan om toewijding te voelen. De vredige geest is een basishouding die je aankweekt. Altijd in afzondering oefeningen doen is een manier om uit het echte leven te ontsnappen. Wie totaal in zijn eentje op gaat in oefening of oude tekst volgt volgens de wijzen de weg van de dood. Er blijft dan niets over van het leven, alles is alleen nog de weg en het doel, waardoor elke vorm van natuur en spontaniteit eindigt. De grootste uitdaging is de rust en kracht die je ontwikkelt op de yogamat of in meditatie mee te nemen in je huishouden, op straat, in de trein of naar de supermarkt.

Het leven stelt je op de proef. In deze gezegden worden we daarop gewezen:
  • Beyond the gate are ten thousand enemies
  • One man can hold the pass against ten thousand enemies
  • Followers of the Way, if you want to become Buddha, do not follow the ten thousand things.
  • The ten thousand things defile, debase and agitate the mind to be restless, distracted, wavering and wandering from one sense object to another.

Deze zinnen maken duidelijk dat het leven buiten de deur oneindig veel uitdagingen kent. Wanneer je traint ga je in je concentratie door de denkbeeldige poort van de dharma naar binnen. Diep in jezelf kom je volgens de yoga sutra’s pas echt bij je ware bestaan. Bevrijd van je eigen krampachtigheid en overtuigingen stap je weer naar buiten. Met een vredige geest neem je deel aan het leven met twee stevige voeten op de grond in de wereld, die oneindige invloed op je uitoefent. Welke invloed je toelaat is aan jou. Daarom train je tegelijk innerlijke vrede en fysieke en mentale kracht. Volgens de verschillende oosterse wegen worden dagelijkse beproevingen uiteindelijk onze goede vrienden.

Het beoefenen van yoga asana’s en meditatie geeft je meestal twee dagen waarin je stabieler bent. De oefeningen die we doen hebben dus een daadwerkelijk effect dat nog een tijdje doorwerkt. Een uurtje geconcentreerd oefenen geeft kracht, sterker bewustzijn, diepere ontspanning en een meer gebalanceerde ademhaling.
Je kunt zelf natuurlijk best af en toe drie minuten aandacht besteden aan je houding. Je kunt een minuutje op je ademhaling letten. Dagelijkse zaken kun je even parkeren en even stil worden is steeds makkelijker als je het vaak doet. In je bezigheden kun je zorgen dat je sterk blijft: neem de trap, draag je tas, maak je huis schoon, de dagelijkse asana’s.
Laatst vertelde een van onze yogi’s dat ze al jaren op één been haar tanden poetst om haar evenwicht te oefenen. In al dit soort kleine gewoontes, of eigenlijk: in het afleren van allerlei kleine ingesleten gewoontes, zit het duurzame verschil. De basis van dat proces is bewustwording. De basis van bewustwording is je aandacht op één uitgekozen plek kunnen houden voor langere tijd. Zo zijn we weer terug bij Sutra 14 zoals die hierboven staat. Dat is waar we mee oefenen in de lessen. Als je wekelijks voor lange tijd lessen volgt, begrijp je steeds beter wat je zelf kunt doen en zul je zeker dagelijks steeds meer toewijding vinden. Je krijgt een dieper inzicht in de vredige geest.

De komende tien weken bestuderen we de Taoteching van Lao Tzu doormiddel van korte inleidingen aan het begin van de les. We wensen jullie weer verdere verdieping en toewijding toe tijdens de lessen.

Daruma in Brussel
Drie Daruma’s gespot in een hotel in Brussel!
Dank je wel Deborah voor de inzending.