Nieuwsbrief November 2019

Agenda

9 november - Partnerles zwangerschapsyoga
9 t/m 13 december - Rohatsu meditatieweek - alle lessen alleen meditatie
21 dec t/m 5 januari - Kerst en Oud en Nieuw - gesloten, geen lessen

mindful-yoga-amsterdam

Video van de maand
We zijn weer op pad geweest voor nieuwe video’s! Deze maand sturen we je een instructie voor hachi dan kin door David. Veel plezier met kijken en oefenen. We hebben gratis 70 video’s online in ons youtube kanaal. Het meest uitgebreide yogakanaal in het Nederlands.

youtube-hachidankin

Handhouding
In meditatie met gekruiste benen houden we de handen met de handpalm omhoog op de bovenbenen. Door die positie vallen de schouders makkelijker naar achter. De borstspieren laten dan spanning los, en het gewicht van de armen trekt dan niet de rug voorover.
Je kunt je top van je duim en wijsvinger zachtjes tegen elkaar drukken, en de andere drie vingers houd je ook bij elkaar. De handhouding is bedoeld om je concentratie mee te peilen; als je vingers uit elkaar zijn gevallen, was je afgeleid. Het bijeen houden kan je helpen de constante zachte aandacht te vinden voor meditatie.

dolphin-yoga

Tellen: de één-punt-gerichte meditatie of concentratietraining.
We hebben opnieuw geoefend met tellen van de buikbewegingen. Hiermee krijg je houvast voor je concentratie. Je hebt een vast punt om je aandacht op te richten. Doordat dat vaste punt ritmisch beweegt, kun je tellen hoe lang je aandachtspan is; hoeveel tellen voordat er een gedachte komt? Ook kun je volgen hoe vaak het je lukt om je te concentreren; hoe vaak begin je bij één?

Stil en recht zitten
In de laatste vier maanden van het jaar besteden we in de yogahoudingen veel aandacht aan het strekken van de rug. Je krijgt daardoor een beter gevoel in je rug, en sterkere spieren. We oefenen twee keer per les met het zitten in meditatie, waarbij je je rug gestrekt houdt. Als je in je dagelijks leven ook let op een goede houding, dan zal het steeds makkelijker worden. Je rug neemt die gestrekte vorm over. Zo hoef je er na langere tijd trainen minder op te letten.
Tijdens meditatie helpt het gestrekt zitten. Als je helemaal stil kunt zitten raak je minder snel afgeleid door je gedachten en je omgeving. Met een ingezakte houding zul je sneller ontevreden zijn over je lichaam, je hebt minder lucht, je gaat sneller dagdromen of piekeren. Houd je hoofd koel: zit rechtop.

yoga-oefeningen

Aandacht geen inhoud
In meditatie trainen we het richten van de aandacht op een vooraf bepaalde plek, of een onderwerp. Na het richten komt het volhouden. Dat is eigenlijk hetzelfde als lange tijd kunnen negeren van verlangen. Leer de drang weerstaan om je met iets anders bezig te houden. Als je dat een poosje doet, verdwijnt er veel ruis uit je systeem. Met oefening weet je precies hoe je dat moet doen, omdat je het vaker voor elkaar hebt gekregen. De afleidingen krijgen dan steeds minder aantrekkingskracht.
Zie je aandacht als een vizier. Je richt. Je houdt het vizier stil. Je kijkt erdoor. Je ziet je buik bewegen en je telt de bewegingen. Yoga is het wegvallen van de ruis, dan is de ziener in zijn ware aard. Zolang je denkt of oordeelt over wat je door het vizier ziet, ervaar je alleen het onderwerp waar je naar kijkt. Of dat nou een lichaamsdeel is waar je over nadenkt, of je werk, of je buurvrouw; zolang je jezelf laat vermaken door ‘mind stuff’ heb je geen besef van je eigen bestaan. Volgens de sutra’s: “You become all that stuff”. Wij oefenen het bewust worden van de aandacht als een leeg werktuig. Richten. Stilhouden. Bij afleiding herhalen.

ontspannen-op-de-mat

Opstaan
Tijdens Rohatsu zullen we in de lessen van 60 minuten in totaal 45 minuten in stilte oefenen, en in de lessen van 90 minuten is het 60 minuten stil. We hebben niet genoeg voorbereiding om dat in één zit te doen. Het zitten zal steeds tien minuten duren. Dan gaat er een bel. We wisselen van houding.
De staande meditatie oefeningen zullen we in de komende weken instuderen. We gaan steeds vijf minuten staan, in stilte. Zo kun je wel verder oefenen met je meditatie, maar hoef je niet meteen een uur vol te houden in de zithouding.

marcella-yoga
(Groetjes van Marcella uit Kyoto. Hier te zien in de prachtige Ryoan-ji tempel alvast aan het oefenen voor de Rohatsu)

—————————————
Huisregels
We zijn heel blij met de komst van nieuwe leden in de afgelopen maanden. Na het rustige voorjaar en de stille zomer, is er gelukkig weer bedrijvigheid in De Lijfschool. We zijn hard bezig met het aanleren van een goede uitgestrekte houding, en met het doornemen van alle theorie en praktijk rondom meditatie. Buiten het aanbieden van yoga en meditatie vinden wij het heel belangrijk om een geschikte omgeving aan te bieden aan onze yogi’s. Dat laatste kunnen wij niet alleen. We zijn allemaal de omgeving van de ander. Om te weten hoe we kunnen bijdragen aan een geschikte sfeer, zijn er in onze school huisregels.
Hieronder vind je drie regels die we deze maand onder de aandacht willen brengen voor een hygiënische en geluidsarme zaal:
Neem je eigen mat mee. Voor proeflessen, zwangerschapsyoga en Rohatsu bieden wij goed onderhouden, schone yogamatten. In alle andere gevallen vragen wij jullie om een eigen schone mat mee te nemen. Mocht je dat een keer vergeten, dan is het mogelijk om een mat te huren voor €2,-. Deze bijdragen gaan naar het goede doel: jaarlijks hebben wij meerdere keren te maken met leden die tijdelijk krap bij kas zitten. Die willen we graag in de lessen houden. Vaak een lastige periode waarin yoga juist belangrijk is. Op verschillende manieren zetten wij geld opzij op onze ‘yogafonds’ rekening. Ook het geld dat wij ophalen met de verhuur van matten gaat daarheen. Huur je een mat, dan draag je dus bij aan het aanbieden van yogalessen aan mensen die dat tijdelijk niet kunnen betalen.
Zet je telefoon uit. De afgelopen weken zijn er steeds vaker telefoongeluiden in de kleedkamer. Denk voor de les aan het uitschakelen van geluiden en trilfunctie. Trillende telefoons laten de hele houten kast mee trillen en maken daardoor veel lawaai. Vergeet ook niet je wekker uit te schakelen, want die gaat ook af als je je geluid uitzet. Gaat je telefoon toch af tijdens de les? Ga dan meteen naar je spullen en zet hem uit. Niet je berichten lezen, en ook zeker niet opnemen!
Gebruik het toilet niet tijdens de les. Het is voor iedereen prettig als we op tijd beginnen met de les. De starttijd van de les, is de tijd waarop de leraar je welkom heet in de zaal en begint met de instructie voor de eerste oefening. Zorg ervoor dat je dan klaar zit op je kussen. Dit is niet het moment om naar het toilet te gaan, want dan laat je iedereen in de zaal op je wachten, en dit gaat van de lestijd af. Ook tijdens de les liever geen bezoek aan het toilet. Zo voorkom je dat je uitleg mist, of dat de uitleg moet worden herhaald, en doordat er minder mensen heen en weer lopen is er minder afleiding. We hebben enkele leden met een uitzondering voor deze regel, wegens persoonlijke omstandigheden. Je mag je natuurlijk altijd melden als het voor jou niet mogelijk is om je aan deze huisregel te houden. Voor het snuiten van je neus kun je terecht bij de schoenenkast. Daar staat een doos met tissues.
Voor de volledige lijst met huisregels kun je terecht op onze website, of vraag het papieren lijstje aan je leraar.

daruma-amsterdam

Van Hier Tot Tokyo
Magda was bij de Japanse antiquair op de Prinsengracht 'Van Hier Tot Tokyo', en zag daar deze schildering van Daruma.
Goed gespot Magda! 👍

daruma-australie

Downunder
Op vakantie in Australië, liep Deborah langs theehuis 'Daruma Tea'.

Er zijn legenden dat Daruma het thee drinken heeft uitgevonden. Het zou hem hebben geholpen wakker te blijven tijdens zijn meditaties.