Nieuwsbrief Oktober

“Meditatie leert ons hoe we stil kunnen zitten midden in onszelf, in ons hart, in onze adem, in de wereld en ons vervolgens kunnen openen naar ons ruimere zelf en naar de wereld van anderen. In die geest gaat de wereld transparant door ons heen en beginnen we te voelen hoe buiten noch binnen bestaan. Iedere dag raakt die oefening steeds meer van ons leven aan en ontdekken we waar de oude teksten over spreken.”

~ Zen Cirkels. De essentie van zen - verhalen en gedichten van Oosterse en Westerse zenmeester

japanese vulkaan

Iwaki-san, Aomori prefectuur / Foto: Saskia

BRRRR
Het wordt kouder: neem sokken en een trui mee de zaal in voor de meditatie en ontspanningsoefeningen.

MEDITATIEBOEKJE
Voor wie thuis ook wil oefenen met stiltemeditatie hebben wij een oefenboekje gemaakt. Je kunt dit zelf uitprinten. Je maakt in het boekje elke keer een aantekening als je hebt geoefend. Zo kun je aan het einde van het kwartaal teruglezen hoe je ervaring met meditatie over een langere periode is geweest. Het geeft je inzicht in je ontwikkeling. Je ziet dan ook duidelijker wat voor invloed de meditatie heeft op je dagelijks leven.

Zen

LESSEN IN HET NAJAAR
In september hebben we de basis van het mediteren doorgenomen: Recht zitten (asana), concentratie trainen (dharana), bewust zijn in stilte (shikantaza).
We oefenen met het maken van een gezonde uitgestrekte houding, een natuurlijke ademhaling die we niet vastzetten, en het soepel maken van de heupen om makkelijker en langer in de meditatiehouding te kunnen zitten. We begrijpen hoe we in praktische stappen een meditatie in gaan.

In oktober zullen we aan het begin en einde van de les, maar ook in de yogahoudingen, oefenen om de houding bewust voor een langere tijd niet te bewegen. Hiermee versterken we de concentratie en ervaren we minder afleiding. De meditatie wordt langer en stiller.

Geluk voor iedereen

Één van de zeven geluksgoden. Kamaishi, Iwate prefectuur / Foto: David

“Met meditatie komen we bij de leegte of het vacuüm, in het Sanskriet aangeduid met shunyata en in het Japans met mu. Deze leegte is oneindig. […] Het blijft buitengewoon moeilijk om heel duidelijk te zien dat alle dingen in zichzelf leeg zijn.”

~ Van leerling tot meester. Een doorlopende confrontatie met mijn eigen stupiditeit